Sziasztok!
Egy bevágás ( kivágás) az eu-vonalról:
>EU-tagságunkkal nem változott meg a magyar adóügyi illetőséggel bíró munkavállalók EU-tagállamokban végzett munkája ellenértékeként kapott jövedelem adóztatásának gyakorlata, azaz a vonatkozó kétoldalú kettős adóztatást elkerülő egyezmények releváns rendelkezéseit szükséges alkalmazni.
Főszabályként elmondható, hogy a külföldön végzett munkáért, külföldi személytől kapott jövedelem a munkavégzés helye szerinti ország vonatkozó adójogszabályai szerint adózik.
Ez alól kivételt csak a 183 napot nem meghaladó, kiküldetésben végzett munka jelent, amennyiben az ezért járó ellenértéket egy magyar adóügyi illetőségű személy fizeti. Ebben az esetben a kinti munkáért kapott bér után is Magyarországon kell adót fizetni.
Amennyiben valaki egy adóéven belül külföldön és Magyarországon is szerzett jövedelmet, mindkét országban készítenie kell adóbevallást. A külföldön szerzett jövedelmet fel kell tüntetni a magyar adóbevallásban, ugyanakkor az összeg nem adóköteles Magyarországon, amennyiben a jövedelem után, a fent említett kettős adózást elkerülő egyezmény rendelkezései szerint a másik tagállamban már megfizették az adót. <
A 183 nap- ebből nekem az jön le -csak a kiküldött munkavállalókra vonatkozik
Nem egy átlátható dolog az szent igaz, de szerintem a kezünkben kéne lenni egy kinti adózott jövedelemről szóló papírnak ez a kiindulópont, vagyis amikor ott elkészül a bevallás ezt elvileg mi akkor tudnánk figyelembe venni, mert csak így lehetne egyáltalán beazonosítani az egyezmény szerinti helyét
Ez viszont több dolog miatt is problémás- eltérőek a bevallási időszakok, az adófizetést kinn többnyire kivetéses alapon az adóhivatal állapítja meg. Érdekes még az is, hogy Németországban pl a személyek egyesülésével kapcsolatos társaságok ha vesznek ki nyereséget, ha nem ( visszaforgatják) személyi jövedelemadót fizetnek. ( ide tartozik az ev is- aki egyébként kinn mérlegkészítésre kötelezett)- akkor helytálló lehet a saját fizetéses dolog, de a sok kérdőjel az marad. Nem szólva arról, hogy az is képbe jöhet, hogy az ev saját maga kiküldöttje, akkor itt a 183 nap már figyelendő. Ez az E 101 függvénye, vagy legalábbis valamelyik E az rémlik ( lehet élelmiszer adalék???)
Zsuzsa a lényeg nálad is a beazonosítás,a jövedelem jogcíme ( milyen a gyerek fekvése)
A ppt-t szeretném- légyszi...légyszi....
2010-től rosszul láttam, hogy a 3/72 pont idevonatkozó része kikerült az szja törvényből? -adóterhet nem viselő járandóság felsorolásból, mintha kihagyták volna. Hova csempészték? Találkoztatok valahol vele?
Ez akkor egy érdekes játék lesz, főleg ha olyan helyre kerül ahol az 1,27 is bekavar. Szép kis kettős adóztatás elkerülés.
Na lehet ezen még elmélkedni, az önfoglalkoztatóról annyit kiderítettem( vagy nem), hogy nem a szabad foglalkozáshoz tartozik, hanem munkaviszonyoshoz hasonlító státusz- csak a bevételéből levonhat sok mindent és ami marad azután
További szép napot nektek- Edit azért az agytornát te sem úsztad meg - : ))) Jutka