Adófórum

Adózási és számviteli információk

Őstermelő felvásárlási jegy - SZJA

SzJA

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni az alábbi kérdésben: Cégünk mezőgazdasági őstermelőktől felvásárlási jegy alapján vásárol. Az SZJA törvény 46.§. (4) bek. alapján nem kell a felvásárlási jegyből adót vonni. Nem is vontunk, viszont a 1008. Bevallás 06. lapjának kitöltési útmutatója teljesen összezavart. Azt olvasom, hogy ha magánszemély nem igazolja, hogy átalány alapján adózik, akkor az általános előleg levonási szabályokat kell alkalmazni. Most akkor jól jártam el, ha nem vontam adót., vagy kellett volna vonni, ha nem nyilatkoztattam az átalányadózásról? Ezek után nyilatkoztatnom kell, hogy átalányadós-e, és akkor ennek megfelelően kell beírnom a bevételét a 453-455. sorok valamelyikébe? Melyik sorba kell írni a felvásárlási jegy alapján kifizetett összeget és melyik kódot kell alkalmazni, hogy kiderüljön, azért nem vontunk adót, mert felvásárlási jegyes???

Ha valaki tudna segíteni????!!!!!

Tí-Mea

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 08, 2010 11:19 pm

Szia!

Az idén még nem töltötem ki a 08-ast, de a 2009 évin biztosan nem kellett adóelőlegt vonni, ha érvényes az őstermelői igazolványa, tehát ŐSTERMELŐ és ehhez a 02-es kódot kell(ett) kiválasztani a 06-os lap 458-as sorából, és a bruttó összeget a 455-ös sorba kell(ett) írni. (08M lapon)

Véleményem:ha a felvásárláskor leellenőriztétek, hogy már EZ évben (2010-ben) érvényesítette az ősterm.igazolványát,  akkor akár Áfá-s, akár átalányos vagy akár komp.felárra jogosult, NEM kell adóelőleget levonni. Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » kedd feb. 09, 2010 9:05 am

Szia!

Igen, érvényes az őstermelői igazolványuk, ezt mindig megnézzük, és a tavalyi bevallással nem is volt gondunk. De az idei kitöltési teljesen ellentmond az SZJA trv. 46.§-ának, amiben feketén fehéren le van írva, hogy nem kell adóelőleget levonni a felvásárlási jegy esetén. A kitöltési viszont azt mondja, hogy ha nem nyilatkozik, hogy átalányadós, akkor adóelőleget kell levonni... ????

Tí-Mea

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd feb. 09, 2010 9:32 am

De örülök, hogy megkérdezted, mert egy másik fórumon is ezen "mérgelődünk" (mérgelődök én).

Nem tudjuk mért így készült a 1008-as nyomtatvány! Szerintem el van írva, az átalányadó helyett felvásárlási jegyet kellett volna írni. Az SZJA törvényben sehol nincs, hogy az ELŐLEGET máshogy kell az átalányadósnál számolni! Nem változott a felvásárlási jegy tartalma, azon sem kell jelőlni, hogy ÁTALÁNYADÓS. A híradásokban (HVG) sehol nincs kiemelve, hogy nyilatkoztassuk az őstermelőt, hogy ÁTALÁNYADÓS-e. Mostmár elkezdtük ennek ellenére ezt is nézni az igazolványokon, de akinek már van új igazolványa erre az évre, soknál azonsincs bejelőlve egyetlen adózási mód sem...a kiállítók sem szóltak a termelőknek, hogy az ELŐLEG-nél FELVÁASÁRLÁSI JEGY-nél változás van!

Egyenlőre, akit nem nyilatkoztattunk (januárban még nem ellenőriztük az őstermelőit ilyen szempontnól) vagy tudjuk, hogy TÉTELES elszámolású, azokat a 455. sorba írjuk és jobbhíján a 6-os kódot alkalmazzuk (egyéb ok). Ha megkérdezik mi az előleg levonás elmaradásának oka-FELVÁSÁRLÁSI JEGYBŐL NEM KELL ELŐLEGET VONNI. Akiről tudjuuk mostnár biztosan, hogy ÁTALÁNYADÓS azt a megfelelő sorba a szerint, hogy állati vagy növényi terméket értekesít.

