Adófórum

Adózási és számviteli információk

INGATLANÉRTÉKESITÉS ADÓJA

SzJA

HozzászólásSzerző: ZsuzsaJudit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

Húsbavágó kérdésem a következő: örökölt ingatlanomat sajnos 2007-ben eladtam...(és még a régi szabályok érvényesek rá...). Az adó kiszámitásánál az un. "szerzéssel és átruházással kapcsolatban felmerült kiadások" cimszó vajon mit takarhat?

a.) Elszámolható e a "hagyatéki teher" szó alatt (temetési költség, és ügyvédi, ill. közjegyzői munkadij) költsége? Ezt persze már beszámitották örökléskor az illeték alapjába...de attól még a szerzéssel kapcsolatba hozható....(azért gyanús nekem, hogy nem...)Minden más ügyvédi költség ugyanis a vevőt terheli...

Cakompakk elszámolható e az örökösödési illeték, vagy csak a külön aktuális ingatlanra vonatkoztatható költséghányadot lehet elszámolni? 

Sajnos sovány egyenlegemből nem futja magasabb pontszámdijazásra, de azért köszi a választ.

Zsu.

ZsuzsaJudit

HozzászólásSzerző: zfa » vas. ápr. 27, 2008 4:01 am

Szerzéssel kapcsolatos költségek: az ingatlan szerzési értéke (ami alapján az örökösödési illetéket kivetették, az az érték szerzési értéknek számít), az örökösödési illetékből az ingatlanra vonatkozó hányad, az ügyvéd, közjegyző díjából az ingatlanra vonatkozó hányad. Szerintem a temetési költségek nem, de lehet, hogy ezt nem jól gondolom.

Az értékesítéssel kapcsolatban a hirdetési költségek, ingatlanközvetítő díja, ha te fizetted és számlád van róla.

Amúgy, ha így is marad adóalapod, a megfizetett adót még a régi szabály szerint visszakérheted, ha lakás célra elköltöd 5 éven belül (lakásvásárlás, haszonélvezeti vásárlás, bővítés...magad vagy hozzátartozód részére)

Aranka

zfa

HozzászólásSzerző: Panni49 » vas. ápr. 27, 2008 4:24 am

Kedves Zsuzsa

Nem értem igazán,hogy mit jelent kérdésedben:vagy csak az aktuális ingatlanra vonatkoztatható költséghányad?-talán több ingatlant örököltél?

a bevételből levonhtatod a megszerzésre fordított összeget,mely örökölt ingatlannál az az összeg,amit az illeték megállapításánál figyelembe vettek.(illeték alapja.Levonhatod a megszerzéskor fizetett illetéket.( a temetési költséget,közjegyzői díjat ...... nem vonhatod le)

Ha értéknövelő beruházást számlával igazoltan csináltál az ingatlanon,azt is levonhatod.

Ha az átruházáskor hirdettél,vagy ingatlanügynökségnek fizettél,és ilyen költségeket számlával tudsz igazolni,azt is levonhatod.

Remélem segítettem.Üdv Panni 

Panni49

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 28, 2008 5:17 am

Zsu!

Te valószínűleg azt gondolod, hogy csak maga az illeték számít felmerült költségnek. Nem. Hanem - amint azt előttem írták, - alapból az az összeg vonható le, amit illeték-alapként figyelembe vettek a fizetési meghagyáson. Plusz az erre az ingatlanra jutó illeték.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: ZsuzsaJudit » hétf. ápr. 28, 2008 8:39 am

Kedves Névrokon,

ha arra gondolsz, hogy a hagyatéki eljárás során amikor megbecsülték a szüleim lakását egy x. összegre, és ezután rótták ki az illetéket, akkor UGYANARRA GONDOLTUNK. Tudom hogy ez számit un."beszerzési értéknek", és ha akkor észnél vagyok bemondok egy jó marha nagy összeget, - még mindig jobban jártam volna egy magasabbra becsült érték után fizetenem 2,5% illetéket, mint most a eladáskor 25%-os szját!

De hát a gyász és egyéb más ügyintézési kötelezettégek (mint pld. temetés) ki gondolt akkor erre?

Most persze marhára rosszul esik, hogy az állam egy fél milkót kaszál csak azért mert a szüleim már egyszer adózott jövedelmükból egy életen keresztül összekuporgattak egy kis pénzt, és megvették az állami bérleményüket....(Persze csak tőlem  kaszál ennyit, mert még van két testvérem, és ő tőlük is  mégegyszer ennyit....) Nem rossz üzlet a semmiért...

