Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magyar mv.|| Német EV

SzJA

Magyar mv.|| Német EV

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2009 első felében a magánszemély magyarországon munkaviszonyból származó jövedelmet kapott (6hó). Majd az év második felében Német Egyéni vállalkozást alapított, ott biztosítással rendelkezik, könyvelését, adózását kinti iroda intézi.

Mivel eddigi pályafutásom alatt csak olyannal találkoztam, amikor a munkáltató igazolta a külföldi jövedelmeket is, most megállt a tudományom, nem tudom, milyen iratokat is kellene kérnem tőle, hogy az Szja bevallását normálisan el tudjam készíteni.

Szeretnék többet megtudni arról is, hogy mi a jelentősege az EU/EGT Igazolásnak, ki kéri kitől, ha a magyar adóhatóságtól kérik, akkor nyílván csak a kész 0953-as birtokában tudnak a magyar jövedelemről igazolást kiállítani.

Az illető magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, kint bérli az apartmant amiben lakik, telephelyéről nem tudok pontosat, székhelyével kapcsolatban csak feltételezem, hogy a német könyvelőiroda rutinosan megoldotta.

Egyelőre nem tudom pontosan, hogy EV-ként németországban 183 napot meghaladóan tevékenykedett, vagy nem.

Túl sok irományt kellene elolvasnom, hogy képben legyek, így nagyon megköszönném, ha segíteni tudnátok nekem!!!

olahneedit

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. márc. 25, 2010 9:52 pm

Akkor ezt most szépen lezárom.
olahneedit

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. márc. 25, 2010 10:48 pm

Az APEH honlapján nem oly rég megjelent egy nagyon jó írás ebben a témában.

A 183 naphoz: nem tevékenykedni kell 183 napot, hanem tartózkodni. A kettő nem egy és ugyanaz.

P.Zsuzsa

zspotorke

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. márc. 26, 2010 7:12 am

Szia Edit!

Sikerült kiderítened valamit az ügyben? Én is kerestem hasonló témában információt, de sajnos teljesen elakadtam, mert átbogarászva a német vállalkozási formákat találtam olyat ami alapján el sem tudok indulni, pedig nekem is szükségem lenne rá. Erre az apeh-es utmutató sem ad választ. Létezik kinn egy olyan vállalkozási forma, hogy PJT, ami alapján az engedélyköteles tevékenységeket is végezni tudják. Nem lehet, hogy a te páciensed is ilyen vállalkozó?A kérdésed olvasva a kritériumok hasonlóak, tehát kinn biztosítás,könyvelő...... stb.

Nos még futnom kell egy pár kört az ügyben, de ha kiderítesz valamit légyszíves tedd közkinccsé. Olyan sötét folt ez, pedig néha már egy kis világosságot véltem felfedezni. 

Akkor még van egy kis hab a tortán az Angliában tevékenykedő- önfoglalkoztató orvos adózási kérdése, aki hasonlóan itt munkavállaló, hétvégeken - szabadidejében kinn önfoglalkozik.

További szép napot: Jutka

garbo50

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 26, 2010 1:13 pm

Szia!

Hála Zsuzsának, én az éjjel átolvastam az apeh irományt. Csakis abból arra következtettem, hogy az emberkém mindenképpen  magyar illetőséggel bír, németországban adózás szempontjából szintén, mert ott telephellyel rendelkezik, illetve szerintem mindenképpen rendelkeznie kell, ha egyéni vállalkozó.

Aztán ott van annak a kérdésnek az eldöntése, hogy magyarországon az egyéni vállalkozásból származó jövedelem ha kiveszem, akkor az összevont adóalap része, tehát ha úgy veszem, akkor a kinti ev magának fizetett fizetése itt adóterhetn nem viselő járandóság lesz. Ugyanakkor maga a vállalkozás haszna, adóalapja, jövedelme kvázi osztaléka már nem összevont adóalap, tehát elvileg magyarországon nem adóztatható, nem figyelembevehető.  De a külföldről származó osztalék sem összevonandó jöv, mégis be kell vallani, és az adókülönbözetet meg kell fizetni. Agyrém.

Morzsákat szedtem össze: más hasonló német egyéni vállalkozók kemény adóforintokat fizetnek itthon, amennyiben van az éven magyar jövedelem is.

TEhát a német ev jövedelemet nem szabad elfelejteni, tudni kell hozzá a kifizetések pontos időpontját, legalább hónapját, mert az előző hónap 15. napján érvényes MNB euró árfolyamon kell azokat beállítani az adóterhet nem viselő járandóságok közé.

Az ügyfél azóta még nem jelentkezett, kint van, dolgozik, nem tudom elérni sem. Majd jön, ha kellek.

A Te orvosodra tekintve valamit olvastam az irományban, valahol a közepe felé talán, mert ez amolyan szabadfoglalkozásból származó jövedelem lesz. Úgy gondolom, hogy arányosítani kellene a napokat, és olyan arányban megfizetni az adót. DE ezt még véletlenül se vedd készpénznek, mert úgy kutyulom most már a dolgokat......

Üdv: Edit

olahneedit

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. márc. 26, 2010 1:31 pm

Sziasztok Sorstársak!

Nekem Ibizás jövedelmem van. Tegnap este találtam egy jó ppt ebben a tárgyban. Ha hazamentem, megkeresem és berakom a linket. (a Foglalkoztatási Hivatal-nál leltem rá asszem.) Én is kutakodom, bár már majdnem 100%-os meggyőződésem, hogy az én ügyfelem itthon adózik és szív, mint... mert kint alig vontak tőle adót.  Voltam az APEH-ban is e tárgyban - de bár nem mentem volna :(((

zspotorke

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. márc. 26, 2010 4:13 pm

Sziasztok!

