Adófórum

Adózási és számviteli információk

lakásingatlan és önell.esedékessége

SzJA

lakásingatlan és önell.esedékessége

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  Megbízható segítségre lenne szükségem. 02.25-én beesett hozzám egy "jó ismerős", aki egyéni vállalkozói is, hogy csináljam már meg a 0853-asát, vállalkozói bevétele nem volt, mert GYED-en volt... ugyanakkor voltak ingatlaneladásai 2008-ban mint magánszemélynek, s a kapkodásban nem igazán volt időm a dolgai után olvasgatni, hozta az öröklési illeték határozatát, a közös lakás vételéről szóló szerződést, meg a 2008-as ingatlaneladási szerződéseket, de tulajdonlapot az eladott ingatlanokról nem:  (Az eladási szerződésben csak az a megjelölés van, hogy ilyen-olyan hrsz-ú ingatlan..)

Három kérdésem lenne:

1.  Ha van egy családiházas ingatlan, ahol az udvaron van garázs is, a hagyatéki illeték eljárásban külön határozták meg a lakás  és külön a garázs illeték megállapításához szükséges forgalmi értéket  (egyébként ennek az ingatlannak az 50%-át örökölte),  ugyanakkor az eladási szerződésben egyetlenadás-vételi érték szerepel, nincs benne, hogy mennyiért a garázs és mennyiért a többi....  :   akkor most a teljes ingatlan (egyetlen helyrajzi szám) az a lakásra vonatkozó szabályok szerint adózik  (2004-ben örökölt), vagy valahogy ki kell venni a garázst, mert azt esetleg a nem lakás ingatlanra vonatkozóan kell adózni?

2. Ha az egyéni vállalkozóknak a bevallási határidejük 0853-as tekintetében  február 25-e volt, akkor ha önellenőrzést akarnak beadni, ők is csak május 20-át követően adhatják azt be???

3. Ha ez a magánszemély, aki örökölt, az öröklés óta férjhez ment és ez az inagatlan nem szerepel szerződésileg, stb. úgy, mint házastársi külön vagyon .. akkor most az ezen ingatlan eladásból származó jövedelmet megosztva mindkét házastársnak vallania kell, vagy csak annak, akié volt??   Ráaadásul a házastárs a 2007-ben már közösen vett lakását is eladta 2008-ban, s az egyik által örökölt ingatlan meg a közös lakás eladásából származó ingatlanok árából vettek meguknak egy másik lakást még 2008-ban (50-50% tulajdonlással). Az ingatlanok  eladásával felmerült  hirdetési számla csak az egyik házastárs nevére szól.. itt is kérdés, hogy ezen ktsg számlát elszámolhatja-e csak az egyik teljes egészében, akinek a nevére szól a számla,  vagy valahogy meg kell osztani?

Már annyi hülyeséget végig olvastam, hogy a családjogi tv-ből következően így meg-úgy... , hogy már semmiben sem vagyok biztos. 

Köszönöm, ha segítetek gí vasárnap délután is. Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

lakásingatlan és önell.esedékessége

HozzászólásSzerző: opika » vas. márc. 01, 2009 4:17 pm

1.) Ebből a szempontból azt kell megvizsgálni, hogy a földhivatalban hogyan van bejegyezve. Ha egy telken van, akkor valószínűleg az egész lakóingatlan, és az egész értékesítésre a lakóingatlan értékesítés szabályait kell alkalmazni. Rendszerint az ingatlan nyilvántartásban nem szokták megbontani, ha azonos telken van és ez a ház tartozéka.

2.) Az egyéni vállalkozó a bevallási határidő leteltét követően (február 25-e után) önellenőrízhet.

3.) Itt csak a bejegyzett tulajdonos tesz bevallást. Ha a földhivatali nyilvántartásban csak az egyik nevén szerepel, akkor csak ő értékesített. Azzal, hogy férjhez ment a korábban meglévő külön vagyona nem vált közös vagyonná. A szerződés ahhoz kellett volna, ha közös vagyonná akarták volna nyilvánítani, de akkor földhivatali bejegyzés is kellett volna. Az adás-vételi szerződésből kiderül, hogy ki adta el az ingatlant. 

A számlát az számolhatja el költségként, akinek a nevére szól.

Azt nem nagyon tudtam követni, hogy ki mit adott el, de mivel még 2007. évi értékesítés is volt, ott még lehetett alkalmazni a lakásszerzési kedvezményt az adófizetésnél. Ha olyan ingatlant is értékesítettek, amelyre 5 éven belül lakásszerzési kedvezményt vettek figyelembe, a 2008. évi értékesítésnél a jövedelmet növelni kell az 5 éven belül igénybe vett lakásszerzési kedvezmény alapjával.  

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

lakásingatlan és önell.esedékessége

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » vas. márc. 01, 2009 4:27 pm

Szia!

