Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlanból származó jövedelem!!!

SzJA

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!! Egy nagyon fontos kérdésem van!!! Ingatlanértékesítés történt még 2006ban, de akkor nem lett bevallva. Nem keletkezett adófizetési kötelezettség, mert közben vásárolt is, de ettől még önellenőrizni kell! Ehhez kapcsolódik a kérdésem: az eladott ingatlannak volt haszonélvezője is. Aki eladta, annak az összegéből tényleg le lehet vonni a haszonélvezőre jutó részt, (vagy ez csak az illetéknél számít?) és a jövedelem így a kettő különbözete lesz? (remélem érthetően írtam le)
pimpa1

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. nov. 19, 2008 7:25 am

Jó reggelt! A kérdésem még mindig ugyanaz:)
pimpa1

HozzászólásSzerző: gyvera » szer. nov. 19, 2008 8:22 am

Szia Pimpa!

Én úgy tudom, hogy az ingatlan értékesítésből származó jövedelemnél először is azt az összeget vizsgáljuk amennyiért az adott személy értékesítette azt. S ha ebből neki ki kellett fizetni a haszonélvezőt, azt levonjuk az értékesítésből, hiszen az a haszonélvezőnek az értékesítésből származó jövedelme lesz. Majd azt az összeget kell megnézni, hogy akkor, amikor ez az ingatlan megvásárlásra került, akkor mennyibe fájt ez a tulajdonosnak. S ilyenkor jönnek be pl. azok a számlák, amiket az esetleges felújításra költöttek. Vagyis az értékesítéskor keletkezett bevételből nem a további vásárlást vonjuk le, hanem azt amiért ezt az ingatlant egykor megvásároltuk. Továbbá le lehet vonni a már megfizetett illetéket, ügyvédi költséget...S akkor a kettő különbözete (értékesítés-egykori vásárlás+illeték+ügyvéd) lesz az a nyereség, vagy veszteség, ami az ingatlanértékesítésből keletkezik. 

Pl. 10.millióért értékesítették az ingatlant, azt tegyük fel 2 éve 8 millióért vették, akkor az ebből keletkezett jövedelem 2millió. 2 millió után fizetendő adó 500ezer. De további lakásvásárlásra fordították ezt a jövedelmet,  ezért ezt az 500 ezret fel kell tüntetni az 'a'oszlop, lakásra, földrészre fordított összeg levont adója rovatba, s így fog kinullázódni a jövedelem adója. 

Ha nem ismert, hogy egykor mennyiért vették a kecót, akkor van olyan lehetőség, hogy visszamenőleg melyik évben az értékesítés hány százalékát lehet költségként elszámolni. Mondjuk ha nagyon régen lett véve, akkor be sem kell vallani. 

Remélem érthetően fogalmaztam...s segíteni tudtam. Ha elakadsz, írj, s tovább tárgyaljuk :)

vera

gyvera

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. nov. 19, 2008 9:06 am

tárgyaljuk még plíz :) mert ez nekem kínai..

Elmondom a konkrétat. 2006ban eladta a lakást 6 Mft-ért, amelyet 97ben örökölt. Van haszonélvezeti joga egy embernek, melynek értéke 6.000 eft Ft/20*4 = 1.200 eft (azért 4, mert 65. év feletti) 6.000 eft-1.200 eft= 4.800 eft, idáig eljutottam. de! ÉS itt van az a de! Itt még az is számít, hogy mikor vette, vagy örökölte, mikor adta el, hány év telt el, hány %-al kell csökkenteni.  Ezt nem értem..

pimpa1

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. nov. 19, 2008 9:16 am

a probléma azebből kifolyólag, hogy nem lett bevallva 2006ban. Beküldtünk egy önell-t, a 145. sorba beírva, hogy nullás.: jövedelem nem keletkezett, ezáltal adó sem. De visszadobták azzal, hogy hibás, mert nullásan nem adható be. a 0653as 04 lapján, úgy vannak az oszlopok, hogy bevétel, kiadás, jövedelem adó...igaz? az önellenőrzésen meg így: jövedelem, ezen belül eredeti és módosított adatok, illetve van az adó, adókedvezmény, eredeti és módosított adatok.....szerintem jól adtam be, de közben meg hibás..Szerinted?
pimpa1

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. nov. 19, 2008 9:32 am

Szia!

A 4800- ból le kell vonnod az illetékalapjául, erre az örökölt ingatlanra, szóló összeget és az illetéket is, ami be lett fizetve. Akkor kapsz egy számított jövedelmet a számított jövedelemnek a 40%-át még levonhatod, mivel 97-es a szerzés, a 60% lesz a jövedelem, ami után az adót számítani kell.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: gyvera » szer. nov. 19, 2008 11:43 am

Na, szia :)

szóval a 6millió az értékesítés, ebből 1,2millió a haszonélvezet.

Vagyis a bevételem 4.800.000

- költség:  4.800.000 x 40% = 1.920.000

Jövedelem: 2.880.000

Adó: 720.000

De ha ez további lakásvásárlásra lett fordítva, akkor be kell írni az 'a' oszlop kis kockájába. 

Szerintem, ha az ember nem ismeri a szerzés összegét, meg a házra fordított költséget, akkor az a helyzet áll elő, hogy vagy 40%, vagy költség, De szerintem egyszerre nem megy mind a kettő...hogy illeték is, és 40%is. Én legalábbis így értelmezem. S melyik bevalláson szeretnél önrevíziót beadni? én már nem tudom leszedni a 0653as nyomit.

gyvera

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. nov. 19, 2008 11:54 am

Szia!

Ez rossz levezetés

Helyesen:

bevételem 4.800.000

- költség(örökösödési illeték alapja az eladott ingatlanlanra+ illeték)

= számított jövedelem 

-          számított jövedelem x 40%

=    Jövedelem x 25%= adó

garbo50

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. nov. 19, 2008 12:29 pm

Sziasztok.Garbo50 nel értek egyet .Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: gyvera » szer. nov. 19, 2008 12:58 pm

Én csak abból indultam ki, hogy ugyanazt a levezetést csináltam egyszer, mint a Gábor, de egy könyvvizsgáló egy főkönyvelővel karöltve kijavítatta velem, hogy ez nem jó...mert vagy a beszerzés értékét és  költségeket vonok le, vagy a %-os értéket...de a kettőt együtt nem lehet...

gyvera

Következő

Vissza: SzJA