Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

SzJA

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: njudit5 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni egy magánszemély erdőgazdálkodó adózási módjával kapcsolatban. Az Szja törvényben csak az erdő véghasználat  esetéről találtam leírást, erdőtelepítésről viszont nem.

1. Hogyan kell adóznia annak az erdőgazdálkodónak aki 25 évre bérbe vett egy erdőterületet  és  nem őstermelőként ( mivel őstermelő csak a kizárólag saját tulajdonában lévő erdő esetén lehetne) , nem egyéni vállakozóként, hanem egyszerű magánszemélyként végzi ezen tevékenységét?

A föld tulajdonos bérbe adta a területét 25 évre, mivel nem kívánta a földet sem művelni sem eladni. A tulajdonos az erdőtelepítésbe beleegyezett.  A bérbevevő magánszemély bejelentkezett  erdőgazdálkodókóként a területre, erdőtelepítési támogatást kap.  

2. A magánszemélynek milyen nyilvántartást kell vezetnie?

3. A kapott erdőtelepítési támogatást bevételnek kell-e tekinteni, kell-e költségszámlákat szembeállítania a támogatással? 

4. Ha az Szja trv. 19. par. (2) bekezdésben leírtak érvényesek rá, vagyis a támogatás azon része minősül az adóévben  megszerzett bevételnek, amely egyenlő a támogatás felhasználásával teljesített kiadás alapján az adóévben elszámolt költségek összegével, ez azt jelenti hogy amennyi költség számla van, annak mértékéig kell csak a támogatást bevételnek tekinteni, azaz ha ugyanannyi a támogatás mint a kiadás, akkor a jövedelem nulla ?

5. Az Szja trv. 20. par. (2) leírtak szerint a normatív erdőfelújítási támogatás összegéből a kiutalt támogatás mértékéig terjedő összeg igazolás nélkül vonható le.  Ez azt jelenti hogy a támogatással szemben nem kell költségszámlákat szembe állítania ?

njudit5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » vas. szept. 24, 2006 11:54 am

SZia N judit!

Látom hosszabb ideig nem válaszolt senki, ugyhogy utánanéztem a kérdésednek...

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy az 1996 évi LIV törvény az ugynevezett erdőtörvény ben lírtak vonatkoznak a szakmai kérdések szabályozására..

Adózási szempontból a kövezetkező a helyzet: 

Az értékesítésről önálló tevékenységben számlát kell kiállítani. Ennek feltétele viszont az adószám megkérése.

"2000/64. Adózási kérdés
erdőgazdálkodással kapcsolatos adókötelezettség
(Szja tv. 16. §-23. § - és 49/A. §-49/C. §)
Az erdőgazdálkodók és az erdőgazdálkodással összefüggő jövedelmek személyi jövedelemadó kötelezettsége a következők szerint alakul.
1. Fogalmak értelmezése
a) Amennyiben a természetben összefüggő erdőterületnek (az 1996. évi LIV. tv. alapján) több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosok kötelesek azon társult erdőgazdálkodást folytatni és ezzel a feladattal az erdőgazdálkodót megbízni, akit az erdészeti hatóság nyilvántart. Az erdőgazdálkodó, mint jogszerű használó, nem feltétlen tulajdonos (is).
b) Az erdőgazdálkodó lehet magánszemély, akár jogi személy is. A magánszemély e tevékenységét egyéni erdőgazdálkodóként végezheti, vagy olyan magánszemélyként, akit a tulajdonosok az erdőgazdálkodási tevékenységgel megbíztak.
c) Az egyéni erdőgazdálkodói tevékenység folytatásának a feltétele az adott erdőterület kizárólagos tulajdonlása, és e területnek az erdészeti hatóság által önálló gazdálkodásra alkalmas területté való minősítése.
d) Az erdőgazdálkodó kizárólagos jogai, kötelezettségei:
- üzem- és éves erdőgazdálkodási terv készítése;
- az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségek teljesítése;
- állami támogatás igénylése, felvétele, felhasználása;
- a tulajdonosok képviselete erdőgazdálkodási kérdésekben.
2. Az erdei haszonvételek gyakorlása, az erdőterületek erdőbirtokossági társulat részére való használatba adása a társulat alapszabálya alapján, más erdőgazdálkodó megbízása esetén írásba foglalt szerződés alapján történhet.
Az erdőgazdálkodó működése mellett az erdő tulajdonosa az erdő haszonvételeiből akkor szerezhet mezőgazdasági őstermelői jövedelmet, ha:
a) Az erdőbirtokossági társulatok működéséről szóló 1994. évi XLIX. törvény alapul-vételével az erdőbirtokossági társulatokba vitt erdőtulajdonok esetén a tulajdonosi jogon alapuló haszonvételek gyakorlását az alapszabály nem ruházza át az erdőbirtokossági társulatra, hanem azt az egyes erdőtulajdonosok jogaként nevesíti. Azt a bevételt viszont, amit az erdőbirtokossági társulat tagja vagy alkalmazottja e jogviszonyára tekintettel kap, illetve amit értékesítésből kap, (akkor is, ha az értékesítéssel a társulatot bízza meg) nem lehet őstermelői bevételként figyelembe venni.
b) Az egyéni erdőgazdálkodó saját döntése alapján válik e tevékenysége alapján mezőgazdasági őstermelővé.
c) Az erdőterületnek nem erdőbirtokossági társulati erdőgazdálkodó részére való haszonvételbe adása esetén a haszonvételi jogok gyakorlását az erdő tulajdonosá(i)nak az erdőgazdálkodóval kötött írásos megállapodása alapján kell elbírálni.
A megállapodásban nem szereplő haszonvételekkel kapcsolatos jogosítványokat az erdőtulajdonos(ok) mezőgazdasági őstermelőként gyakorolhatják.
A magánszemély erdőgazdálkodót, ha e tevékenységét nem egyéni vállalkozói minőségében végzi, önálló tevékenységet folytatónak kell tekinteni.
Ha az erdőtulajdonos az erdei haszonvételek bármelyikét gyakorolhatja az erdőgazdálkodó mellett, akkor őt e tevékenységére nézve - döntése alapján - lehet őstermelőnek tekinteni.
Ilyen esetekben az őstermelői bevételek és költségek részét képezik az erdőgazdálkodó által kiállított bizonylatok alapján - az erdőgazdálkodótól kapott és neki kifizetett összegek (is).
(Ha az erdővel alapvetően az erdőgazdálkodó gazdálkodik, a tulajdonosoknál néhány haszonvételről (pl. fakitermelés, erdészeti szaporító anyag gyűjtése, vadászati jog hasznosítása) lehet szó. Akkor viszont, ha az erdőgazdálkodó csak a közös képviseletet látja el, a tulajdonos a teljes erdőgazdálkodását őstermelőként számolhatja el.)
Az önálló tevékenységet végző erdőgazdálkodónál az erdőtulajdonosok képviseletében igényelt és az erdőfelújításhoz kapott minden támogatás, és az erdőtulajdonosok különböző jogcímen teljesített befizetései bevételnek minősülnek. Költségként veheti figyelembe mindazt a kiadást, amit az erdőtulajdonosoknak teljesít.
Tevékenységét lényegében úgy kell tekinteni, mintha az erdőgazdálkodással kapcsolatos pénzügyi mozgásokat csak közvetítené.
(PM Jövedelemadók Főosztály 7131/1/1999. - APEH Jövedelemadók Főosztály 1222698316/99.; AEÉ 2000/6.)"