Szóval jó volna tudni, hogy mi ez az ÁTALÁNYADÓZÁS a FELVÁSÁRLÁSI JEGY helyett (SZJA előleg levonás szempontjából)!

nmrozika

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » kedd feb. 09, 2010 2:31 pm

Én is ezt tettem, mindenkit a 455. sorba tettem, és 6-os kóddal jelöltem a levonás elmaradásának indokát ... jobb híján. De nem értem az egészet, tegnap felhívtam az APEH "Segélyvonalát", és ott is visszapattantak a kérdésemtől, ők ugyanezt tanácsolták, és megerősítettek abban, hogy a felvásárlási jegynél nem kell adóelőleget levonni. Úgyhogy várunk, egyenlőre ezt az eljárást követjük, aztán csak észreveszik odafent, hogy valami nem stimmel :)
Tí-Mea

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd feb. 09, 2010 6:14 pm

Sziasztok!

Most töltöttem le (az új verziót is), és nálam a kitöltési útmutató "üres" !!!! Viszont a 455-ös sorhoz én a 2-es kódot rendelném, még akkor is, ha nem elég egyértelmű. Ugyanis nem az átalányadóra utal, hanem költségnyilatkozatra...ami még érthetetlenebb, viszont "őstermelő". Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd feb. 09, 2010 7:46 pm

A kitöltési útmutató úgy jön be, hogy a 08A lapjára kell menni és ott F1, aztán végig görgetni  ahhoz a sorhoz, amiről infót akarsz (a 08M-hez is a 08A-n jönnek be az infók). Ha csak a sorra kattintasz, nem jön be semmi.

A 2-es kód valóban utal az őstermelőre, de nem az van, hogy őstermelő VAGY költségnyilatkozatos, hanem úgy értelmezem, hogy olyan őstermelő aki költségnyilatkozatot adott...márpedig nem adott...

Én csak segítek egy felvásárlónak, nem én szoktam kitölteni a 08-ast, csak az én gépemről lesz továbbítva. Azt nem próbáltam ki, hogy 2 vagy 6-os kód nélkül elfogadja-e hibátlannak a bevallást a 455. sorba írva, vagy ha nincs kód akkor mindenféleképpen vár adóelőleget?!

Ha kell kód, akkor én is a 2 vagy 6-os kódot ajánlottam, inkább a 6-os, hogy egyértelmű legyen, hogy semmiféléről nem nyilatkoztattam, egyszerűen csak azért nem vontam adót mert jogszabály van rá, hogy nem kell vonni.

De úgy rossz az egész, ahogy van!!!!!

nmrozika

HozzászólásSzerző: nelkei@axelero.hu » szomb. feb. 13, 2010 6:02 pm

Sziasztok!

Az őstermelő kivételt jelent az adóelőleg levonását illetően,  nem kell levonni az adóelőleget

nelkei@axelero.hu

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd szept. 21, 2010 12:35 pm

Ma jelent meg egy EGYÉRTELMŰSÍTŐ állásfoglalás az APEH honlapon arról, hogy nem kell adóelőleget levonni a számlázott őstermelői és ev. tevékenységből. Sajnos ez még mindig nem válasz arra, hogyan kell-e nyilatkoztatni, hogy átalányadósvagy tételes, milyen kóddal kell jelőlni a 08-on, hogy felvásárlási jegyes és ezért nem vonunk előleget, pedig többeket foglalkoztat....jó lett volna, hogyha ezekre is válaszoltak volna ill ezt is EGYÉRTELMŰSÍTIK

Idézet:(nem én voltam a kérdező)

Elküldve: 2010 03 29, 11:51:17  (56)   

Igéretemhez híven közzéteszem a őstermelők adólevonási szabályairól
általam feltett kérdést a kapott állásfoglalás eredményét. Ez csak részleges eredménnyel járt.
Az APEH jogtudorainak is feladta a leckét. Igazából nem ÁFA tartalmú
a téma, de mivel az adóelőleg levonás szabályait az őstermelő ÁFA
pozíciója határozza meg (kompenzációs feláras azaz felvásárlási jegyes, más esetben ÁFA alany vagy tisztán alanyi adómentes tehát számlaköteles), itt teszem azt közkinccsé:

Ellentmondást vélek felfedezni az SZJA törvény 46 § 4. bekezdése és a 1008-as nyomtatvány őstermelői bevételekre szolgáló adatszolgáltatási soraihoz megadott útmutatásban és az Önök által kiadott 2010. évi 6-os számú tájékoztató füzetben leírtakban az adóelőleg levonással kapcsolatosan.
Az alábbi megfogalmazás nem tőlem származik, de én sem tudnám a problémát jobban megfogni:

