Sziasztok!
Véleményetek szerint 2010 - be ingatlan bérbeadásra az önállótevékenységből származó 25% -os forrásadós jövedelem szerinti adózás a jobb?
Sziasztok!
Véleményetek szerint 2010 - be ingatlan bérbeadásra az önállótevékenységből származó 25% -os forrásadós jövedelem szerinti adózás a jobb?
Sziasztok!
Madora, ha jól értem amit írtál , abban az esetben ha önálló tevékenységből származó jövedelemként számolja ki valaki a bérbeadásból származó jövedelmét , erre is vonatkozik a szuperbruttó meg kell emelnie a bérleti díjat 27%-al és ezután fizeti az szja-t .
Azt teljesen nem értettem, hogy nincs szja fizetési kötelezettsége, ha az alsó sávhatáron belül van.
Amennyiben pedig a forrásadós 25% megfizetése mellett dönt, akkor nem kell a szuperbruttósítást elvégezni a teljes bérleti díj 25%-a az szja. Tehát itt nincs változás.
Üdv: Márti
Márti!
Ezek szerint félreérthetően írtam. az alsó adósávon belül 17% az szja, a forrásadós jövedelemnél 25%. 2010. január 1-jétől az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekből adóalap-kiegészítés hozzáadásával kell meghatározni. A külön adózó jövedelmekre szerintem nem vonatkozik a bruttósítás. alapját 2010. január 1-jétől az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekből adóalap-kiegészítés hozzáadásával kell meghatározni
Szia
2010.-től nem kötelező a bérbeadásnál a kifizetőnek az adóelőleget levonni, csak ha a bérbeadó ragaszkodik hozzá!
Üdv:PG.
Szia polyakg PG.!
Év közben vettem át egy céget, ahol mint magánszemélyként fizették saját maguk után a bérbeadók az szját és a kft. nem jelentette havonta. Ez régen is így volt, mint most lesz 2010-ben , már nem emlékszem melyik évben változott, de onnantól a kifizetőnek kötelező volt vonni. Már nem csodálom , ha mindenki belezavarodik, hogy most kell vonni vagy nem. Egyszer így van - máskor úgy.
Ha bérbeadó nem kéri az szja levonását , akkor elvileg nincs is havi jelentési kötelezettség sem mert nincs miről, ezt nem néztem még meg , de megnézem.
Üdv: Márti
Kedves Márti!
Igen 2009.12.31-ig így van de erről nyilatkozni kellett a kifizető felé, hogy nem kérik az előleg levonását és negyedévente fizetik maguk után, de ez a szabály 2010-től változott és már nem kötelező vonni!
Üdv: PG.
Sziasztok!
Tehát összefoglalva amit írtatok,ha jól szedem össze, akkor önállótev- ként: csak 25% - s forrásadó van és 27% - ehó csak ha meghaladja az 1mill FT - ot,akkor már 1Ft- tól ?
Ha összevonandóként, akkor 1,27 szorzás után nyugdíjjal összevonni, SZJA 5 mill Ft- ig és 27% ehó is kell ?
Ha nyilatkozom a kifizetőnek (Kft a bérlő) akkor Ők fizetik be az adó előleget vagy a forrásadót ?
Év végén pedig igazolást ad a befizetéskről ?
ÜDV.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég