Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egészségpénztári kifizetés

SzJA

HozzászólásSzerző: szilvy77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Fórumozók!

Olyan gondom van hogy egy magánszemély igénybevett életmódjavító egészségpénztári szolgáltatást, amelyről az egészségpénztár adóigazolást adott ki. Kérem aki tud segítsen, hogy ezt az összeget a 0753-as bevallásban hová kell beállítanom és van e ezután valamilyen egyéb fizetési kötelezettség pl. eho?  

Segítségeteket előre is köszönöm

Szilvy 

szilvy77

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 06, 2008 6:14 am

Szia Szilvy!

Az adóigazolásokon általában szerepel a sorok száma is, hogy melyik sorba kell beállítani az adatokat. Azokat is fel szokták tüntetni a kifizetők. Amennyiben nem volt rajta az igazoláson, és ez egy befizetés volt, szerintem a 0753-as bevallás 03 lapján a "rendelkező nyilatkozatok az adóról" címűn, a 133 sorban a 30 %-ot. De olvasd el hozzá az útmutatót is.

Két törvény összevetéséből adódik, hogy az egészségpénztár által nyújtott életmódjavító szolgáltatások SZJA kötelesek.
Az SZJA tv tartalmazza, hogy egyéb jövedelem a tagnál az egészségpénztár által nyújtott szolgáltatás, kivéve, ha az törvényben meghatározott szolgáltatási körében és feltételekkel nyújtott, az SZJA törvény szerint adómentes szolgáltatás.
Az SZJA tv azt tartalmazza, hogy az egészségpénztár által nyújtott kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások adómentes bevételt képeznek a tagnál, tehát más szolgáltatás (azaz az életmódjavító szolgáltatás), ha egyébként jogszerűen veszi igénybe a tag, az SZJA köteles. Azt, hogy egy szolgáltatás kiegészítő egészségbiztosítási vagy életmódjavító szolgáltatás, azt pedig az Öpt tartalmazza. szolgáltatás.

A pontos jogszabály helyek az alábbiak:
- SZJA tv. (1995. évi XCVII. tv.): 28.§ (1) d), e); 7.§ (1) a); 1. sz. melléklet 6. 5.
- Öpt. (1993. évi XCVI. tv.): 2.§ (1), 2.§ (6)

De ha a pénztár fizetett: Az életmód javító szolgáltatások 2007. június 1. utáni igénybevétele az SZJA trv. rendelkezései szerint adóköteles egyéb jövedelemnek minősül, ami a pénztártag összevont adóalapját növeli. Ebben az esetben a 21 sorban szerepeltest az összeget. De ehhez olvasd el a tájékoztatót, mert az is lehet, hogy nem is kell bevallani ezt az összeget.

Nem vagyok teljesen tisztába ezekkel, remélem mások többet tudnak segíteni. Üdv Etus

simke

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. márc. 06, 2008 7:22 am

Szia!

Az egészségpénztárak által küldött igazoláson semmi sincs, ami arra utalna, hogy hova kell beírni. Sőt, lövésük sincs róla. (Én már próbáltam telefonon felvilágosítást kérni.)

kaloczy

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. márc. 06, 2008 7:23 am

Szilvy! Pontosan milyen szöveg szerepel az adóigazoláson? Milyen célból, okból került kiállításra?

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: szilvy77 » csüt. márc. 06, 2008 9:10 am

Szia Kaloczy!

Az adóigazoláson a következő szerepel:

Egyéni befizetés:          0

Támogatói adomány:    0

1. Az adóévben kedvezményre jogosító befizetések összesen:   0

2. Lekötés kedvezményre jogosító összeg:   0

3. Prevenciós szolgáltatások kedvezményre jogosító összeg: 0

4. Jövedelemnek minősülő, nem jogszerűen igénybevett szolg. összege: 0

5.Adóköteles szolgáltatás kifizetés összege:  11.320 Ft

az 5 sorhoz fűzött magyarázat a következő: Amennyiben a tag az Öpt. 2§ (6) d) pontja szerint életmódjavító egészségpénztári szolgáltatást vett igénybe, abban az esetben a kifizetett összegek jövedelemnek minősülnek és a tag számára adókötelesek.

Az igazoláson szereplő összegek adóbevallásához való feltüntetéséhez kérjük, hogy vegye figyelembe a szja-ról szóló 1995. évi CXVII. tv rendelkezéseit, illetve az adóbevalláshoz mellékelt útmutatóban foglaltakat is.

Hát ennyi van!

Néztem az szja útmutatót az egyéb jövedelemre vonatkozóan de ott meg sem említ egészségpénztárt , hát ilyet meg hogy életmód javító szolgáltatás sehol nem találok.

Én úgy gondolom hogy az egyéb  jövedelem közé kell beállítani, kedvezmény meg egyáltalán nem kapcsolódik hozzá.

Jól gondolom?

Szilvy 

szilvy77

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 06, 2008 9:41 am

Szia Szilvy!

Szerintem, mint írtam a 21 sorban szerepel a 11.320,- Ft, és nem veheted igénybe a 30 % kedvezményt, úgyhogy meg kell fizetned az adóját: ami 2.038,- Ft. De várd meg a Zsuzsa válaszát is. Üdv Etus 

simke

HozzászólásSzerző: szilvy77 » csüt. márc. 06, 2008 10:27 am

Szia Etus!

Én is így gondolom, csak azért bizonytalanodtam el mert sehol sincs semmi az ilyen szolgáltatásról.

Még egy kérdésem lenne szerinted kell e 11 %-os ehot fizetni a 11.320 Ft után?

Üdv Szilvy 

szilvy77

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 06, 2008 10:30 am

Kizártnak tartanám így elsőre, de utánna nézek. Szia
simke

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. márc. 06, 2008 10:47 am

Szia!

Igen, 21. sor. És sajnos a 11 % EHO-t is meg kell fizetni utána :-(((

Ezekről a "jogosulatlanul igénybevett szolgáltatásokról" év közben szoktak küldeni értesítést. És a tag választhat, hogy vagy visszafizeti a teljes összeget, vagy leadózza. Ott közlik az EHO-t is :-(((

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 06, 2008 10:52 am

SZJA köteles szolgáltatás - életmód javító szolgáltatások

Az Öpt. és az SZJA törvények módosítása következtében 2007. június 1-étől kialakításra került az életmódjavító szolgáltatások csoportja. E két tv rendelkezései alapján ezeket a szolgáltatásokat a tagok - egyéb feltételek teljesülését is feltételezve - jogszerűen igénybe vehetik, de azok értékét SZJA fizetési (EHO nem!)  kötelezettség terheli. Üdv Etus

simke

Következő

Vissza: SzJA