Adófórum

Adózási és számviteli információk

Lakáscélú hitel adókedvezménye

SzJA

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az igazoláson az szerpel, hogy 2004. 12. 21 napján kötött lakáscélú kölcsönszerződés alapján (OTP)...................ft összegű kölcsönt nyújtottunk........

Szerintetek is minimum a folyósítási jutalék ezzel egyidőben megfizetésre került, vagy esetleg kezelési költség?

A törlesztés első éve szempontjából nem mindegy.

Köszi!

Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd máj. 11, 2010 4:15 pm

Szia Nelly !

Nem értem a megbizódat.. saját érdeke hogy emékezzen..:) és tényleg nem mindegy.

Utmutató 23.oldal: 81-83 sorokhoz rendelt szövegből:

A lakáscélra felvett hitel törlesztésébe a törvényhely szerint beletartozik a tőketörlsztés( az előtörlesztést is ideértve ) a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósitási dij.

Amennyiben a feniteknek megfelel ( ha a törlseztés kezdő évének 2004-et vesszük || 4 adóév)    és a 2009 évben lakáscélu hiteltörlesztésre befizetett összegről a hitelintézet igazolásával rendelkezik, a Szja törvény lakáscélu hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményről rendelkező 2006 december 31-én hatályos előirásait vegye figyelembe az adókedvezmény érvényesitésekor.

Tehát nem mindegy valóban mit veszünk kezdő évnek....

A bankok automatikusan  ugy tudom nem adják ki az igazolást,, azért a kedves adósnak kérnie kell, több esetben könyörögni érte, és azt tapasztaltam elég akadozó a megszerzése, persze bankja válogatja.

A megbizód  nem lehet annyira felelőtlen hogy  a lakás adás-vételi és hitelfelvételi okmányait  elvesztette.. amiből kiderülhet az egyértelmü kedvezményre jogosultság.. saját érdeke.. hogy tiszta viz kerüljön a pohárba.

Üdv:hvanna

hvanna

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd máj. 11, 2010 6:09 pm

Nelly!

Írasd alá vele, ha azt nyilatkozza, hogy nem fizetett 2004-ben, és ezt a nyilatkozatot tedd el. 

Én idén mindenkivel aláíratom, hogy nincs nagy teljesítményű autója, stb..... nehogy utólag derüljön ki, és arra hivatkozhasson, hogy nem tudott róla.

Bármilyen jó barátnő is esetleg egyébként, a Te érdeked a nyilatkozat.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: radio100jozsi » szer. máj. 12, 2010 6:27 am

Ha a szerződést 2004.12.21-én kötötte, akkor valószínűleg már a törlesztést csak 2005-ben kezdte meg, azaz még jár a 2009. évre kedvezmény. Viszont kellene a szerződés, mert abban benne van, hogy mikor kell a törlesztést kezdeni, illetve jó lenne az első törlesztés befizetéséről is igazolás. Az ilyen határeseteket, ha adó-visszaigénylés van, nagy valószínűséggel leellenőrzi az APEH is a kiutalás előtt.
radio100jozsi

HozzászólásSzerző: timsina1 » szer. máj. 12, 2010 6:44 am

Ez ügyben saját tapasztalattal rendelkezem. 2004.12.18-án folyósították a lakásvásárlási hitelt. A hitelet teljes egészében megkaptuk, a folyósítási díjat külön fizettük, 2004-ben semmi más fizetés nem történt.Az első törlesztő résztetet 2005.02. hóban fizettük be.

A bank a 2009. évről kiadta az igazolást. Beállítottam az szja bevallásomba, amire az Apeh azonnal berendelt ellenőrzésre. Szerintük a visszaigénylés jogtalan, mert 2004-ben történt már folyósítási díj fizetés, ezért az adókedvezmény 2004-ben kezdődik és 2005.,2006.,2007., és 2008-ban vehető csak igénybe.

Az Apeh honlapján ehhez kapcsolódóan a következő tájékoztatást találtam:

"

„Lakáscélra felvett hitel járulékos költségeinek minősítése2004.10.15. Az szja tv. 38. § (1) bekezdése szerint az egyéb feltételek megléte esetén az adókedvezmény alapjául szolgál az 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján lakáscélú felhasználásra felvett hitel adósaként (adóstársaként) szereplő magánszemély által az adóévben tőke, kamat, és járulékos költség törlesztéseként megfizetett, a hitelintézet által igazolt összegnek az szja törvényben meghatározott százaléka.Járulékos költségek közé sorolható a hitelbírálati díj és az értékbecslési díj, de ezek a díjak csak abban az esetben szolgálnak az adókedvezmény alapjául, ha azt a hitelszerződés alapján törlesztésként fizeti a magánszemély a szerződéskötést követően, a szerződéskötés időpontjában még fennálló tartozására. „

Az Apeh jegyzőkönyvre írtam egy észrevételt, amiben ezt is mellékeltem. 2010.03.09-én küldtem el az észrevételt, válasz még nem érkezett rá. Ha megkapom, akkor természetesem megosztom veletek, hogy az Apeh szerint hogyan, meddig vehető igénybe az adókedvezmény.

erika

timsina1

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. máj. 12, 2010 8:14 am

Szia Erika!

És ezt is olvastad?

http://www.apeh.hu/adoinfo/szja/lakhitkolt.html

Egyébként drukkolok Neked, hogy az Apeh elfogadja az érveidet, viszont a kitöltési útmutató is azt írja, a folyósítási jutalék megfizetése is törlesztésnek számít!

Várom a fejleményeket, majd írd meg légyszi mi lett az eredmény!

Üdv:Nelly

ui: Örülök, hogy olyan válaszadó is volt, aki megértette kérdésem lényegét, és arra próbált válaszolni!

tothkornelia69

Vissza: SzJA