Adófórum

Adózási és számviteli információk

külföldi munka ismét

SzJA

külföldi munka ismét

HozzászólásSzerző: Magdus29 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ismételten hozzátok fordulok. A következő gondom lenne: egy magyar állampolgár, ha kimegy külföldre dolgozni (Németországba), egyébként németországi cégről van szó, akkor hogyan adózik. Ennek a magánszemélynek a cégtől van, hogy Angliába, van hogy Romániába és szerte a világba kell mennie kiküldetésre. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor Magyarországon adózik-e. Véleményem szerint nem, csak azon rész után, amit itthon töltött. 2010. májusáig itthon dolgozott magyar cégnél, gondolom itt 2011-ben bevallást kell adnia. De a többi hónapot pedig kint vallja be, ugye? Valamint,  ha ennél a németországi cégnél kiküldetésbe küldik más országokba, akkor is a németországi cég vallja be ezt neki, ugye? Vagy abban az országban kell bevallást adni, ahonnan kapja a fizetését? Elzt az utolsó részt úgy  értettem, hogy amikor kiküldetésbe küldik azon fizetését, amiért kiküldetésben van, az az ország fizeti ki, ahol van, mert ezek összekapcsolt cégek.Nekem ez bonyolult, ezért gondoltam megkérdezlek benneteket.

Köszönöm

Magdus

Magdus29

külföldi munka ismét

HozzászólásSzerző: krizsikk » vas. jan. 02, 2011 4:09 pm

Kérdésedre a válasz nem egyszerű és nem is adható tuti recept. Az SZJA tövény alapján belföldi illetőségű magánszemélyt M.on teljes körű adókötelezettség terheli, ez azt jelenti, hogy mind belföldről, mind a külföldről származó jövedelemeit  kellvallania.                                                                                                      Abban az esetben, ha a belföldi illetőségű magánszemély valamely külföldről származó jövedelmének adóztatási jogát az adott kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény kizárólagosasan a jövedelem forrása államának biztosítja, úgy e jövedelmet M.on nem kell bevallani. Azt hogy melyik ország jövedelmét kell figyelembe venni, azt az egyezmények szabályozzák. Az általad említett országokkal (Németország, Nagy-Britannia, Románia) van kettős adózást kizáró egyezményünk. ("szerte a világba" országait nem nevesítetted.)

Az illetőséget (hol adózik) az SZJA tv. és az egyezmény(ek) alapján kell megállapítani. Némi útmutatást a jövedelemigazolás adhat.

Krizsik

krizsikk

külföldi munka ismét

HozzászólásSzerző: gerecza » hétf. jan. 03, 2011 9:55 am

Sziasztok! Krizsik jól kezdett hozzá a dolgokhoz, meg kell vizsgálnunk először is a magánszemély illetőségét, aztán pedig a jövedelem adóztatásának jogát. Illetve valóban nem egyszerű a kérdés és a megoldás. Az szja tv értelmében a magyar állampolgár magyar illetőségűnek minősül (3§2), ami azt jelenti, hogy a világjövedelmét Mo-on kell bevallania (2§4). Azonban, ha Őt Németország is belföldi illetőségűnek akarja tekinteni, akkor meg kell nézni a No és Mo között meglévő kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény szerint szabályai szerint, hogy hol fog a magánszemélyünk illetőséggel bírni. Az egyezmény szabályai a következőkön megy végig. Lakóhely, létérdekek központja (család), szokásos tart hely. Ha csak az egyik államban van állandó lakóhelye, akkor ottani illetőségű. Ha mindkét államban van lakóhelye, akkor ott bír illetőséggel ahol a létérdekei központja (család, barátnő)van. Ha ezek alapján Mo jön ki, akkor a világjövedelmét Mo-on kell bevallania, ami azt jelenti, hogy a német munkavégzés előttit a kiadott igazolás alapján, illetve a későbbit mint adóterhet nem viselő járandóság (mert már más országban adózott). Ez volt az illetőség. Ezt követően vizsgálnunk kell a jövedelem adóztatásának jogát. A német munkáltatótól származó jövedelmet No-nak van joga adóztatni az egyezmény 15. cikkeje alapján, ami azt mondja, hogy a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet a Mo-on illetőséggel bíró természetes személy nem önálló munkáért kap, csak No-ban adóztatható, kivéve, ha a munkát Mo-on végzi. Szerintem ugyanez vonatkozik a többi államban végzett munkából származó jövedelemre is, mert mivel mindig az adott ország cége fizeti ki a jövedelmet és nem a német cég, így annak az országnak van joga adóztatni aki kifizeti. Itt is az egyezmények 15 cikk első pontja érvényes szerintem. A 2 pontban van egy olyan rész, hogy ha a magyar illetőségű személy nem tölt több mint 183 napot adóévben vagy bármely 12 hónapban (egyezménytől függ) az adott országban, illetve nem az ottani telephely fizeti ki, illetve nincs költségátterhelés akkor Mo-on adózhatná ezt a jövedelmet, de pont abból kifolyólag, hogy azt írtad, hogy mindig az adott országbeli cég fizet, így szerintem mindig annak az országnak van joga adóztatni a jövedelmét aki kifizet. Bocsánat, hogy ilyen hosszú lettem! De azért várom, hogy mások hogyan gondolják ezt az esetet. Andi
gerecza

Vissza: SzJA