Adófórum

Adózási és számviteli információk

SZJA - özvegyi nyugdíj, részvény eladás

SzJA

SZJA - özvegyi nyugdíj, részvény eladás

HozzászólásSzerző: brekina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Abban kérném segítségeteket, hogy aki özvegyi nyugdíjat kap annak is összevontan kell az SZJA-t számolni?

A részvény eladása során a vevő levonta és az adóhatóság felé befizeti az SZJA törvény szerinti 25%-os árfolyamnyereségadót és a 14%-os EHo-t. Legalábbis ez van a szerződésben. Kérdésem, hogy ezt valahol be kell vallani?

Köszönöm segítségeteket! 

 

brekina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

SZJA - özvegyi nyugdíj, részvény eladás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. ápr. 16, 2008 7:03 am

Az szja tv. azt mondja, hogy alapesetben a kifizető állapítja meg, vallja be és vonja le az adót, tovább pedig, ha ez nem történt meg, akkor a magánszemély teszi ugyanezt. Amennyiben tehát a kifizető (a részvény vevője) levonta az adót és erről igazolást adott ki neked, továbbá az özvegyi nyugdíjon kívül semmilyen más jövedelmed nincs, akkor nem kell külön adóbevallást benyújtani.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

SZJA - özvegyi nyugdíj, részvény eladás

HozzászólásSzerző: brekina » szomb. ápr. 19, 2008 7:29 am

Volt munkaviszonya, decemberben ment öregségi nyugdíjba. Összevontan számolom az adót (munkabér+özvegyi nyugdíj)? Egész évre vonatkozik az összevonás? Mert olyasmit hallottam, hogy csak áprilistól kell a nyugdíjat is hozzáadni a jövedelemhez. A özvegyi nyugdíj igazoláson az van írv, hogy a bevallás 13.sor. Ez jó így, mert a bevalláson ez a sor a gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás?

A részvény eladásának összege bele számít a nyugdíjalapba? Vagy tudna valaki abban segíteni, hogy milyen jövedelmek képezik a nyugdíjalapot?

Köszönöm.

 

 

brekina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

SZJA - özvegyi nyugdíj, részvény eladás

HozzászólásSzerző: iluci » vas. máj. 11, 2008 6:37 am

Szia brekina !

Nem tudom, hogy meg van-e már a kérdésedre a válasz, de  a segítségedet szeretném kérni. Látom Te  jártasabb vagy a részvények adózásában. Kaptam szja bevallás elkészítéséhez egy igazolást amelyen az áll, hogy zártkörű dolgozói részvényt vásárolt vissza a volt munkáltató . Közli a részvények adóalapját és a levont adó összegét valamint a 2007 -ben kifizetett osztalék adóalapját és az adójának az összegét.  Mindkét esetben 25 % adó került levonásra.  Nézegettem 0753 kitötési útmutatóját, de nem tudom, hogy melyik sorban kell beállítani ezeket a tételeket, ha Te már csináltál ilyet kérlek segítsél . Előre is köszönöm. Iluci

iluci
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron