Adófórum

Adózási és számviteli információk

későn érvényesített őstermelői igazolvány

SzJA

HozzászólásSzerző: sz.judit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Úgy tudom, ha az őstermelő később, pl. május hó végén érvényesítette igazolványát, a 600 ezer Ft időarányos részét lehet csak figyelembe venni. A bevallásban ebben az esetben akár 2-300 ezer Ft is lehet. Igen ám, csak ha 600 ezer Ft alatti összeget írok be, hibajelzés jön az 53-as bevallásban, hiába számolom el az ehot is. Találkoztatok már ezzel a problémával? Üdv. Judit
sz.judit

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd máj. 06, 2008 7:50 pm

Szia!

A 600 eFt "időarányosítását" csak az átalányadózónál kell alkalmazni, a tételes ktg elszámolást alkalmazó ha akár december végén is váltja ki, akkor is jogosult  600 eFt-ig  mentességre. 

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: iluci » vas. máj. 11, 2008 7:23 am

Sziasztok!

Amit Napraforgó írt a 600 eFt időarányosításáról, az hol van leírva hol tudok utána nézni, mert nálam is előfordulhat ez a hiba amiről írtál. Tételes költségelszámolást alkalmazó mg.őstermelő, aki 2007 julius 07-én érvényesítette az igazolványát. Hasonló a helyzet és én is úgy gondoltam, hogya 600Eft-ot időarányosan veszem figyelembe.  Most meginogtam, és ez így kedvező is lenne , csak nem tudok mire hivatkozni, ha tudnátok ebben segíteni nagyon megköszönném.  Iluci

iluci

HozzászólásSzerző: kati1012 » vas. máj. 11, 2008 7:27 am

Ha az őstermelésből származó bevétel nem éri el a 600.000,- forintot, nem tudod a bevallást kitölteni, mivel ez esetben bevallásadási kötelezettség sincs.

kati1012

HozzászólásSzerző: iluci » vas. máj. 11, 2008 8:20 am

Szia Kati !

Köszönöm a gyors reagálásodat. Igen ez így van ahogyan Te is írod, de valószínűleg az okozza a  zavart , hogy március 20-ig nem érvényesítette az igazolványát és ha időarányosan nézem akkor 300eft minősül adómentesnek és neki 370Eft bevétele volt. Ebben az esetben az az érzésem, hogy már nem minősül adómentesnek és úgyérzem, hogy be is kell vallani.  Te hogyan gondolod?

iluci

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 15, 2008 7:47 pm

Szia Iluci!

Én a családi gazdaságot bogoztam tavaly év végén, és mivel a családi gazdálkodóra ugyanazon adózási szabályok vonatkoznak, mint a "síma" őstermelőre, így az ADÓÉV UTOLSÓ NAPJÁN  belépő őstermelő is érvényes a 600 eFt érvényesítése, ha tételes ktg elszámolást alkalmazza. Egyébként az APEH-hal is beszéltem, és ő is megerősített.

Keresd meg  Googl-on "Tudnivalók a családi gazdaságról" (PM szerkesztés), én csak kiragadok belőle 1-2 részt, mert "hosszú". Üdv:Napraforgó

1-es pont/első bekezdés:

Minden egyes, a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagnak az őstermelői jövedelmére ugyanazon adózási módot (tételes költségelszámolást vagy átalányadózást) kell választania A választott adózási módról a családi gazdaság tagjainak meg kell egyezniük. Elégséges, hogy a családi gazdasághoz tartozó magánszemélyek az adóév utolsó napján a termőföldről szóló törvény szerint családi gazdálkodónak, vagy a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagnak minősüljön ahhoz, hogy egész évre alkalmazhassák a választott egységes adózási formát, ha korábban is őstermelésnek minősülő tevékenységet végeztek.

6-os pont utolsó bekezdés:

közös őstermésre vonatkozó elszámolási szabályok alapján az egy főre jutó bevételt a közösen elért összes bevételből kell meghatározni, olymódon, hogy az összes bevételt osztani kell a családi gazdálkodónak és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagoknak (ideértve a kiskorú családtagot is) az adóév utolsó napján meglévő együttes létszámával, függetlenül attól, hogy a bevételt mely családtag kapta.

Napraforgó

Vissza: SzJA