Kedves Névrokon,
ha arra gondolsz, hogy a hagyatéki eljárás során amikor megbecsülték a szüleim lakását egy x. összegre, és ezután rótták ki az illetéket, akkor UGYANARRA GONDOLTUNK. Tudom hogy ez számit un."beszerzési értéknek", és ha akkor észnél vagyok bemondok egy jó marha nagy összeget, - még mindig jobban jártam volna egy magasabbra becsült érték után fizetenem 2,5% illetéket, mint most a eladáskor 25%-os szját!
De hát a gyász és egyéb más ügyintézési kötelezettégek (mint pld. temetés) ki gondolt akkor erre?
Most persze marhára rosszul esik, hogy az állam egy fél milkót kaszál csak azért mert a szüleim már egyszer adózott jövedelmükból egy életen keresztül összekuporgattak egy kis pénzt, és megvették az állami bérleményüket....(Persze csak tőlem kaszál ennyit, mert még van két testvérem, és ő tőlük is mégegyszer ennyit....) Nem rossz üzlet a semmiért...
Nos az igazi kérdésem, az lenne, hogy az örökösdési illeték kiszabásánál figyelmbe vették az un. "hagyatéki terheket" ugymint temetési költséget, és közjegyzői dijat. Ez nem semmi összeg, mert 214.504 forintra jött ki. Ezzel csökkentették az örökösödési illeték alapját, igy jött ki a "tiszta érték" (ők igy irták le erre a végzésre), ami után kirótták az illetéket.
Most mivel az apehos tájékoztató azt irja, hogy a "szerzési költségek"-et le lehet vonni, nekem a temetési költség és az ügyvédi munkadij voltak a "szerzési költségek", mivel örököltem, de levonható, illetőleg figyelembe vehető e másodszor is, most a jövedelemadó fizetésénél, vagy felejtsem el?
Nézd lehet hogy szőrszálhasogatásnak tünik, de ilyen brutális adónál mindent ki akarok használni, amivel csökkenthető az szja. Remélem megérted.
Köszi a választ.
Zsu.