Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztalék valutában

SzJA

Osztalék valutában

HozzászólásSzerző: reni78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,
Tudna valaki segíteni abban a kérdésben, hogy osztalékelőleg valutában történő kifizetésekor milyen árfolyammal kell átszámítani a forintban megállapított osztalékelőleget euróra? A cég forintban vezeti könyveit, tehát forintban kell megállapítanie az osztalékot. Mivel a tulajdonosok euróban valutában szeretnék megkapni az összeget, nem banki utalással, ezért vagyok bajban, milyen árfolyamot kell használni.
Valakinek esetleg van határozott elképzelése a témában?

Köszönöm előre is
Reni
reni78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Osztalék valutában

HozzászólásSzerző: hrvatis » csüt. okt. 18, 2012 6:31 am

Szia!
http://www.adonavigator.hu/blog/osztalekfizetes-euroban.html
számviteli levelek
2984. Osztalékelőleg fizetése devizában
Kérdés: A kft. a könyveit forintban vezeti. A taggyűlés a 2006. évi osztalékelőleget forintban határozta meg, az osztalékadót és az eho-t forintban állapította meg. Ki lehet-e fizetni devizában az osztalékelőleget a tagoknak (társaságok és magánszemélyek)? A társaság rendelkezik devizával. Milyen árfolyammal kell a forintot devizára átszámítani? Változik-e az átszámítás forintról devizára, ha az osztalékelőleget a taggyűlés 2007-ben osztalékká minősíti?
Ha a kft. a könyveit forintban vezeti, akkor az osztalékelőleget is és az osztalékot is csak forintban állapíthatja meg, és az adók levonása után fennmaradó összeget is forintban fizetheti ki.
A szabad devizagazdálkodás azonban lehetőséget ad arra, hogy - nem rendszeres jelleggel - a társaság a forintban meghatározott osztalékelőleget a rendelkezésére álló devizával fizesse ki. Ez esetben osztalékelőlegként olyan devizamennyiség fizethető ki, amilyen devizaösszeget az adott társaság a kifizetés (az átutalás) napján az osztalékelőleg forintösszegéből a deviza (valuta)-piacon dokumentáltan meg tudna vásárolni. (Valójában a társaság a devizát eladja a társaság tulajdonosainak - a fizetéskori - deviza-, illetve valutaeladási árfolyamon. A társaságnál a deviza, a valuta könyv szerinti árfolyama és a deviza-, a valutapiaci eladási árfolyama közötti különbözetet a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve egyéb ráfordításai között kell elszámolni.)
A devizában, a valutában kifizetett osztalékelőleget forintban kell a követelések között kimutatni, így annak árfolyam-különbözete nem lehet. A 2006. évi beszámoló elfogadásakor meghatározott, jóváhagyott osztalékot is forintban kell előírni, és a forintban meghatározott különbözet lesz az, amit még ki lehet fizetni, illetve amit a tagoknak vissza kell fizetni. Ez esetben is lehet dönteni - az előbbiek figyelembevétele mellett - arról, hogy a még járó osztalékot, illetve a visszafizetendő osztalékelőleget devizában, valutában fizessék ki, illetve fizessék vissza.


üdv,
A.
hrvatis
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég