Adófórum

Adózási és számviteli információk

Életbiztosítás rendkívüli díj visszavásárlása.

SzJA

Életbiztosítás rendkívüli díj visszavásárlása.

HozzászólásSzerző: Hano1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy 1996-ban kötött életbiztosításra szeretnék rendkívüli (eseti) befizetést teljesíteni.A rendkívüli befizetés után is igénybeveszem az SzJA kedvezményt.Ha pl.jövőre visszavásárolom a rendkívüli befizetésre eső részt vissza kell fizetnem az arra igénybevett SzJA kedvezményt?

Az APEH portálon olvastam:

"Az olyan rendkívüli, eseti befizetéseket, amelyeket a biztosító elkülönítetten tart nyilván és amelyhez kapcsolódóan elkülönített tartalék kerül kimutatásra - a befizetés időpontjától függetlenül (2005. december 31-e utáni befizetéseknél is), adójogi szempontból - önálló, sajátos feltételekkel működő biztosításnak kell tekinteni."

(Mit jelent az önálló, sajátos feltételekkel működő?)

A biztosító nyilatkozatában pedig ez szerepel:

"az eseti/rendkívüli befizetésekből – a nyilatkozaton megjelölt dátum után – történő részleges visszavásárlás, rendszeres pénzkivonás is
rendelkezési jog gyakorlásnak* minősül, akkor is, ha a visszavásárolt eseti/rendkívüli díj korábban került befizetésre

*Ha a biztosítási szerződés megkötésétől számított 10 éven belül a szerződő rendelkezési jogot gyakorol, akkor – a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében
– a rendelkezési jog gyakorlásáig érvényesített biztosítási adókedvezményből, az utolsó három adóévi kedvezményösszeget 20%-kal növelten köteles az adóhatóságnak
az adott évi adóbevallás benyújtására előírt határidőig visszafizetni"

Tehát egy több mint 10 éve kötött biztosítás esetén rendelkezési jog gyakorlásának számít a rendkivüli dijból történő visszavásárlás?

Hano1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Életbiztosítás rendkívüli díj visszavásárlása.

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. nov. 09, 2008 10:45 am

Eléggé támadható konstrukció. Bár az idézet egy PM állásfoglalásból származik, ami nem bír közvetlenül jogi kötőerővel, azaz bíróság előtt megtámadható, nehezen találnánk olyan jogszabályt, amire hivatkozni lehetne a konstrukció mellett. Ellenben elő lehetne húzni az Adózás rendjéről szóló tv-ben foglalt alapelvet:: az adójogszabályokban foglalt jogokat rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni. Ha az idén befizetett eseti díjra adókedvezményt vesz igénybe az adózó, akkor a következő évi visszavásárlás nem felel meg a jogszabály eredeti céljának, vagyis hogy a hosszútávú öngondoskodást ismeri el az állam az adókedvezménnyel.

Kíváncsi vagyok mások véleményére, hátha másképp látják.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Életbiztosítás rendkívüli díj visszavásárlása.

HozzászólásSzerző: Hano1 » vas. nov. 09, 2008 1:56 pm

Kedves Anikó!Köszönöm az észrevételt.A "hosszútávú öngondoskodás" kapcsán jelzem:2007 decemberében is fizettem eseti díjat és igénybe vettem az SzJA kedvezményt egy 2008 január hónapban lejáró szerződésre.

Ha évközben szerződőt változtatok, akkor az új szerződő is visszaigényelhet akár 100.000 forintot az eseti díjra(amit szintén 2009-ben visszavásároltat).

Talán meg van a válasz, miért lehetséges "néhány hónapos" befizetésre is 20 vagy akár 20+10%-os kedvezményt igénybe venni:

PSZÁF Biztosítások adózási és elszámolási szabályai-2007

" 2.3.6 A rendelkezési joggyakorlás

A rendelkezési joggyakorlás és az ahhoz fűzött törvényi következmény a szerződéskötéstől számított tizedik évet követően fogalmilag kizárt.[Szja 42§ (3)] "

Üdv:Hano

 

Hano1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Életbiztosítás rendkívüli díj visszavásárlása.

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. nov. 09, 2008 6:36 pm

Szia,

ezek szerint a PSZÁF 207-ben átértelmezte a PM 2006-ban kiadott  állásfoglalását...

Lehet, hogy ez az a keresett év, amit a hsz-emben lehetséges érvként emítettem. 

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 5 vendég