Szia Tamás!
Hasonló témakörben az európai parlament elé került egy petició ( Peter Janssen (holland állampolgár) által benyújtott 549/2003. számú petíció) mely szerint világjövedelemre hivatkozva Hollandiában megszerzett jövedelmet a petició beadója Németországban szeretett volna adózás alá vonni. Az eredmény szerint a jövedelem ott adózik ahol keresték, azaz a 15. cikk a mérvadó a munkajövedelemre. Olvastam a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt, olvastam több anyagot 2004 óta hasonló témakörben, de az álláspont közös, a munkajövedelmek tekintetében.
Egy dolog viszont nem derült ki a feltett kérdésből, és így teljes körű választ sem lehet adni, hogy a személy akiről szó van állandó lakóhely szerint magyar állampolgár e, mert az illetőség tekintetében ez az elsődleges a sorrendben.-( ez kötelező sorrend.)
Az egyezmények illetőség-fogalma:
1. Állandó lakóhely
2. Létérdekek központja
3. Szokásos tartózkodási hely
4. Állampolgárság
5. Egyeztető eljárás
Egy táblázat, ha sikerül rendesen megformázni:( itt szó sincs 23-as cikkről,mert a nem önálló munkára vonatkozóan az egyezmények mindegyike, az alap OECD mintaegyezményt figyelembe véve , a 15-ös cikkre hivatkoznak)
magyar munkáltató külföldi munkáltató
magyaro. m.végzés külföldi m.végzés magyaro. m.végzés külföldi m.végzés
belföldi illetőségű
magán személy 15 cikk 15 cikk
15 cikk 15 cikk
ha a munkavégzés ha a munkavégzés
helye és illetőség helye és illetőség
országa eltérő országa eltérő
a két ország közötti a két ország közötti
egyezményt kell egyezményt kell
alkalmazni, alkalmazni,
Magyarországnak Magyarországnak
külföldi illetőségű nincs nincs
magán személy adóztatási joga. adóztatási joga.
A magánszemélynek akinek magyarországi jövedelme is van, az szja előírásait kell figyelembevenni és szerintem a 3§.72 pontosan erre vonatkozik.( attól még hogy Németországban dolgozik magyar és a magyar törvények vonatkoznak rá) Épp azért, mert eszerint a § szerint kiemeli a magyar adóztatható jövedelmek közül, nincs kettős adóztatás a kinti jövedelemre.Ugyanígy kell eljárni ha nincs meg a 183 nap, akkor ha nem egyformán járnánk el megkülönböztetés lenne.
Üdv. Jutka