Adófórum

Adózási és számviteli információk

Életbiztosítás adókedvezménye

SzJA

HozzászólásSzerző: papaitobbcelu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Szeretnék segítséget kérni az alábbi témában:

2006-ban kötöttem egy befektetéses életbiztosítást. Éves díjfizetést választottam.

Ebbe az életbiztosításba eseti díjat fizettem be 2007.évben, amit 2008 évben kivettem, mert szükségem volt a pénzre. A biztosítónak nyilatkoztam ugyan , hogy erre az összegre is kérem az adókedvezményt, de nem vettem igénybe. Csak a rendszeres díj 20 %-t érvényesítettem 2007. évi adó bevallásomban.

Az idén is befizettem a rendszeres díjat, s  vártam az igazolást  de nem érkezett meg. Felhívtam a bizt. társaságot, ahol azt a választ kaptam, hogy éltem a rendelkezési jogommal ezért elveszítettem az adókedvezményt a befizetett rendszeres díj után is. Hajlandó vagyok nyilatkozni, hogy nem vettem igénybe 2007. évben az eseti díj adókedvezményét, de hajthatatlanok.

Hátha volt valakinek ilyen esete és meg tudja mondani, adójogilag helyes-e az eljárás ?

Méltánytalannak tartom, hogy az elkövetkezendő befizetéseim után is elveszítettem az adókedvezményre való jogosultságomat, hisz továbbra is szeretném fizetni . Mellesleg nem szüntettem meg a biztosításomat minden maradt a régiben.

Azt hiszem a biztosító így bünteti azokat, akik az eseti díjat visszakérik. Azt is elképesztőnek tartom, hogy egy nyilatkozatot nem lehet a mai világban visszavonnil.

Üdv. Marika

papaitobbcelu

HozzászólásSzerző: vargjudit » szomb. feb. 14, 2009 7:28 pm

Szia Marika!

Csak ennyit találtam az Szja tv. 7. sz. mellékletében, de számomra  is meglepő, ha ez így van: hogy miért ne járna a kedvezmény a többi összeg  után....Hétfőn majd okosabb leszek, ha addig nem kapsz választ, mert engem is nagyon érdekel.

b) A visszavásárlás a szerződő jognyilatkozatával kiváltott biztosítási szolgáltatás, amelynek

alapján a szerződő a szerződésben rögzítettek szerinti visszavásárlási összegre tarthat igényt. A

részleges visszavásárlás is a rendelkezési jog gyakorlásának minősül.

Üdv. Judit

vargjudit

HozzászólásSzerző: papaitobbcelu » vas. feb. 15, 2009 1:17 pm

Szia Judit !

Nagyon várom a segítséget, ugyanis közeleg az adóbevallás végső határideje - egyéni vállalkozó lévén.-

Amennyiben elveszítem az adókedvezményt a bizt. visszaváráslása nélkül, akkor én hajlandó vagyok mindent megmozgatni az ügy érdekében, hogy legalább az én káromon tanulva más nehogy ráfizessen úgy,mint én.

Köszi a segítséget.

Üdv. Marika

papaitobbcelu

HozzászólásSzerző: vargjudit » hétf. feb. 16, 2009 8:23 pm

Szia Marika!

Hétfőre igértem a választ, de ma nem sikerült konzultálnom az ügyben. Nem felejtettelek el, holnap igaz Pestre megyek, de útközben majd megoldom az ügyet. Engem is érint, igaz nem közvetlenül, de megragadott a problémád, mert ez biztos, hogy nem csak Rád nézve hátrányos.

Addig is üdv Neked!

Judit

vargjudit

HozzászólásSzerző: Jucurka1 » csüt. feb. 19, 2009 7:23 am

Szia Judit!

Nekem is volt hasonló esetem, csak a biztositó másképpen reagált. Én 2007-ben a rendszeres befizetések után kértem részleges kivásárlást, tehát a biztositást nem szüntettem meg, csak egy részét kértem vissza a már befizetett összegeknek. Természetesen az előző 3 évben igénybevett adókedvezményt 20%-kal növelten visszafizettem az APEH-nek.

Ettől eltekintve, én a biztositótól már 2007-ben is kaptam adóigazolást a kivásárlás után befizetett összegekről, és 2008-ra vonatkozóan is megérkezett az adóigazolásom. Az SZJA nem utal olyan esetekre, hogy részleges kivásárlás után az újabb befizetések után ne lehetne igénybe venni az adókedvezményt, tehát úgy gondolom, hogy ha a minimum 10 év biztositási időszak továbbra is fennáll a szerződésed alapján, akkor igénybe veheted az adókedvezményt.

Viszont, ha az APEH ellenőriz, akkor az adóigazolással tudod fedezni magad, tehát valahogy csak ki kéne szedni azt a biztositóból. Szerintem add be a bevallást adókedvezmény érvényesitése nélkül, aztán, ha sikerült kihajtanod a biztositóból, gyorsan csinálsz egy önellenőrzést.

