Oldal: 1 / 1

KATA osztalékfizetés

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: kaktusz1
Sziasztok,
Egy Bt. 2013.01.01-től KATA-s lett.
Májusban kell bevallania az osztalékadót kiváltó adót és fizetnie az 1. részletét.
Magát az osztalékot mikor fizetheti ki? Csak, ha az adott részre az adót már befizette v. az egészet kifizetheti már most?
Előre is köszönöm.
Üdv.
Andrea

KATA osztalékfizetés

HozzászólásElküldve: hétf. jan. 28, 2013 10:28 am
Szerző: validitas
Szia Andrea!

Kérdésedből úgy gondolom, hogy a Bt. 2013.január 1-ig társasági adóalany volt.

Bár a Gt. betéti társaságok esetében nem beszél osztalékról, de a beszámoló közzétételéhez például kérik az adózott eredményről való rendelkezést is. Azon kívül tudni kellene, hogy a társasági szerződésben milyen rendelkezés van ezzel kapcsolatban.

Az osztalékot szerintem tehát majd akkor veheti ki, ha a beszámolója elkészült, azt a tagok gyűlése elfogadta, és az osztalékfizetést megszavazta. A tagok gyűléséről készült határozatban rögzítettek szerint fizetheti ki.

Üdv

KATA osztalékfizetés

HozzászólásElküldve: szer. jan. 30, 2013 9:45 pm
Szerző: kaktusz1
Szia,
Igen társasági adóalany volt. A társasági szerződésben annyi van hogy a nyereségből a tagok vagyoni betétük arányában részesülnek más nem. Már évek óta gyűlik az eredménytartalék, még nem volt "osztalékfizetés" eddig.
Szerinted a beszámoló letétbe helyezésénél az adózott eredményről rendelkezünk, hogy kifizetésre kerül és akkor az összes eredménytartalékot ki lehet fizetni egyben függetlenül attól, hogy az arra jutó adót nem egyösszegben hanem 3 részletben (KATA) engedi meg befizetni a törvény.
Azért gond ez, mert február 1-én a beltag kültag cserélődött és nekik a tagváltozás miatt az eredménytartalékban lévő összegből részesülniük kell minél hamarabb lehetőleg egyösszegben.
köszönöm.
Üdv.
Andrea