Adófórum

Adózási és számviteli információk

Álláskeresési támogatás adója

SzJA

HozzászólásSzerző: cdz002 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Szeptemberben munkanélküli lettem, az év hátralevő részére álláskeresési támogatást(ex munkanélküli segély) kaptam. A munkaügyi központ el is küldte az adóbevalláshoz szükséges kimutatást - ők 18%-os adókulccsal számoltak és adójóváírást is figyelembe vettek. A volt munkáltatóm pontosan állapította meg és vonta le az adóelőleget a bérem és a végkielégítés után is, azok után további szja fizetési kötelezettségem nem keletkezett. A meglepetés akkor ért, amikor a 0953-ba beírtam az álláskeresési támogatást, amit lazán hozzáadott a program az adóalapomhoz és szépen le is adózott 36%-al és így szép kerek szja fizetési kötelezettségem keletkezett. Adójóváírás nincs, mivel volt pofám bruttó 250ezret keresni. Ellenben továbbra is munkanélküli vagyok. A hatóság azt javasolta, hogy kérhetek részletfizetési kedvezményt. Meg felkophat az állam is - ezt már nem ők mondták :-( Kérdésem: rendben van-e az, hogy a munkanélküli segély, bocsánat az álláskeresési támogatás 36%-os kulccsal adózik? Vagy esetleg van rá lehetőség, hogy kedvezményesebb kulccsal adózzon?

Előre is köszönöm a válaszokat. Erik

cdz002

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. máj. 17, 2010 3:12 pm

Szia Erik!

Az történt, hogy a béred és a végkielégítés kimerítette a 18%-os határt azaz elérte az 1.900.000,-Ft-ot ezért a fölötte levő álláskeresési támogatás a 36%-os kulcsba tartozik. Mind a két helyen jól vontak SZJA-t külön-külön, de a bevallásodban ezek összeadódnak és így egy összegben adóznak, ahol 1.900.000,-Ft.ig 18% az szja és fölötte 36%. Neked kellett volna nyilatkozni a munkaügyi központban, hogy ne 18%-ot vonjanak le hanem 36%-ot és nem kéred az adójóváírást.

Az adójóváírásnál a jogosultság határa 2009-ben 1.250.000,-Ft és fölötte fokozatosan csökkenő összegben 2.762.00,-Ft-ig vehető figyelembe.

Üdv.Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. máj. 17, 2010 3:17 pm

Szia! Megértem a gondodat, de rossz hírem van, sajnos az álláskeresési támogatás  abba a sávba esik, ahol már az Szja 36%-al adózik

Az adatok alapján már a munkáltatódnál is vontak36% előleget,( 1.900e Ft felett)  valószínű ezt nem vetted észre.

Sajnos nem tudok kedvező választ adni nem lehet 18%-al adózni, én is csak azt tudom javasolni amennyiben a fizetendő adó

100e. Ft alatt van , akkor négy részletben történő fizetésre lehetőség van, ezt jelölni kell a bevallásba. Ha ettől több a kötelezettség,

akkor meg kell próbálni méltányosságból halasztást ,részletfizetést, esetleg elengedést kérni az Apeh-tól. Nyomtatványt találsz az Apeh honlapján. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: cdz002 » kedd máj. 18, 2010 7:12 am

Kedves Olga és Mária!

Köszönöm a válaszokat. Az sajnos számomra is egyértelmű volt, hogy "technikailag" helyes a 36%-os kulcs, abban reménykedtem, hogy van valami olyan kiskapu - tekintettel arra, hogy munkanélküli vagyok - ami érvényesíthető, de ezek szerint nincs.

Bármennyire is paradoxonnak tűnik, de az adófizetési kötelezettség a munkanélküli segély kifizetése következtében keletkezett és ez, szerintem,  az adózás alapelveiből legalább kettővel szembe megy: az igazságosság elvével és az arányos közteherviselés elvével. Konkrétan arról van szó, hogy egy munkanélküli, tehát anyagilag eleve kiszolgáltatott adóalanyt a legmagasabb adókulccsal sújtanak.

De ez már a füstölgés része. Talán ha a törvény szellemét és nem csak a betűit vennék figyelembe, lehetne tenni valamit. Még egyszer nagyon köszönöm a válaszokat.

Erik

cdz002

Vissza: SzJA