Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kell szuperbruttósítani vagy nem?

SzJA

Kell szuperbruttósítani vagy nem?

HozzászólásSzerző: erpe83 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi tételek esetében a 2011-es SZJA-tv alapján szükséges-e szuperbruttósítani az adóalap meghatározásánál:

1. Magánszemély által kapott osztalék

Az SZJA-tv 66.§ szól erről, de abból én nem tudom kiolvasni, hogy kell-e a szuperbruttó vagy sem. (tudtommal nincs sz.bruttó, de nem látom a törvényből, hogy miért …)

2. Magánszemély ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó bevétele

Az SZJA-tv 67/A.§ szól erről, de abból én nem tudom kiolvasni, hogy kell-e a szuperbruttó vagy sem. tudtommal nincs sz.bruttó, de nem látom a törvényből, hogy miért …)

3. Ingó tárgy magánszemély általi értékesítéséből származó jövedelem (ami meghaladja a 200 000 Ft-ot)

Az SZJA-tv alapján ez külön adózó tétel, de ebben az esetben sem látom, hogy kell-e szuperbruttó vagy sem.

4. Ingatlan magánszemély általi értékesítéséből származó jövedelem

Az SZJA-tv alapján ez külön adózó tétel, de ebben az esetben sem látom, hogy kell-e szuperbruttó vagy sem.

5. Ingatlan magánszemély általi bérbeadásából származó jövedelem

Általánosabban úgy is feltehetném a kérdést, hogy melyek azok a tételek (a 70. § és 71. §-okban foglaltak kivételével, ahol a juttató fizeti az adót, és nem 1,27, hanem 1,19 a szorzó), amelyek esetében NEM szükséges az 1,27-szeres kiegészítés, és ezek hol találhatók leírva pontosan a törvényben?

Köszi
E
erpe83

Vissza: SzJA