Nos az igazi kérdésem, az lenne, hogy az örökösdési illeték kiszabásánál figyelmbe vették az un. "hagyatéki terheket" ugymint temetési költséget, és közjegyzői dijat. Ez nem semmi összeg, mert 214.504 forintra jött ki. Ezzel csökkentették az örökösödési illeték alapját, igy jött ki a "tiszta érték" (ők igy irták le erre a végzésre), ami után kirótták  az illetéket.

Most mivel az apehos tájékoztató azt irja, hogy a "szerzési költségek"-et le lehet vonni, nekem  a temetési költség és az ügyvédi munkadij voltak a  "szerzési költségek", mivel örököltem,  de levonható, illetőleg figyelembe vehető e másodszor is, most a jövedelemadó fizetésénél, vagy felejtsem el?

Nézd lehet hogy szőrszálhasogatásnak tünik, de ilyen brutális adónál mindent ki akarok használni, amivel csökkenthető az szja. Remélem megérted.

Köszi a választ.

Zsu.

ZsuzsaJudit

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 28, 2008 8:56 am

Zsu!

Megértem, hogy minél kevesebbet akarsz adózni. Ez természetes. De mint mindennek, ennek is két oldala van. 

A másik oldal így néz ki: ha anno a szüleid nem kuporgatnak össze egy kis pénzt, hanem marad a bérlemény, akkor nem örököltök lakást. Nincs mit eladnotok, és most nem kell adót fizetnetek.

DE: ebben az esetben nem folyik be az a pénz sem, ami az adófizetés után megmarad. És azért én azt gondolom, hogy ez jóval több, mint ami az az összekuporgatott kis pénz lett volna, amit akkor örököltök, ha a szüleitek nem veszik meg a lakást.

Tehát azért bőven pluszban lesztek a brutál adó megfizetése után is.

Ami a hagyatéki terheket illeti: nem vonható le mégegyszer. Egyszer már figyelembe lett véve az illeték-alapnál. Kétszer nem lehet.

És még valami: nem mondhattál volna be egy marha nagy összeget. Illetve mondhattál volna, de az Illetékhivatal felülbírálta volna. Mert nekik van rá tarifájuk. És aszerint dolgoznak.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: horvathl@axonit.hu » hétf. ápr. 28, 2008 12:00 pm

Sziasztok!

Én olvastam olyan megoldást, hogyha nem tudja valaki a szerzéskori értéket, akkor az eladási ár 75%-a tekinthető beszerzési költségnek. Ti hallottatok már ilyenről? vagy ez egy téves tájékoztatás lehetett?

horvathl@axonit.hu

HozzászólásSzerző: ZsuzsaJudit » hétf. ápr. 28, 2008 12:08 pm

Azt  hiszem ez csak önkormányzati lakásokra vonatkozik (átfutottam a jogszabály ezen pontján, de tudom, hogy miránk nem vonatkozott). Ha akarod az APEH honlapján a 2007-es tájékoztató füzetben (ott van a cim, hogy ingatlaneladásról van szó), megtalálod, ha téged is érdekel, vagy érintett vagy.

Zsu.   

ZsuzsaJudit

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 28, 2008 12:11 pm

Szia!

Létezik ilyen. De nem olyan esetekben, amikor írásos nyoma van a szerzéskori értéknek :-))) (Mert az illeték kiszabás vastagon irásos nyom. És hogy valaki amnéziára akar játszani - nem emlékszem rá mert olyan régen volt, - azt nem tolerálják Apehéknál.)

Az csak nagyon extrém esetekben alkalmazható, pl. elbirtoklás, ahol tényleg nincs semmi számszerűsíthető adat. Pl. még házépítésnél sem fogadják el, ahol pedig igen gyakran előfordul, hogy a nagyja számla nélkül megy :-(((( 

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: ZsuzsaJudit » hétf. ápr. 28, 2008 12:15 pm

Köszi a segitséget, és jó nagy igazság van abban amit irsz. Tényleg számszakilag valóban maradt nekünk az örökségből az adózás után is. De ez nem  állam bácsi jóságának, hanem a szüleim szorgalmának, becsületes és dolgos életüknek köszönhető. Ha ők nem szorgalmas kis hangyaként gyüjtögetnek a gyerekeiknek akkor állam bácsi sem kap adót. Ez pedig a harmadik oldala a dolognak.

Ami pedig az illetékhivatalt illeti, csak örültek volna, ha én magasabb becsértéket mondok....Ugy adtam el a telkemet is, hogy soha senki meg se nézte....

De ettől függetlenül nagyon köszönöm a segitségedet. Ne gondold, hogy kapzsi vagyok, csak ezt a haláladót ugy ahogy van rossznak, és igazságtalan dolognak tartom.

Üdv. Zsu.  

ZsuzsaJudit

Következő

Vissza: SzJA