Üdv,

Judit

Jucurka1

HozzászólásSzerző: Jucurka1 » csüt. feb. 19, 2009 7:30 am

Szia!

Elolvastam még egyszer a nyitólevelet. Nem lehet, hogy azért nem küldött igazolást a biztositó, mert a 2008-as éves befizetést előbb teljesitetted, mint amikor a rendelkezési jogodat gyakoroltad? Náluk megfelelően szét van választva az eseti befizetés és a rendszeres? Nem lehet, hogy egyben könyvelik, és úgy értelmezték, hogy az egész addigi befizetett összegből vettél vissza? Csak azért kérdezem, mert nálam a részleges visszavásárlás utáni befizetésekre adtak csak igazolást.

A másik, hogy szerintem a biztositónak minden életbiztositásra ki kell küldenie január 31-ig az igazolást, akkor is, ha adókedvezményre nem jogosit, akkor ezt kell feltüntetniük. Én legalábbis olyat is kaptam, ami a munkáltató által fizetett életbiztositásra von., és ebben az esetben feltüntette a biztositó, hogy számomra ez adókedvezményre való jogosultságot nem jelent.

Jucurka1

HozzászólásSzerző: vargjudit » csüt. feb. 19, 2009 4:18 pm

Szia Marika!

Beszéltem az egyik biztosítós tanácsadóval. Állítólag az ő biztosítójuk éppen e miatt külön számlán kezeli az eseti befizetést, s a folyamatos díjat. Bár nem szeretnék vájkálni a levelezéseidben, de jó lenne látni, hogy akkor most valóban milyen levelet is kaptál. Ha gondolod adok egy e-mail címet.

Üdv. Judit

vargjudit

HozzászólásSzerző: papaitobbcelu » csüt. feb. 19, 2009 4:44 pm

Szia Judit !

Sajnos semmit nem kaptam a biztosítótól, csak telefonon érdeklődtem én és az üzletkötőm is.

Az igaz, hogy nyáron fizettem be az éves díjat, decemberben pedig kivettem az eseti befizetésemet.amit egy évvel ezelőtt fizettem be.

Még gondolat szintjén sem merült föl, hogy ezzel elveszítem az adókedvezményeimet - sőt az eddigieket is vissza kell fizetnem 20 %-al megnövelt összeggel (ezt ők mondták).

Ezt a módszert mélységesen elítélem.

Kértem állásfoglalást az APEH-tól. Kíváncsi leszek mit válaszolnak vissza.

Ha így van, hogy ez a megoldás marad, akkor én "csinálok" ellenpropagandát a biztosítótársaságnak (Juszt László ). Mindenki gondolja meg az ilyenfajta befizetést.

Judit nagyon aranyos vagy, hogy így próbálsz segíteni, köszönöm szépen.

Légyszíves add meg az e-mail címet.

Üdv. Marika

papaitobbcelu

HozzászólásSzerző: vargjudit » szomb. feb. 21, 2009 6:15 pm

Szia Marika!

judit.24@freemail.hu

S amikor kivetted decemberben az eseti befizetésed, erre nem hívta fel senki a figyelmed a biztosítónál, hogy ez milyen következménnyel jár???? Mert akkor az lett volna a korrekt.

Az Apeh állásfoglalásra én is kiváncsi lennék majd, ha megosztod velem. Az eddigi adókedvezmények visszafizetése pedig felettébb durva, hiszen azok az összegek nem kerültek kifizetésre, amelyek után igénybe vetted az adókedvezményt. Az eseti adókedvezményét az adóbevallásba sem írtad be ugye?

Az az érzésem, hogy itt amit az első írásomban írtam, hogy a részleges visszavásárlás is rendelkezési jog gyakorlásnak számít, itt vett valamit "egykalap" alá a biztosító.

Üdv. Judit

vargjudit

HozzászólásSzerző: papaitobbcelu » vas. feb. 22, 2009 4:54 pm

Szia Judit !

Köszönöm szépen az e-mailt. Valószinű foglak majd keresni.

Sajnos senki nem hívta fel a figyelmemet. Sőt az üzletkötőmnek is szóltam, hogy ki akarom venni az eseti befizetést. Telefonon keresztül bonyolítottam , s ott sem erről. Ezért is vagyok mélységesen felháborodva. Ráadásul flegmán közölték velem, hogy én írtam alá a nyilatkozatot az adókedvezmény igénybevételére.

Szerencsére az eseti befizetés után nem vettem igénybe adókedvezményt. Én csak azt nem értem, miért nem vonhatom vissza azt a fajta nyilatkozatot, hisz hajlandó lennék nyilatkozni, hogy nem vettem igénybe ez után az adókedvezményt,.

Bizosan így van - amit igazságtalannak tartok - hogy egy kalap alá vette a biztosító a részleges visszavásárlást, így rendelkezési jog gyakorlásának minősül.

Ha megjön az APEH állásfoglalása, akkor feltétlen jelentkezem.

Üdv. Marika

papaitobbcelu

Következő

Vissza: SzJA