Adófórum

Adózási és számviteli információk

SZJA önadózó - tört év - mi az adóalap?

SzJA

HozzászólásSzerző: agi_006 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy (szerintem) egész egyszerű kérdésem van. Rendszeres jövedelemmel rendelkezem 2010. április óta. Az SZJA tekintetében önadózó vagyok, minden egyéb járulékot a munkáltatóm levon a fizetésemből. Április előtt 2010-ben nem rendelkeztem jövedelemmel, így 8 és fél hónapja kapok rendszeres fizetést. A kérdésem az, hogy a fizetendő SZJA alapja a teljes bruttó (szuperbruttósított) 8,5 hónapnyi fizetésem avagy a havi jövedelem szuperbruttójának 12 szeresét kell vennem és visszaosztanom, hogy megkapjam az egyhavi SZJA-t?

A különbség abban rejlik, hogy a 8,5 hónap alatt keresett összeg szuperbruttósítva nem haladja meg az 5.000.000-t, ha viszont a havi fizetésem 12-vel szorzom és szuperbruttósítom, átlépem az 5 milliós határt.
Szóval a "tényleges" 12 hónap alatt szerzett jövedelmem után adózom, vagy a felszorzott, szuperbruttósított, visszaosztott összeggel számolva?

Köszi a válaszokat!
agi_006

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jan. 06, 2011 9:58 pm

Szia!

Nem lehet kérdés, hogy a tényleges (8,5 hónapnyi, ha korábban nem volt smiiféle jövedelmed) burttó jövedelem|| az adóalap kiegészítés, azaz a bruttó összeg 1,27-szerese az adóalap. 

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 06, 2011 9:59 pm

Szia!

A ténylegesen felvett jövedelem a kiinduló alap. Tehát a 8 és fél havi fizetésed. 

madora100

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. jan. 06, 2011 10:02 pm

Szia !

Adózni csak a ténylegesen megkapott jövedelem után kell, tehát a bruttó jövedelem 1,27-el szorozva az szja alap, és mivel 8 és fél hónapra kaptad, erre az időszakra kell számolni.

Üdv. Nóra 

l.nora

Vissza: SzJA