f) milyen egyéb járulékok terhelik a keletkezett jövedelmet? (munkáltatói és munkavállalói oldalról egyaránt, EHO, TB járulék, egyéni EB és NYB járulék)
Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm!
üdvözlettel
dng
f) milyen egyéb járulékok terhelik a keletkezett jövedelmet? (munkáltatói és munkavállalói oldalról egyaránt, EHO, TB járulék, egyéni EB és NYB járulék)
Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm!
üdvözlettel
dng
Szia!
Erre a személyi jöv.adóról szóló törvény 77/A.§ előírásai vonatkoznak.
77/A. § (1) A magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték esetében jövedelemnek minősül az értékpapírnak a megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értékéből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított igazolt kiadás (érték) és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. A bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettségeket (ideértve különösen a jövedelem, az adó, az adóelőleg megállapítását, megfizetését, bevallását, az adatszolgáltatást) teljesíteni. Az értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékre a természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet alkalmazni.
Azaz, ha a munkavállaló a munkáltatójától a munkaviszonyára tekintettel kapja, a magánszemély nem önálló tevékenységéből származó jövedelmének számít, és aszerint kell adózni és járulékot fizetni.
Javaslom a 77/A.§ áttanulmányozását. A külföldi székhelyű anyavállalattól kapott értékpapírt ha a munkaviszonyára való tekintettel szerezte, akkor szerintem ugyanez a helyzet, de ebben azért nem vagyok teljesen bizonyos.
Üdv: Böbe
nagyon köszönöm, oda-vissza elolvastam, a belföldi tulajdonképpen tiszta számomra.
=============================
a helyzet az, hogy valszeg a külföldi anyavállalat fogja adni a juttatást, nagyobb gondban - természetesen - itt vagyok: "A külföldi székhelyű anyavállalattól kapott értékpapírt ha a munkaviszonyára való tekintettel szerezte, akkor szerintem ugyanez a helyzet, de ebben azért nem vagyok teljesen bizonyos."
Hát én sem vagyok benne bizonyos, de én is így gondolom.
kinek kéne itt járulékokat fizetni? és hát ugye jogviszonya sincs a külföldi anyavállalattal? semmi erre vonatkozót nem találok sajnos sehol.
Igen, de az adóztatás és a járulékok kérdésénél mindig vizsgálandó, hogy milyen jogviszonyra tekintettel kapja a jövedelmet. És a kérdésből úgy értelmeztem, hogy a munkaviszonyára való tekintettel kapja az értékpapírt. Viszont az anyavállalat belföldön nem adóalany és nem munkáltató, hogy járulékot fizessen a juttatott értékpapír után (meg munkaadóit, stb). A könyvvizsgálóitok nem tudnak ebben segíteni? Én sem találtam erre vonatkozóan semmit, sajnos.
Üdv: Böbe
Nagyon kutatok, ezt-azt találok, ezért tájékoztatok minden érintett kollégát erről az érdekességről.
Kedves Böbe, erről mi a véleményed? Szerintem hasznos anyag a témát illetően, már csak a jogszabályi helyeket kell konkrétan megkeresnem.
Csúcs, nagyon köszönöm! Erre a rendkívül egyszerű, ám annál költségesebb megoldásra nem gondoltam. Én hiába kutattam, nem sikerült semmit sem találnom. Végülis, a logikája - SZJA-t és járulékot tekintve - az, amire gondoltunk. Csak azt nem feltételeztem, hogy a munkavállalónak kell megfizetnie a 29%-ot is. Vagy átvállalja a munkáltatója. Átvállalja?
Meg kell nézni ezzel összefüggésben a munkaadói járulék fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket is, mert szerintem azt is fizetni kell utána.
Kedves Böbe, örülök, hogy ki tudtuk vesézni a témát.
Szerintem is csúcs.
A management majd dönt róla. Gyanítom, hogy igen. :-)
További jó munkát kívánok!
üdvözlettel
dng
kiegészítés: igen, minden teherrel számoltam, ami csak lehet, tehát a 1,5%-kal és a 3%-kal is, tekintettel arra, hogy ha áttételesen is, de munkaviszonyára tekintettel kapja.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég