Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás bt. tag szja kötelezettsége

SzJA

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: visezsuzsa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 

 Sziasztok!  Van egy evás bt-s ügyfelem, melyben a beltag a személyes közreműködő. Havonta vesz ki jövedelmet a személyes közreműködésért. A 0908 sz. bevallások alapján ez a jövedelem bevallásra is kerül. A számfejtés során én a jövedelemből levonom az szja-t is és a bevallásban is szerepeltetem, hisz ez a magánszemélyt terhelő szja. Az ügyfelem  más vállalkozó társaitól azt az információt kapta, hogy az ő könyvelőjük szerint ez így nem jó, mert a negyedévente befizetett evá-val már rendezve van ez az szja is és ahogy én csinálom az nem jó. Szerintem pedig az eva csak a vállalkozásból kapott osztaléktipusú jövedelem szjáját váltja ki és nem a személyes közreműködés díjának szjáját. Kérem hogy a következő kérdésekben mondjátok el Ti is a vélményeteket.

1./Evás bevételi és költségnyílvántartást vezető betéti társaság.  személyes közreműködő tagjának a havonta kifiztett béréből  ( a nem önálló tevékenységből származó jövedelméből) le kell-e vonni és be kell-e fizetni a személyi jövedelemadót?

2./ Amennyiben a személyes közreműködésért nem fizetnek ki részére díjazást, de a minimálbér után a járulékok teljeskörűen ( a munkáltatói 26% és a magánszemélyt terhelő 9,5% nyj. a 6% eg.b.járulék 1,5% m.váll. jár. vagy a 2% vállalkozói adó) megfizetésre kerülnek kell-e szját is fizetni.Ilyen esetben a személyes közreműködő tagnak van-e biztosítási jogviszonya? És ha mindezeket a vállalkozás fizeti ki utánna ez nem jövedelem?

Válaszotokat előre is köszönöm.

visezsuzsa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: validitas » pén. okt. 16, 2009 8:41 am

Szia!

1. Igen, kell vonni, helyesen csinálod, és helyesen írtad, az eva csak az osztaléktipusú jövedelem SZJA-ját váltja ki.

2.A járulékokat a min.bér után meg kell fizetni, ezért természetesen lesz biztosítási jogviszonya. Hiszen járulékot fizet, van járulékalap, stb.

A Bt. csak a társaságot terhelő járulékot fizeti meg. A magánszemélyt terhelőt pedig - mivel nincs miből levonni - elő kell írni taggal szembeni követelésként, és majd a tag befizeti. Vagy amikor a Bt-ből részére kifizetés történik (osztalék), akkor rendezi. Ezt célszerű megállapodásban rögzíteni. Szerintem az a tiszta ügy, ha havonta befizeti az őt terhelő járulékokat - így azt sem lehet mondani, hogy a Bt. hitelezne neki. Nehogy amiatt meg kamatkülönbözetből szárm.jövedelem legyen.

Mivel a tag megfizeti az őt terhelő járulékot, így nem keletkezik nála jövedelem.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: visezsuzsa » pén. okt. 16, 2009 8:56 am

Szia Böbe! Köszi a gyors válaszod. Azt viszont nem írtad hogy a második esetben szerinted van e szja befizetési kötelezettség vagy sem.  ( nincs jövedelem kifizetés nincs szja se alapn??? ) Üdv: vinczezsuzsa
visezsuzsa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. okt. 16, 2009 9:03 am

Szia!  Kifizetés hiányában, nincs SZJA..  A "főfoglalkozású" társasvállalkozó az biztosított, ami azzal jár együtt, hogy van kötelező járulék fizetése akkor is, ha nincs tényleges jövedelme.   SZJA viszont csak tényleges kifizetett adóköteles jövedelemből vonható. Üdv.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: visezsuzsa » pén. okt. 16, 2009 9:09 am

Szia Melcsi62! Köszi a választ. A 0908 bevallás a második esetben hogy néz ki szerinted? Csak a járulékokra  és a jogviszonyra vonatkozó lapokat töltöm ki és úgy küldöm be? Üdv: vinczezsuzsa 
visezsuzsa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Evás bt. tag szja kötelezettsége

HozzászólásSzerző: validitas » pén. okt. 16, 2009 9:46 am

Szia Zsuzsa!

A 2. esetben nincs SZJA, az csak a ténylegesen felvett jövedelmet érinti, terheli. A 0908-nál pedig, ahogyan írtad, úgy lesz jó.

Üdv: Böbe 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég