Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldön 183 napot meghaladóan

SzJA

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Segítséget szerenék kérni Tőletek külföldi jövedelemmel kapcsolatosan: Egy ismerősöm Németországban dolgozott 2008-ban 183 napot meghaladóan. Az APEH ügyfélszolgálatától azt az információt kaptam, hogy ha a külföldi munkával töltött idő a 183 napot meghaladja, akkor adóterhet nem viselő járandóságként sem kell feltüntetni azt a jövedelemet, amit külföldön szerzett. Kerestem, hogy hol van ez leírva, de még nem találtam meg. Szeretnék megerősítést kérni, hogy ez valóban így van, esetleg törvényi helyet, ahol le van írva.

Üdv.:F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: Robbanto » hétf. márc. 16, 2009 8:51 am

Szia!

lletőség: Szja tv. 3 §. 2. pont felsorolja a belföldi illetőség kritériumait, 3. pont a külföldi illetőséget és a 4. a jövedelemszerzés helyét. Ha az illető legalább 183 napig Mo.-on tartózkodik, akkor belföldi illetőségű,ha nem akkor nem az, így nem kell bevallani.

Üdv: Robbantó

Robbanto

HozzászólásSzerző: F.Juli » hétf. márc. 16, 2009 9:04 am

Szia Robbantó!

Újra felhívtam az APEH ügyfélszolgálatát, most pedig (másik ügyintéző) azt mondták, hogy adóterhet nem viselő járandóságként a 14. sorban akkor is fel kell tüntetni, ha a külföldön töltött idő a 183 napot meghaladja. Most van két ügyintézőtől két különböző tájékoztatásom. Most a Te válaszod szerint az első ügyintéző véleménye "erősödött". Megnézem az SZJA törvény általad leírt paragrafusát.

Üdv.F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: vib2 » hétf. márc. 16, 2009 9:06 am

Szia!

Az Art szerint  26 szokásos tartózkodási hely: a magánszemélynek akkor van a Magyar Köztársaság területén szokásos tartózkodási helye, ha az adott naptári évben - a ki- és beutazás napját is egész napnak tekintve - legalább 183 napot belföldön tartózkodott.

Robbantóval értek egyet nem minősül belföldi személynek.

vib2

HozzászólásSzerző: F.Juli » hétf. márc. 16, 2009 9:08 am

Sziasztok! Akkor sem ha egyébként magyar állampolgár?

Üdv.

F.Juli

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. márc. 16, 2009 9:13 am

Szia Juli!

Ahogy előttem is írták már, ha külföldön dolgozik, külföldi a munkáltatója és a munkavégzés időtartama az adóévben meghaladja a 183 napot, akkor az külföldön fog adózni (Németországgal kapcsolatban biztosan).

De itthon az összevont adóalapot emeli, hiszen ennyivel több az éves jövedelme. Úgy viselkedik, mint a nyugdíj. Tehát a 14. sorba be kell írni!

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. márc. 16, 2009 9:24 am

Szia Robbantó!

Szja. tv. 2. § 2. pontja szerint a magyar állampolgár belföldi illetőségűnek minősül. Kivéve, ha egyidejűleg más államnak is állampolgára, és belföldön nem rendelkezik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.

Ennek alapján ha a magyar állampolgár külföldön dolgozik, attól még belföldi illetőségű marad, alapvetően Magyarországon keletkezik adófizetési kötelezettsége. De mivel ő külföldön is dolgozik, és az a 183 napot meghaladja, ezért a kettős adóztatás elkerülése érdekében ez a jövedelme külföldön lesz adóköteles.

A 14. sor akkor lényeges, ha van magyarországi jövedelme is. A Magyarországon szerzett jövedelme - magyar állampolgárként - mindenképpen itthon adózik, azt be is kell vallania itthon. A külföldön megszerzett jövedelem nála adóterhet nem viselő járandóság lesz. (Emiatt pl. elvesztheti az adójóváírási jogosultságát, áteshet a 36%-os sávba is)

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: F.Juli » hétf. márc. 16, 2009 9:38 am

Igen, sajnos több százezer Ft adót kell(ene) fizetnie, ha fel kell tüntetnie a kinti jövedelmét a 14. sorban. Viszont, ha ez a helyes, akkor nem biztos, hogy rosszabbul járna akkor sem, ha a 22-es sorba írná be, és levonná a külföldön megfizetett adót a megfelelő helyen. Egyébként szerintem igazságtalan, hogy súlyos összegeket fizessen valaki még Magyarországon is a külföldön leadózott jövedelme után, bár tudom, hogy  a törvény alkotói közül ez a legkevésbé sem érdekel senkit.

Üdv.F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. márc. 16, 2009 11:26 am

Szia Juli!

Szerintem valamit nagyon félreértesz.

A 14. sorba akkor írjuk, ha adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti, hogy egyszer megemeljük az adóalapot, aztán a fizetendő adóból levonjuk a járandóságra jutó adót - természetesen a magyar adókulccsal számolva. Szó sincs arról, hogy a külföldön leadózott jövedelme itthon is adózna!! Egyáltalán nem jár rosszul, hisz Németországban kisebb az adókulcs, mint nálunk. Pl. 7.664 EURO-ig 0% az szja, efelett is 15-24% egészen 12.739 eur-ig. Annyi hátránya van, hogy Mo.-n valszínűleg nem jogosult adójóváírásra - ha volt egyáltalán itthon is munkabére -, és valószínűleg 36%-os kulccsal adózik a magyar jövedelme. De ezt én nem érzem igazságtalannak.

Akkor járna rosszul, ha a külföldi jövedelme is Mo.-n adózna! Mert akkor kellene a 22-es (vagy 21-es??) sorba írni, megállapítani az itthoni szabályok szerinti adót, és levonni a külföldön levont előleget. De ez az előleg kevesebb lenne, mint az itthoni, tehát súlyos százezreket - vagy még többet - kellene fizetnie.

Üdv. Andi 

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. márc. 16, 2009 11:38 am

Sziasztok!

Az Andi álláspontja a helyes, tehát 14 sor(18 sor )adóterhet nem viselő  járandóság.

Az szja vonatkozó törvényi része:

3§.72. Adóterhet nem viselő járandóság:

l) törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés, vagy viszonosság alapján az adó alól a Magyar Köztársaságban mentesített, de az adó kiszámításánál figyelembe vehető, e törvény rendelkezése szerint nem külön adózó jövedelemnek minősülő jövedelem;
Továbbá  a kettős adózást elkerülő      1979. évi 27. törvényerejű rendelet 15 cikk 1 bekezdés.

Így az szja szerint kell eljárni, mint a nyugdíj esetében, amelyet ugyanez a 72.pont nevesít.

Üdv.

garbo50

Következő

Vissza: SzJA