Oldal: 1 / 1

Költségtérítés szja

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: Vicuska741
Sziasztok,

egy munkavállaló havi fix díjat kap gépkocsi költségtérítés címen. Ez a bérpapírján meg is jelenik ezen a jogcímen. A bérprogram nem von belőle szja-t. Hol szerepel majd ez a bevallásban?

Költségtérítés szja

HozzászólásElküldve: szomb. jún. 23, 2012 8:43 pm
Szerző: melcsi62
Szia! Nem írtad, hogy pontosan mi a gépkocsi térítés, de feltételezve, hogy minden hónapban azonos fix összeg.., hogy ez nem a munkábajárás 9 Ft/km díj, de nem is kiküldetési rendelvénnyel kifizetett költségtérítés, amit sem az SZJA bevallásban, sem az SZJA bevalláshoz kiadott igazolásban, vagy a 1208M-en nem kell szerepeltetni..
Ez esetben szerintem csak akkor lehet megtenni az ilyen saját gépjármű használatáért fizetett díjazással kapcsolatban, hogy nem vontok egyáltalán SZJA előleget, ha a magánszemély adott olyan nyilatkozatot, hogy az x Ft munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítéssel szemben a felmerült költsége pont az az x Ft..

A 1208M-en szerepeltetni kell, mint a magánszemélynek adott "bevételt", aminek az adóelőleg alapja a dolgozó nyilatkozata okán nulla.. Ezt a bevételt majd le is kell igazolni az éves SZJA bevalláshoz kiadott igazoláson, a magánszemély be kell, hogy vallja és a költségét a saját nyilvántartása alapján számolhatja el: max a bevétele összegéig (útnyilvántartás,stb.).

1208M kitöltési útmutatóban pld-ul az 51,53-55 oldalon részletes leírás.

( Ha nem tud annyi költséget elszámolni (igazolni), mint amennyiről nyilatkozott és emiatt fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor alkalmasint számolnia kell a szankciós tételekkel.)

Üdv.