Adófórum

Adózási és számviteli információk

0853-as Önkéntes Egészségpénztár visszaigénylés

SzJA

HozzászólásSzerző: konczed » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzáto, hogy van egy Megszünk Önkéntes egészségpénztári tagom, akinek nem tudom jól kitölteni a bevallását és elég tanácstalan vagyok. Ő a Bonusz Önsegélyező Pénztár tagja volt, ami gyakorlatilag 2008 augusztusban csődbe ment majdnem 2 hónap után visszakapták a betett pénzüket és kaptak adóigazolást, hogy kérhetik a visszatérítést, ami ugye mint tudjuk csak a pénztár számlájára történik a Apeh magán folyószámlára nem utalja.A kitölétsi a 03 lapnak úgy kezdődik, hogy csak akkor igényelhet, ha az igény benyujtásakor tagja valamelyik pénztárnak de ő nem tagja semelyiknek, illettve van egy ilyen kitétel, hogy amennyiben önhibáján kivül nem tag már akkor kérheti a kiutalást a saját folyószámlájára  igén ám de ha nem töltöd ki a pénztár neve bankszámlája részt a bevallás hibás lesz. és a Bónusz nincs is a választható pénztárak között.  szóval nem tudom mit tegyek , mert ha hibásan beküldöm akkor csúszik a kiutalás és nem tudom hogy hogy lehetne javítani ezt az egészet. Igényelni ezt a fajta visszatérítést pedig csak az SZJa bevalláson lehet nem lehet máshol .

Ha valakinek van vallami tapasztalata, vagy találkozott ezen pénztár igazolásával kérem válaszoljon, hogy mi lehet a megoldás

Köszönettel: KOnczed

konczed

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. feb. 07, 2009 8:57 pm

Szia !

Talán probáld meg frissiteni az53-ast. Ha abban sem találod, akkor szerintem hívd fel az APEH-ot, hogy most mit tegyetek.

Sajnos más ötletem nincs.

Üdv: Ildi

Pikikee

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » szomb. feb. 07, 2009 9:26 pm

Szia!

Nekem is hasonló a problémám. Nekem önkéntes nyugdíjpénztári visszaigénylésem lenne, de az illető tavaly nyugdíjba ment, azaz már nem tag, megkapta a pénzt. Jelölöm,hogy már nem tag, de a kitöltési szerint be kell írni az adószámát a ö.mnyp.-nak, de ha beírom, automatikusan hozza a bankszámlaszámot. Ekkor meg kiírja, hogy hibás, mert nem írhatom be. Így  a program hibás....

Vagy beadom úgy, hogy nem írok be semmit sem, és akkor szerinte nem hibás, de én tudom,hogy úgy nem jó...... 

Valakinek adtak már erre választ.... vagy várjunk türelemmel a javításra?

Őri Tünde

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. feb. 07, 2009 9:49 pm

Tünde ! 

Ha akkor vette fel a pénzt a pénztárból mikor már nyugdíjas volt akkor nem kell utána adót fizetni.

Vagy nem jól értem a problémádat ? 

Üdv: Ildi

Pikikee

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » szomb. feb. 07, 2009 10:03 pm

Szia!

Próbáltam, már válaszolni, de nem jelent meg, ha kettő lesz bocsi.

Szóval.... éppen hogy visszaigényelni szeretne, mivel tavaly még fizetett be jó nagy összeget, és ennek a 30%-a még visszajár. De a kitöltési útmutató szerint ilyenkor is be kell írni az adószámot. Azonban akkor a fenti hibajelzés jön. Ha nem írom be, akkor meg majd az utolsó pillanatba jelzik, hogy nem jó, és még később kap pénzt. Elvileg gondolom, hogy ilyenkor a címére küldik a pénzt, mert nem találok rá rendelkezési lehetőséget külön.

Valakinek volt már ilyen esete?

Őri Tünde

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. feb. 08, 2009 6:24 am

Szia!

Nem fog pénzt visszakapni, az már vagy két éve nem működik.

Jelenleg a meglévő pénztári számlán levő elkölthető összeg nő meg az ilyen 30 %-kal, nem pedig a számláján keresztül jön vissza apénz kp-ban.

Na nincs tagsági viszonya, nem tudják növelni az elkölthető összeget -úgyhogy sajnos erre keresztet lehet vetni. 

Ha tavaly belépett volna valamelyik másik pénztárba, akkor működne. Így sajnos el kell felejteni.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » vas. feb. 08, 2009 1:43 pm

Bocsi, de ezzel nem értek egyet!

Kitöltési útmutató:

Ha Ön a rendelkezése időpontjában azért nem tagja az önkéntes nyugdíjpénztárnak, mert nyugdíjszolgáltatást igényelt, úgy a kapott igazolás alapján Ön élhet e rendelkezési jogával (jelölje a 144. sorban X-szel). Ebben az esetben, az adóhatóság közvetlenül Önnek juttatja el a rendelkezése szerinti összeget a 0853-C lapon megjelölt számlára.

