Adófórum

Adózási és számviteli információk

Életbiztosítás adókedvezménye

SzJA

HozzászólásSzerző: vargjudit » vas. feb. 22, 2009 5:06 pm

Szia Marika!

"Ráadásul flegmán közölték velem, hogy én írtam alá a nyilatkozatot az adókedvezmény igénybevételére." Milyen nyilatkozatot írtál alá?

A nyilatkozat aláírása még nem jelenti azt, hogy igénybe is vetted az adókedvezményt a közölt összeg után, csak magát a lehetőségét! Tudomásom szerint a gond ott kezdődik, ha be is állítod az adóbevallásba, mint kedvezményt, még akkor is, ha magát a kedvezményt már nincs miből igénybe venni, akkor is. Nincs elegendő Szja, amiből le tudod vonni, vagy több a kedvezmény összege a megengedettnél....stb.

Én régebben, amikor életbiztosítás kedvezményét vizsgáltam, ha nem volt fizetendő szja, be sem írtam, mert később ha mégis megszüntette volna, akkor is vissza kellett volna fizetni, ha ténylegesen nem vette igénybe. Ezt még annak idején matattam ki!

Üdv. Judit

vargjudit

HozzászólásSzerző: papaitobbcelu » vas. feb. 22, 2009 6:19 pm

Szia Judit !

Azt a nyilatkozatot írtam alá, hogy igénybe kívánom venni az eseti befizetés után is az adókedvezményt. De aztán mégsem vettem igénybe , mert már akkor tudtam, szükségem lesz az eseti összegre.Be sem állítottam az adóbevallásomba. Azért írtam, hogy hajlandó lennék a nyilatkozatot visszavonni és  új nyilatkozatot adni arra vonatkozólag, hogy nem vettem igénybe a kedvezményt. Egyébként még lett volna kedvezményként visszaigényelhető SZJA-m. 

Üdv. Marika

papaitobbcelu

Előző

Vissza: SzJA