Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó-kisteherautó

SzJA

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: erdoapolas » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó vásárolt egy kisteherautót hét éve, hitelre, ami már lejárt, értékcsökkentette ez is lejárt. Őt személyes dízel, a forgalmiban kisteherként van jegyezve. A vállalkozó egyedül van, nincs alkalmazottja, és csak munkába jár vele. Menetlevelet vezet, és hó végén a megtett km-ert az Apeh amit megad azzal számolja el, vagyis azzal költségeli.

Nos ez hova tartozik? Ez után is kell-e valyon cégautóadót fizetni.

Köszönöm:Marcsi

erdoapolas

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: violetta01 » szomb. dec. 13, 2008 12:27 pm

Szia Marcsi!

Cégautóadó csak a személygépkocsikra van.

Üdv Ibi 

violetta01

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szomb. dec. 13, 2008 12:45 pm

Vigyázat!

A személygépkocsi fogalmát az Szja tv. szabályozza! Tehát az Szja tv. értelmében nem elég az, hogy a forgalmiba teherautóként van bejegyezve.

Szja tv. 3. §

45. Személygépkocsi: négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.
nagy.andrea2

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szomb. dec. 13, 2008 12:47 pm

De azt mondták a fejtágítón, hogy nem kell cégautóadót fizetni akkor, ha azzal kapcsolatban nem számolnak el költséget.

Nem minősül költségelszámolásnak az, ha

- kiküldetési rendelvény alapján, illetve

- havi 500 Km átalányt számolnak el,

mindkettőt APEH-norma és 9,-Ft/km ktg.átalány alapján.

Azt nem tudom, hogy ez vajon az egyéni vállalkozóra is vonatkozik-e, mivel az egyéni vállalkozó a saját vállalkozásában nem munkavállaló.

Üdv. Andulka

nagy.andrea2

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. dec. 13, 2008 12:59 pm

Sziasztok!

Ahogy Andulka írta, az Szja szerint meghatározott személygépkocsi értendő.

A kiküldetési rendelvényhez:

Így írja a tv. módosítás, hogy a kifizető által két példánybam kiállított.......

Mivel az ev önmagával szemben nem kifizető, ezért véleményem szerint ezt nem vonatkoztathatjuk rá.

Nem tudom a közlönyből idemásolni, eltüntették belőle a vágólapot, itt találod meg Marcsi:

http://www.magyarkozlony.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk08174.pdf

kiküld.rendelvény: 20878. oldal

cégautóadó: 20904. oldal

Én is olvastam, hogy az 500 km esetén sem kell fizetni, mert a tv. azt mondja, ha tételes költségelszámolással számolják el ktg-et, akkor kell fizetni.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. dec. 13, 2008 8:05 pm

Szia,

Az Szja tv alapján a cégautó fizetendő azon nem személygépkocsi után is, mely válaszfal áthelyezéssel, vagy ülések kivételével haszongépjárművé alakítható, és a megengedett össztömeg a 2500 kg-ot nem éri el. Vagyis ha a megengedett össztömeg ennél nagyobb, akkor biztos nem kell cégautó adót fizetni.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy az EV autó használat után fizetni kell a cégautó adót, mivel az Szja tv 11. melléklete alapján számol el költéget, és nem a 7. vagy 25. par alapján, amikoris nem kell megfizetni az adót.

Szerintem meg kell fizetni a cégautó adót abban az esetben is, ha az 500km-t választja költésgelszámolásre, mivel ez az Szja tv 11. mell III. fejezet 11.pontja, amire az új tv ezt írja:

"átalányköltség elszámolás esetén a költség elszámolásának a napja a hónap első napja." (17/C par. 6.pont utolsó mondat)

Ebből következően, mivel költséget számoltál el cégautóadó fizetési kötelezetség keltekezik.

Üdv:

Palmika

palmika

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: mátéedit » hétf. dec. 15, 2008 10:10 am

Sziasztok!

Ahol én voltam fejtágítón, ott azt mondták, hogy az egyéni vállalkozónak akkor is kell fizetni cégautóadót, ha 500 km-es átalányt választja. A személygépkocsi alá való besorolást nem a forgalmi alapján kell eldönteni, hanem a fent hivatkozott SZJA paragrafus alapján.

Edit

mátéedit

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. dec. 15, 2008 4:49 pm

Így van. Ma voltam újabb fejtágítón, ott hangzott el az, hogy

ha az egyéni vállalkozó akár az 500 km-es átalányt elszámolja a saját tulajdonában lévő szgk. után, akkor neki cégautóadót kell fizetnie azon hónapokra, amikor elszámolta a költéget.

(Tudom, ez is nagy kiszúrás az egyéni vállalkozókkal szemben).

Andulka

nagy.andrea2

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. dec. 15, 2008 5:15 pm

Sziasztok!

Én még nem voltam 2009-es előadáson, de kérdezzük már meg, aki legközelebb megy, hogy mi van akkor, ha decemberben számolja el a teljes évi költséget. Igaziból még nem mélyedtem bele a törvénybe, de hogy szól pontosan? - azokra a hónapokra amelyekre költséget számol el, vagy arra a hónapra amelyikben költséget számol el?

Érzitek a különbséget? Abszolút nem mindegy.... Ha valakinek lenne ideje ill. aki most megy ezt megkérdezné, szerintem okosodnánk ...

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Cégautó-kisteherautó

HozzászólásSzerző: palmika » hétf. dec. 15, 2008 6:59 pm

Szia,

Azt kell, hogy mondjam, ha nem havonta számol el, akkor a törvény szerint arra a hónapra kell megfizetni, amikor az útnyílvántartásba be van jegyezve.

"a költség elszámolásnak a napja, amely napon a költségről szóló bizonylatot kiállították vagy amely napot az útnyílvántartásba a gépjármű használatával összefüggésben bejegyeztek" 17/c par 6.bekezdés első mondat közepe

Palmika

palmika

Következő

Vissza: SzJA