Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termőföld 200e alatt

SzJA

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretnék tőletek megerősítést kérni, melőtt NEM adom be emberkém bevallását. TErmőföld értékesítésről van szó. Négy darabka egymás mellett, három eladja a negyediknek, aki majd 5 évig a mezőgazdasági vállalkozásában fogja használni, erről pöcsétes papír van. Az összes bevételt területarányosan megosztottam, így az egyes emberkék bevételei a 200E forintot nem haladják meg.

Januárban még biztos voltam abban, hogy ezt a jövedelmet be sem kell vallani, mert emberkémnek csak nyugdíja van mellette. Most, ahogy a kis listácskámat szelektálom, már nem vagyok olyan biztos ebben.

A kitöltésit elolvasva úgy fogalmaz, ha a feltételek mellett "jövedelme" nem származik belőle, nem kell bevallani sem. Mivel nem látom a szerzés értékét, meg azt sem, hogy egyáltalán mikor került a tulajdonába, a jövedelem tulajdonképpen megegyezik a bevétellel, igaz, 200 alatt van.

Engedi a jövedelmet nullával feltölteni, így az adó is nulla, de ez így azért nem fedi a valóságot. Valami ferde. Hja, és a kitöltési nem azt mondja, hogy a jövedelmet már a 200-al csökkentetten írjam be, hanem azt, hogy az adót a 200-al csökkentett után számoljam ki. Nem is engedi kiszámolni, maga számolja. Régebben volt erre egy kis nyilatkozatos rublika, most olyat nem látok.

Hát ebben kérem  a segítségeteket. Üdv: Edit

olahneedit

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd máj. 19, 2009 5:29 pm

Senkinek nem volt ilyen esete? Vagy csak én bonyolítom túl a dolgokat?
olahneedit

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd máj. 19, 2009 6:45 pm

Szia ! 

"aki majd 5 évig a mezőgazdasági vállalkozásában fogja használniaki majd 5 évig a mezőgazdasági vállalkozásában fogja használni" Ebben van  a kulcs szó. Meg ott, hogy 200ezer alatt van az eladási ára. 

Nem kell vele semmit tenned. 

Üdv: Ildi

Pikikee

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd máj. 19, 2009 7:25 pm

Szia Ildi!

Köszönöm szépen. Hála a jó égnek. Akkor jól gondoltam.

Csak olyan kacifántosan fogalmaznak néha a kitöltésiben, az egyikhez egyértelműen odaírják, hogy nem kell, a másiknál meg nem.  Azt gondolhatnánk, hogy kíváncsi az állam arra is, hogy valóban teljesültek a feltételek, és valóban nulla a nulla. Szóval, hogy a jövedelme nem haladja meg a 3,4 milkát, és hogy valóban van pecsétes papír.

Nem ragozom. Most már csak remélem, hogy az összes rokonomnak eszébe jutott már a bevallás, és aki eddig nem jött, az holnap sem fog.

Jó éjt! Edit

olahneedit

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: Pikikee » szer. máj. 20, 2009 4:56 pm

Edit ! 

Az egyik barátnőm már tegnap irta, hogy lelővi aki még hoz neki valamit........ erre jött neki egy..... minden volt benne ami csak lehet :-)))

Ma csak betüket lát mindenhol :-)))

Jó éjt ! Ildi

Pikikee

Termőföld 200e alatt

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. máj. 20, 2009 7:29 pm

Szia Ildi!

Részvétem a barátnődnek. Egy őstermelő azért nekem is akadt még, feleségestül, az áfa hat.idő mellé. Végül is meglett ez is, meg az is. Érdekes, úgy terveztem, hogy ma korábban fekszem le, és kipihenem magam. De nem vagyok álmos. Csak nyugodt. Ezt az érzést szeretem.

Jó pihenést! Edit

olahneedit

Vissza: SzJA