Adófórum

Adózási és számviteli információk

SZJA_kamatbevétel

SzJA

SZJA_kamatbevétel

HozzászólásSzerző: brendon.info » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kamatbevétellel kapcsolatban kérdeznék:

Ha valaki tőzsdén részvényt vásárol, majd árfolyamnyereséggel eladja, akkor az adóbevallás beadásával egyidejűleg meg kell fizetnie az árfolyamnyereség utáni adót (16%).

A magánszemély folyószámláján képződő látra szóló kamatok jóváírásakor a bank az adót levonja automatikusan. Így azzal nem kell foglalkozni az adóbevalláskor, jól tudom? Nem kell bevételként vallani ...

Mi a helyzet akkor, ha egy magánszemélynek van egy betétlekötése? Annak az adóját is levonja a bank? Vagy ezt szerepeltetni kell az adóbevallásban? Ha szerepeltetni kell, akkor emiatt kieshet-e a személy a munkáltatói adóbevallás alól és önadózóvá válik-e?

Úgyis kérdezhetném, van-e olyan eset, amikor a magánszemély bankszámláján képződő makat miatt utólag, az adóbevallás elkészítésekor neki kell megfizetni az adót, mert azt a bank előlegként nem vonja le?

Köszönettel:

Br

brendon.info

SZJA_kamatbevétel

HozzászólásSzerző: anikopontvarga2006 » kedd feb. 14, 2012 7:22 pm

Akkor eshet meg, ha bank valamiért nem tudja levonni az adóelőleget, de ez bankszámlánál nem valószínű, hogy előfordul, kivéve szja tv. 65.§ (1) c) - ha a kamat valamilyen tárgynyereményben testesül meg. (Nem tudom, van-e jelenleg ilyen banki termék, mindenesetre a jogalkotó gondolt rá.)

De lehet, hogy két fogalom összehasonlítása is segít: kamatjövedelem - Szja tv. 65. §; és kamatkedvezményből származó jövedelem Szja tv. 72. §

anikopontvarga2006

SZJA_kamatbevétel

HozzászólásSzerző: b.n.kata » csüt. feb. 16, 2012 9:12 am

Szia!

A tőzsdén vásárolt és a tőzsdén eladott részvényből származó jövedelem bevallása szerintem az 'ellenőrzött tőkepiaci ügylet' alá tartozik, ebben az esetben a befektetési szolgáltatótól kellett kapni igazolást, melyből megállapítható hogy nyereség/veszteség volt az ügyleten, valamint hogy mennyi járulékos költséget lehet figyelembe venni.

Kata

b.n.kata

Vissza: SzJA