Az átutalni rendelt összeggel az összevont adóalap utáni adó (33. sor) nem csökkenthető.

Rendelkezni csak abban az esetben lehet, ha a többi adókedvezmény levonása után marad még összevont adóalap utáni adó (35. sor)

De az Szja tv. 44/A (2) bekezdéséből: Amennyiben a megjelölt pénztárnak a magánszemély a teljesítéskor már nem tagja, a befolyt összeget a pénztár  a magánszemély

a) más pénztárba történő átlépése esetén a befogadó pénztárhoz továbbítja,

b) tagsági jogviszonyának nyugdíjszolgáltatás miatti megszűnése esetén minden további rendelkezés nélkül a magánszemélynek kiutalja,

c)halála esetén .....

Ezért is írtam ide az én kérdésemet is, hiszen az eredeti kérdésfeltevőnek is lényegében ugyanaz a problémája, azaz nincs pénztár ahová kérni tudná az összeget!

További részlet a kitöltésiből:

139. sor: Ebben a sorban nevezze meg azt az önkéntes pénztárat, ahová az átutalást kéri. Ne felejtse el feltüntetni a pénztár adószámát és bankszámlaszámát. E nélkül a bevallása hibás lesz.

Abban az esetben, ha a nyilatkozat megtételekor nyugdíjszolgáltatás miatt szűnt meg a tagsági jogviszonya, a 144. sorban „X” bejegyzéssel kell megjelölnie.

Még mindig azt hiszem programhiba. De akinek már tavaly esetleg volt hasonló esete, kérem segítsen nekünk.

Őri Tünde

HozzászólásSzerző: konczed » vas. feb. 08, 2009 2:28 pm

Sziasztok!

Örülök, hogy ilyen gondolkodást indított el a kérdésem és nem vagyok egyedül a problémámmal bár a másodlagos kérdező a nyugdíjpénztári tag kérdésére van válasz szerintem is. Mivel ő már nyugdíjszolgáltatást kap ezért nem tagja a pénztárnak annak jelölésére van lehetőség és valóban a rendelkezések ellenére ebben az egy esetben személyesen a magánszemély folyószámlájára vagy postacímére küldik a visszaigénylést ez így rendben van bár a program valóban hibásnak hozza ha beírod  a pénztár nevét és  akkor is ha nem írod be ez programhiba amit talán még észrevesznek és javítanak ha tudsz várni a beadással és folyamatosan frissíted a 0853-as bevallást talán még lehet hogy hibátlan is lehet, de az én esetemet jelenleg nem ismeri a szakirodalom, vagyis a kitöltőprogram készítésekor nem tudtak erről a problémáról és ezért nem is hagytak ennek jelölésére helyet.

Én most írtam az Apeh honlapon is erről a gondról válaszom még nincs, de hibásan sem akarom benyújtani mert akkor csak az aktuális ügyintézőn múlik hogyan oldja meg a dolgot így talán felhívtam a figyelmet erre a gondra és a kitöltőt javítják és ők is nyernek egy csomó bevallást amit nem kell javítani.

Javaslom Őri Tünde írjál az Apehnak sokszor ők sem jönnek rá a program hibájára hiszen emberek csinálják és csak a beérkezett hibás bevallások javításakor derül erre fény. Írd le a nyugdíjja rész programhibáját talán javítják az ő érdekük is . Tavaly a bevallás kitöltó 02 lapja végig hibás volt a kedvezmények összesítésénél én sem vettem észre csak amikor kiértesítették és javítani kellett és mikor bementem akkor közölték hogy a leírtás kellett volna követni mert a kitöltő hibásan számolt szóval figyelni kell.

Ha valaki mégis talál valami megoldást a két probléma közül várom válaszát, ha kapok választ az APEh-tól én is megírom nektek.

Nekem csak azért furcsa ha mégsem jár vissza a pénz, mert hogy saját hibáján kívűl jutott ebbe a helyzetbe mert a pénztár becsődölt és senki nem tájékoztatta őket , hogy amennyiben nem lép újjabb pénztárba akkor a jóváírás nem jár neki.

konczed

HozzászólásSzerző: konczed » vas. feb. 08, 2009 2:36 pm

Kedves Garbo50!

Nagyon örülnék ha hozzászolnál a témához, tavaly is igen hasznos volt a tanácsod a kérdéseimre.

konczed

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. feb. 08, 2009 2:45 pm

A kérdésben önkéntes egészségpénztárról volt szó. Az általad idézett részek, ha tényleges visszafizetésről is szó esik, mind nyugdijpénztárra vonatkoznak. 

A kettőnek szerintem nem ugyanaz a szabályozása. Mert amíg a nyugdíjpénztárnál létezhet visszautalás, addig esetleg az egészségpénztárnál nem. Szóval lehet, hogy ami a nyugdijpénztárnál működik, az az egészségpénztárnál nem.

Lehet, hogy emiatt nem találsz megoldást?

Zsuzsa

kaloczy

Következő

Vissza: SzJA