Egy bevágás ( kivágás) az eu-vonalról:

>EU-tagságunkkal nem változott meg a magyar adóügyi illetőséggel bíró munkavállalók EU-tagállamokban végzett munkája ellenértékeként kapott jövedelem adóztatásának gyakorlata, azaz a vonatkozó kétoldalú kettős adóztatást elkerülő egyezmények releváns rendelkezéseit szükséges alkalmazni.

Főszabályként elmondható, hogy a külföldön végzett munkáért, külföldi személytől kapott jövedelem a munkavégzés helye szerinti ország vonatkozó adójogszabályai szerint adózik.

Ez alól kivételt csak a 183 napot nem meghaladó, kiküldetésben végzett munka jelent, amennyiben az ezért járó ellenértéket egy magyar adóügyi illetőségű személy fizeti. Ebben az esetben a kinti munkáért kapott bér után is Magyarországon kell adót fizetni.

Amennyiben valaki egy adóéven belül külföldön és Magyarországon is szerzett jövedelmet, mindkét országban készítenie kell adóbevallást. A külföldön szerzett jövedelmet fel kell tüntetni a magyar adóbevallásban, ugyanakkor az összeg nem adóköteles Magyarországon, amennyiben a jövedelem után, a fent említett kettős adózást elkerülő egyezmény rendelkezései szerint a másik tagállamban már megfizették az adót. <

A 183 nap- ebből nekem az jön le -csak a kiküldött munkavállalókra vonatkozik

Nem egy átlátható dolog az szent igaz, de szerintem a kezünkben kéne lenni egy kinti adózott jövedelemről szóló papírnak ez a kiindulópont, vagyis amikor ott elkészül a bevallás ezt elvileg mi akkor tudnánk figyelembe venni, mert csak így lehetne egyáltalán beazonosítani az egyezmény szerinti helyét

Ez viszont több dolog miatt is problémás- eltérőek a bevallási időszakok, az adófizetést kinn többnyire kivetéses alapon az adóhivatal állapítja meg. Érdekes még az is, hogy Németországban pl a személyek egyesülésével kapcsolatos társaságok ha vesznek ki nyereséget, ha nem ( visszaforgatják) személyi jövedelemadót fizetnek. ( ide tartozik az ev is- aki egyébként kinn mérlegkészítésre kötelezett)- akkor helytálló lehet a saját fizetéses dolog, de a sok kérdőjel az marad. Nem szólva arról, hogy az is képbe jöhet, hogy az ev saját maga kiküldöttje, akkor itt a 183 nap már figyelendő. Ez az E 101 függvénye, vagy legalábbis valamelyik E az rémlik ( lehet élelmiszer adalék???)

Zsuzsa a lényeg nálad is a beazonosítás,a jövedelem jogcíme ( milyen a gyerek fekvése)

A ppt-t szeretném- légyszi...légyszi....

2010-től rosszul láttam, hogy a 3/72 pont idevonatkozó része kikerült az szja törvényből? -adóterhet nem viselő járandóság felsorolásból, mintha kihagyták volna. Hova csempészték? Találkoztatok valahol vele?

Ez akkor egy érdekes játék lesz, főleg ha olyan helyre kerül ahol az 1,27 is bekavar. Szép kis kettős adóztatás elkerülés.

Na lehet ezen még elmélkedni, az önfoglalkoztatóról annyit kiderítettem( vagy nem), hogy nem a szabad foglalkozáshoz  tartozik, hanem munkaviszonyoshoz hasonlító státusz- csak a bevételéből levonhat sok mindent és ami marad azután

További szép napot nektek- Edit azért az agytornát te sem úsztad meg - : ))) Jutka

garbo50

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. márc. 26, 2010 4:22 pm

Hát nem tudom idevarázsolni - mert nem hagyja magát :)))

de kereső: "németországban szerzett jövedelem adózása" és a 3. (ő az, de hibát jelez, ha másolom: www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=afsz_euegt...adozas

zspotorke

Magyar mv.+ Német EV

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 26, 2010 9:08 pm

Általános tudnivalók

Ha nem kifizetőtől származik a jövedelem, de adóköteles Þ negyedévente adóelőleg-fizetési kötelezettség van, és ezt negyedéves bontásban be is kell vallani.

Külföldi pénznemben keletkezett bevétel/kiadás átszámítása forintra:

pénzintézeti árfolyam (ha van bizonylat)

előző hó 15-én érvényes MNB-devizaárfolyam

Általános tudnivalók
(folytatás)

Mit lehet tenni, ha mentes a külföldön szerzett jövedelem, vagy a külföldi adó beszámítható a magyar adóba, de a hazai bevallás benyújtásakor még nincsen külföldi bevallás?

A magyar adóbevallásban csak akkor lehet figyelembe venni a mentességet/beszámítást, ha bizonylatokkal igazolható a jogosultság.

Ha nem támasztható alá bizonylatokkal Þ később önellenőrzéssel korrigálható a bevallás.

Általános tudnivalók
(folytatás)

Az egyezmények alkalmazásában nem számít, mikor keletkezik a bevétel/kiadás.

(Példa: a külföldön munkát vállaló a hazaköltözése után kapja meg a külföldön végzett munkájáért a bonuszát. Ha a munkabére egyébként külföldön adózott az egyezmény szerint, a bonusz is ott adózik.)

A „másik országban adóztatható” kitétel nem azt jelenti, hogy az adózó megválaszthatja, hol fizet adót.

Nincs két egyforma egyezmény.

Bizonytalan helyzetben célszerű az adóhatósághoz fordulni [telefonos, internetes ügyfélszolgálat, írásbeli megkeresés].

olahneedit

Következő

Vissza: SzJA