...Már két napja én is a felvásárlási jegyek és az őstermelők számláinak bevallásával szenvedek. A kitöltési útmutató is ellentmondó tájékoztatást ad. A "1008M lap kitöltése a 1008-04 - 1008-15 lapokhoz" elején, ahol az azonosító adatokat magyarázza, ott írja: "Nem terheli adóelőleg az őstermelői tevékenységből származó bevételt, ha a magánszemélytől a vásárlás felvásárlási jegy alapján történik Szja törvény 46§ (4) bekezdés".
Három bekezdéssel lejjebb azt írja jogszabályi hivatkozás nélkül, hogy "Az őstermelői tevékenységből származó bevétel,......... nyilvántartott mezőgazdasági termelő magánszemély esetében sem terheli adóelőleg levonási kötelezettség a kifizetőt." Jogszabályra ugyan nem hivatkozik, de az SZJA törvényben ahogy leírja a jogszabály az őstermelők adóelőleg fizetési kötelezettségeit, ezt egy kifizető sem tudja még nyilatkozat alapján sem számolgatni.
Az APEH mezőgazdasági őstermelők adózásáról szóló tájékoztató füzetében is az szerepel, hogy a kifizetőnek nem kell adóelőleget vonni a kifizetésből.
Ha 02.12.-ig nem tudjuk megoldani ezt a "katyvaszt" én is a 455 sorban szerepeltetem és a 2 vagy 6 kóddal jelölöm a le nem vont adóelőleget.
Egyébként az SZJA törvényben azt sem találom leírva, hogy az egyéni vállalkozóktól nem kell levonni adóelőleget. Ezt melyik paragrafus mondja ki?...

Kérdésem,
van-e előleg levonási kötelezettség őstermelői kifizetés esetében, vagy csak kizárőlag az őstermelő külön ezen irányú kérésének (nyilatkozata) alapján áll be az előleg levonási kötelezettség?

Kötelesek-e a kifizetők az őstermelők átalányadózói státuszát vizsgálni, vagy csak akkor kell ezzel foglalkozni, ha kifejezetten az őstermelő kéri azt?
A 46 § 4. bekezdést úgy is lehet értelmezni, hogy ÁLTALÁBAN felvásárlási jegy esetében nincs előleg levonási kötelezettség, tehát az előleg levonása az ezzel ellentétes esetben a számlaköteles (általános szabályok szerint ÁFA alany vagy alanyi mentes) őstermelők esetében áll fenn.
Amennyiben, pont ellentétesen kell értelmezni, úgy nekem hiányzik a szövegkörnyezetből az a szófordulat, mely visszautalna a "valamint" szó után - ugyanezen kör részére (nem egyéni vállalkozó/ként/(nek!!!), nem mezőgazdasági őstermelő/ként/(nek!!!) - felvásárlási jegy alapján kifizetett bevételből. Amennyiben ez utóbbi volna a helyes értelmezés, akkor beállna az egyéni vállalkozóval szembeni adóelőleg levonás kötelezettség is!!!

Hivatalunkhoz címzett elektronikus levelére ? őstermelői bevételből levonandó adóelőleggel kapcsolatos kérdésére ? válaszolva a következő tájékoztatást adom.

A felvásárlási jegyre értékesítő őstermelőtől adóelőleget nem kell levonni. [személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja törvény) 46. § (4) bekezdés]

Amennyiben a felvásárlási jegyre értékesítő őstermelő és átalányadózó, akkor a 1008-as bevallás 453., illetve 454. sorában kell feltüntetni a bruttó ellenértéket.
Amennyiben az értékesítő nem átalányadózó, akkor a 1008-as bevallás 455. sorában kell feltüntetni a bruttó ellenértéket.

A nem felvásárlási jegyre
értékesítő őstermelő adóelőleg levonási szabályaival kapcsolatos kérdését országosan egységes álláspont kialakítása érdekében felterjesztettem, melynek eredményéről soron kívül tájékoztatni fogom.

A vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozótól a kifizetőnek adóelőleget levonni nem kell az Szja törvény 2010. január 1-jétől hatályos 46. § (9) bekezdés értelmében.
Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében alkalmazandó eljárással kapcsolatban országosan egységes álláspont kialakítása érdekében szintén felterjesztés készült, melynek eredményéről soron kívül tájékoztatni fogom.

Tájékoztatom, hogy levelem az Ön által rendelkezésre bocsátott adatokon, információkon alapul, egyben közlöm, hogy a válaszlevélben részletezettek az adóhatóság szakmai álláspontjának minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága Tájékoztatási Osztály {6F1AE2-B2063-849656-G25F23JL-ME4D2B-GHYMNS}
nmrozika

Vissza: SzJA