Szja tv.
4.§(5) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a közös tulajdonban lévő ingatlan, ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem után a magánszemélyt - a tulajdonjogi korlátozásokat is figyelembe véve - tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség. A tulajdonosok eltérő rendelkezése hiányában ezt a rendelkezést kell alkalmazni az előzőekben említett dolog bérbeadásából, az értékpapír elidegenítéséből származó jövedelem esetében is.....

Üdv: Barti 

 

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: njudit5 » vas. szept. 24, 2006 6:53 pm

Kedves  Barti,

Köszönöm a válaszod, ezt a 2000/64-es kérdést én is ismerem, de sajnos nem ad választ az én kérdésemre, mivel ez az erdőgazdálkodó nem értékesít semmit, egyszerűen csak a telepítést végzi, tehát támogatást kap, amiből elvégzi a telepítést. Ezért nem vagyok biztos abban, hogy kell adószám, mivel nem akar számlát kiállítani senkinek. Kérdeztem az Apeh ügyfélszolgálatát, többszöri próbálkozásra nem tudtunk rájönni hogyan is kellene eljárni. Köszönöm a segítségedet .

 

 

 

njudit5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. szept. 25, 2006 4:55 am

Szia Judit!

Akkor gondolkodjuk tovább együtt. a szövegben benne van, hogy a magánszemély erdőgazadálkodót ha a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként végzi, önálló tevékenységet folytatónak kell tekinteni!

AZ értékesítésről pedig önálló tevékenységben számlát kell kiállítani amihez meg adószám kell...

Na most ezt csak én gondolom igy a leirtakbol, én ezt vettem ki belőle... 

üdv: Barti 

 

 

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » szer. szept. 27, 2006 4:49 pm

Sziasztok!

Magánszemély erdőgazdálkodó elszámolásával,adózásával kapcsolatban nekem is problémám van.

Példa:Egy területnek három tulajdonosa van.erdőt telepítenek.Egy főt bíznak meg közülük erdőgazdálkodónak.Ő intézi az ügyeiket,támogatást az ő nevére utalják.

A kiadásokról a számlák " x.y.és társai " szólnak.Ezeket állítja szembe a támogatással.A megmaradt támogatás összegét  a három tulajdonosnak ki kell adni.Kérdés milyen bizonylat kell ehhez? Csak egy kiadási pénztárbizonylat? Ez alapján be állíthatják e őstermelői bevételnek a támogatást? Kell e  erről adatszolgáltatás?(Ez lehet butaság!) Egyébként az összes kiutalt támogatás csak a megbizott erdőgazdálkodó nevén szerepel.

Ebben az évben még EU-s támogatást is kapnak, mely  több évre szól.Ezzel is el kell költség számlákkal számolni.Egy évben,vagy el lehet határolni több évre?

Sajnos ezzekre a kérdésekre nem sok leírást találok semmilyen szakmai lapban.

Aki tud valamit segíthet!

Fruzsi

FRUZSIBT
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Magánszemély erdőgazdálkodó adózása

HozzászólásSzerző: szat-ing » csüt. aug. 30, 2007 10:58 am

Szia Fruzsi!

Engem is érdekelne ez a téma, azonban konkrét választ sehol sem találok. Most látom, hogy tavaly írtad a kérdést. Juttotál azóta valamire?

Várom a válaszod,

Éva

szat-ing
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron