Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adószámmal rendelkező magánszemély bevallása

SzJA

HozzászólásSzerző: kovine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Adószámmal rendelkező magánszemély, aki nem nyilatkozott költségről, a kifizető a számla bruttó összegét fizette neki ki. Nem volt tőle semmit le. ilyenkor az adóbevalással kell neki rendeznie a dolgait?

A személyi jövedelemadót gondolom, de a kifizető le szokta vonni a nyugd.járt. eg.bizt. és ehot is kell, hogy fizessen utána. Ilyenkor lehet elszámolni költséget he nem nyilatkoztatták?

Mi a véleményetek, hogy ilyenkor én hogy csináljam meg a bevallását? Mit kell hogy figyelembe vegyek? Most vele kell megfizettetni azt amit a kifizető nem vont és nem fizetett be?

Köszönöm a segítséget. juli

kovine

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. máj. 11, 2009 1:18 pm

Szia!

Elvileg a kifizetőnek "illene" valamiféle igazolást adnia vagy kifizetésenként vagy év végén. Ha semmit nem vont le -akkor nagy reményeket azért nem fűznék ahhoz, hogy ismeri ezt a kötelezettségét.

Ha nincs számlája a magánszemélynek akkor a 90% az adó- ill. járulékalap, mert a törvény vélelmez 10% költséget.  EHO csak akkor van, ha nincs főállású munkahely, ahol megfizetik, de erről igazolás kell. Természetesen ez csak akkor igaz, ha nincs olyan tevékenysége ahol tételesen számol el ill. akár itt is alkalmazhatja a tételes elszámolást és az is "kijöhet" hogy nincs jövedelme ebből a tevékenységből.

Ha semmit nem fizetett/vont a kifizető -az az ő mulasztása, majd begyűjti a jutalmat, ha felfedezik. Ettől függetlenül az adó-és járulékteher azt terheli természetesen, aki a jövedelmet megkapta, tehát a magánszemélyt. Én első menetben megkeresném a kifizetőt (jobb lett volna írásban -de erre már nem nagyon van idő) majd ha nem jutok velük dűlőre rendezném a terheket, mert végső soron a le nem vont kötelezettségek az én zsebemben landoltak.

Üdv: P.Zsuzsa.

zspotorke

Vissza: SzJA