Sziasztok! Lányok, én tegnap nagyon gyorsan meggyőztem magam arról. hogy Zsoltnak igaza lehet, mert :
(3) A magánszemély az adóévben megszerzett, bevallási kötelezettség alá tartozó
a) vállalkozásból kivont jövedelem [Szja tv. 68. §],
b) értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [Szja tv. 65/A. §],
c) 25 százalékos adóterhet viselő osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §],
d) árfolyamnyereségből származó jövedelem [Szja tv. 67. §],
e) ingatlan bérbeadásából [Szja tv. 16. § (1) bekezdés és 74. §] származó egymillió forintot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg
után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet mindaddig......
....és a vastagon szedett részt csak 2010.jan 1-vel szedték ki onnan.
És pont ezért nem tudom elfogadni a bamásolt válasz harmadik bekezdését sem. Mert ha bevallási kötelezettség alá nem tartozik az a jövedelem, akkor 14%-os ehó sincs. És azért azt se felejtsük el, hogy azzal, hogy megengedik nem bevallani, akkor adnak egy max 99999 Ft-os éves jövedelmi engedményt, mely nem számít bele pl. a kedvezmények jövedelemkorlátjába sem. És nyílván azért vették ki ezt a kitételt a 3.§-ból, és persze kompenzáltak azzal, hogy most már nem a kifizető által megfizetett ebj, hanem a munkavállalótól levont ebj számít a 450e-nél.
Az már más kérdés, hogy ez a régmúlt (máj 20-ig még érdekes) törvényi engedmény generál a kicsi fejemben egy halom további problémát is, kezdve azzal, hogy akinél eddig csak kis összegű osztalékjövedelmek voltak, olyan nagyon nem is voltam kíváncsi magára az igazolásra, igaz el sem hozták.....öööö talán egy volt ilyen az idén....szóval van némi lelkiismeretfurdalásom.
Ugyanakkor, ha valakinek rendszeresen vannak osztalékkifizetései, honnan a csudából tudjam én biztosan, hogy nincs még egy tizedik vagy tizenegyedik igazolása is, amivel már meghaladja azt a frány 100e-et?