Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kifizető által levont %-os EHO

SzJA

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Megerősítést szeretnék kérni. Legjobb tudomásom szerint, ha a juttatás (osztalék, stb. ) kifizetőtől származik, és a kifizető a %-os ehót levonta, valamint erről igazolást is adott, akkor a jelzett juttatás után keletkezett ehót nem kell bevallani, csak a max 450e járulékfizetési felső határ miatt kell a 0953-09-es lapján feltüntetni. Illetve természetesen, ha a levont járulék átmegy túlvonásba, akkor ennek feltüntetésével rendezhető.

Ez még mindig így van?

Csak azért gondolkodtatott el a dolog, mert a bevallás ellenőrzésekor sárga figyelmeztetéssel adja tudtomra, hogy esetleg ehó fizetési kötelezettség is keletkezhet. (134,166,169,172,177 sorok miatt)

Köszönöm: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. ápr. 08, 2010 9:26 pm

Szia Edit!

Igen, most is így van, de megnyugtatásodra a kitöltési utasítás mintapéldáinál is találsz erre való utalást.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Szirony1 » pén. ápr. 09, 2010 8:00 am

Sziasztok!

Én úgy tudom hogy a 100e Ft osztalék alatti EHO-t meg se kell fizetni a kifizetőnek be se kell vallani a magánszemélynek de akinek 100e alatti az osztaléka és levonták az EHO-t itt visszaigényelheti.

üdv Zsolt

Szirony1

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 09, 2010 8:18 am

Szia! Rosszul tudod.  Nincs olyan, hogy az osztalék valamilyen összeghatárig SZJA mentes, vagy eho mentes lenne.. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. ápr. 09, 2010 10:42 am

Sziasztok! 

167 169. sorok: Osztalék címén megszerzett jövedelmek
Ha Ön osztalék címén jutott jövedelemhez 2009-ben, akkor annak összegét és adóját ezekbe a sorokba kell beírnia a kifizetõ (társaság) igazolása alapján. A jövedelmet a "d" oszlopba, az adó összegét pedig az "e" oszlopba kell beírnia az adó mértékének megfelelõ sorba.
Ha Ön külföldrõl is kapott osztalék jövedelmet, akkor azt a 170. sorban szerepeltesse.
Amennyiben az osztalékból származó jövedelme az értékpapír-kölcsönzésbõl, árfolyamnyereségbõl, az ellenérték nélkül kapott életjáradékból származó jövedelmével valamint a vállalkozásból kivont vagyonból származó jövedelmével együtt sem haladja meg a 100 000 forintot, akkor azt bevallania nem kell, feltéve, hogy az adó levonása megtörtént.

Zsolt ezt nézte el. Tehát a kifizető bizony bevallotta már az egy forint osztalékot is, és a levont szja-t is, és a 14% ehót is. Erről bizonyára van igazolása a magánszemélynek, így ha az idézett feltétel teljesül, akkor nem kell bevallania.

olahneedit

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. ápr. 09, 2010 10:53 am

Zsuzsa ! Köszönöm a megerősítést, megnéztem a példatárat is, valóban külön kitér erre a témára is.

És ha már 0953-09-es lap: Ti mit kezdtek azzal, ha a munkáltató nem adott igazolást a levont járulékokról, és így nem tudjuk megdönthetetlenül megadni a kifizető által levont ebj összegét? Ezt úgy értem, hogy adott egy éves fizetés, mely havi szinten tuti több 143e-nél. Ebben az esetben evidens, hogy az éves fizetésből 6*143e után 1,5, az összes többi után 4,5% ebj-t vontak (+0,5%). Na jó, azt is tutira kell tudni, hogy nem volt táppénzen, mert azt momentán látjuk, ha volt érdekképviseleti tagdíj levonva. Tehát kiszámolható.

Én eddig úgy okoskodtam, hogy kiszámolom a közelítő értéket, és ha számít, akkor telefon a munkáltatónak, ha pedig nem akkor egyszerűen kihagyom.

Mi a véleményetek?

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: Szirony1 » pén. ápr. 09, 2010 12:25 pm

Olvasátok el a TB HVG 2010 kiadásának 22 oldalon a egyéni százalékos eho-t és akkor ez mire vonatkozik szerintem 2009 évben ha 100e Ft alatt kaptál osztalékot akkor nem kellett levonni az EHO-t szja-t igen de ha mégis levonták akkor itt az EHO-t visszaigényelheted. Szerintem.

Beszéljük ki

Szirony1

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. ápr. 09, 2010 1:28 pm

Szia!

Nem tudom, hogy mit kavart megint össze a HVG szerkesztője, de olvasd el az 1998. évi LXVI . törvény az egészségügyi hozzájárulásról 3.§ (3) bekezdését. Az 1milka határt csak az e) pont említi a bérbeadásból származó jövedelemnél.

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. ápr. 09, 2010 1:58 pm

Anélkül,hogy a 2008-as és 2009-es  Szja törvénybe beleástam volna magam, tudod, hogy mi lehet lényeges elem a témával kapcsolatban? : Az, hogy a 2008. évi LXXXI tv 250§ (3) bekezdése szerint 2010 jan 01-én hatályát veszti az Eho 3§-a (3) bekezdésének felvezető szövegében a "bevallási kötelezettség alá tartozó" szövegrész.

Mert a 22. oldalon amit ajánlottál, pont azokat taglalja, amelyeket eddig nem kellett bevallani. A termőföld bérbeadásából származó adót sem kellett valóban bevallani, ha a kifizető az adót levonta.

És akkor itt én csúsztam el.

Az emberkém többszázezres osztalékot kapott, a dolog nem játszik, de igen, érdekes megállapítás. Mert a kifiztő nyilatkozat hiányában gondolom 2009-ben is kötelezett volt az szja-t és az ehó-t levonni, függetlenül attól, hogy maga a kifizetés minimális összeg esetleg, mert több helyről is kaphat stb. stb. amelyekkel már meghaladhatja a kényelmi határt.

olahneedit

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 09, 2010 4:29 pm

Szia ! A HVG-ben durván az van, hogy a 14%-os eho-t a kifizetőnek le kell vonnia arra a jövedelemre is -- amelyet a magánszemélynek az adóbevallásában egyébként nem kellene szerepeltetni  / Az meg egy szerencsétlen megfogalmazás a zárójelben, hogy korábban e jövedelmeket nem terhelte eho, hiszen ami pld-ul 25%-SZJA-val adózó osztalék, az az eho-s volt korábban is és most is..

Teljesen más kérdés az, hogy valamit nem kell bevallani, ha a kifizető egyébként abból levonta, amit le kell és ezt mondjuk 100 eFt-hoz kötik,  és teljesen más az, hogy kell-e valamiből valamiket vonni..

Előfordulhat, hogy a kifizető mondjuk 98eFt bruttó osztalékot fizetett, amiből levonta a 25% SZJA előleget is, meg a 14% százalékos eho-t.. és nem tudod arról, hogy a magánszemély egyébként a 14% százalékos ehó-s dolognál évesen túl van a 450 eFt-on, na akkor amivel túl lett vonva az a 14% százalékos eho a 450 eFt-hoz képest, akkor az visszaigényelhető, akkor is, ha ilyen 100 eFt alatti osztalékból vonták le, amit a bevallásban nem kötelező szerepeltetni a forrásadós/elkülönülten adózó jövedelmeknél az osztalék soron..

A 2009-es kitöltési útmutatóból:

" Amennyiben az osztalékból származó jövedelme az értékpapír-kölcsönzésbõl, árfolyamnyereségbõl, az ellenérték nélkül kapott életjáradékból származó jövedelmével valamint a vállalkozásból kivont vagyonból származó jövedelmével együtt sem haladja meg a 100 000 forintot, akkor azt bevallania nem kell, feltéve, hogy az adó levonása megtörtént."

Attól, hogy ezen feltételnek megfelelve nem kötelező az SZJA bevallásban szerepeltetni, az nem jelenti azt, hogy amit a kifizető abból levont, akkor azt nem kellett volna levonnia, befizetnie,stb... sem SZJA, sem eho tekintetében. 

Üdv.

melcsi62

Következő

Vissza: SzJA