 

1. Egyetértek opiká-val, az egészet lehet egyben kezelni. A földhivatali bejegyzés a mérvadó. Mondjuk ebből a szempontból zavaró az, hogy az öröklésnél külön vették fel az illetékalaphoz...

2. Egyéni vállalkozó már most is beadhatja az önellenőrzést (feltéve, hogy egyébként adott már be 0853-ast)

3. Bevallási kötelezettsége a tulajdonosnak van. Az örökség és az ajándékozás egyébként mindig is különvagyonnak számít, nem kell róla vagyonszerződés. Ha a hirdetés számlája egy személy nevére szól, akkor csak ő érvényesítheti a kedvezményt (szerintem), mivel a költség levonásához mindig kell bizonylat. Az pedig nem jó, ha csak a másik fél nevére szól.

 

Üdv. Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

lakásingatlan és önell.esedékessége

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. márc. 01, 2009 6:05 pm

Sziasztok!  Abból van most a gond, hogy amit az egyik örökölt 2004-ben  és most 2008-ban eladta,  valamint azt az ingatlant is, amit már házaspárként együtt vásároltak 2007-ben   és most 2008-ban azt is eladták,  ... a két ingatlan  együtt került meghirdetésre, a hirdetési számla csak az egyik nevére szól, valamint annak a lakásnak, amit 2007-ben együtt vettek, annak az ügyvédi díja (nem kis összeg)  is számlaként csak az egyik nevére szól...   Amelyiknek én csináltam kutyafuttában a bevallását, az volt az aki örökölt lakás 50%-át,  meg a házastársas lakás 50%-os tl.hányadát eladta,  de minden bekerülési érték ráfordításos számla  a másik házastárs nevére szól

Annak a házastársnak a bevallását nem én csinálom.....,   a lényeg a lényeg, aki csinálja a másiknak: az azt mondta, hogy ezeket a számlákat Ő teljes értékben nem tudja figyelembe venni, mert  nem csak az ő páciensének  az ingatlaneladásával  és 2007-ben ingatlanvásárlásával kapcsolatban  merültek fel......    A páciens meg azt mondja, hogy ha nála nem lehet figyelembe venni a számlák értékét teljesen, akkor a különbség legyen figyelembe véve a házastársánál, akinek meg a bevallása már elment 02.25-én, s ez a házastárs nem is hozott magával számlákat..   Ami örökség ingatlan eladásra került, annak 50%-os tulajdonosa volt  az én páciensem, másik 50% tulajdonosa az apja ...,   Az való igaz, hogy a másik házastárs valójában a 2007-ben vásárolt, közös (50-50%) lakás vételénél és eladásánál érintett.... Na ebből kellene valahogy jól kijönni..   Önellenőrzést mindenképpen beadok majd neki,  mert a bevallás készítésekor nem hozta magával a 2007-es ingatlan vételre vonatkozó, megfizetett illeték összegre vonatkozó papírt.., amit még keresnek..

Na itt tartok a szívességgel, ami azzal indult, hogy csináljam már meg a bevallását, mert már senki nem vállalja, nincs vállalkozóiból bevétele, .. mindezt 25-én a bevallási határidő lejárta előtt 7 órával..

Nekem meg az nem fér a fejembe, hogy az illeték kiszabási határozatban miért van ugyanazon helyrajzi számra vonatkozó ingatlannal kapcsolatban külön megbontva a lakás  és külön a garázs,  ráadásul  más illeték százalékot is szabtak ki a lakásra és mást a garázsra ..  Én látva ezen ingatlan eladására vonatkozó szerződést, amelyben egy helyrajzi száma van.. és szó nincs benne sehol sem garázsról, nemhogy esetleg az eladási ár megbontásáról.., én a bevallás készítésekor az egészet lakásingatlanos-ként kezeltem le.. Ha meg már önellenőriznem kell, akkor mostmár megpróbálom körbe járni, mert ha azt a tetves garázst külön kell valahogy vennem, akkor arra még csak a jövedelemcsökkentést sem alkalmazhatom, mert a nem lakásingatlannál a szerzést követő év 4-ik évében történő értékesítésnél nem lehet a jövedelmet csökkenteni..

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

lakásingatlan és önell.esedékessége

HozzászólásSzerző: opika » vas. márc. 01, 2009 7:36 pm

Az illetéknél külön kell bontani a lakás értékét, mert csak arra vonatkozik a kedvezményes illeték-kulcs, a garázsra már nem. A jövedelem megállapításánál pedig azt kell nézni, hogy a földhivatali nyilvántartásban mi szerepel. ott pedig biztos vagyok benne, hogy az egész lakóingatlanként szerepel. 

Költséget csak saját névre szóló számla, bizonylat alapján lehet elszámolni.

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég