Adófórum

Adózási és számviteli információk

1253 Súlyos fogyatékosság kedvezménye

SzJA

HozzászólásSzerző: winnie777 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!
Kérdésem az lenne, hogy a súlyos fogyatékosság igazolására megfelelő-e a 2007-ben (a 164/1995. (XII.27) Korm.rendelet alapján) kiállított I. fokú orvosi szakvélemény (7 pontos). Aminek a tartalma alapján súlyos mozgáskorlátozott és állapota végleges.
A NAV nem tudott választ adni a kérdésemre, csak a 335/2009 (XII.29) Korm.rendeletre és a 49/2009 (XII.29) EüM rendeletre hivatkoztak.
Viszont több helyen is olvastam, hogy a két rendelet hatálybalépését megelőzően kiállított végleges állapotot megállapító igazolást érvényesnek kell tekinteni, azokat megújítani nem kell.
A válaszokat köszönöm!
Üdv.
W.
winnie777

HozzászólásSzerző: Galagonya75 » pén. ápr. 12, 2013 10:04 am

Úgy tudom, hogy nem kell megújítani.
Galagonya75

HozzászólásSzerző: sz.judit » pén. ápr. 12, 2013 10:41 am

szia. a "335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről"
részletesen leírja, hogy mely betegségeknél lehet adókedvezményt figyelembe venni. A 49/2009 (XII.29) EüM rendelet pedig az igazolásról ad tájékoztatást, a melléklet szerint kell kiállítani. A régen kiadott igazolást nem kell megújítani amennyiben azon az "állapota végleges" szerepel, csak a 2.fokú diabeteszes betegnek, meg abban az esetben, ha nem szakorvosi szakvélemény (csak háziorvos) támasztja alá az igazolás kiállítását.
Üdv.Judit
sz.judit

HozzászólásSzerző: sz.judit » szer. ápr. 24, 2013 5:54 pm

Visszatérve a kérdésre, tudomásom szerint az említett 7 pontos orvosi szakvélemény nem az adókedvezményre jogosít. Ez a gépkocsihoz kapcsolódó kedvezményekhez (súlyadó, parkolási engedély, gk.beszerzés) kell/kellett. Az adókedvezmény igénybevételéhez egy Igazolás a súlyos fogyatékosságról elnevezésű nyomtatvány kellett, jelenleg a rendelet már a nyomtatványt nem tartalmazza, csak a kötelezően feltüntetett adatait. Lényeg, hogy szerepeljen rajta a személy adóazonosító jele is, mivel a kiállítónak ennek alapján jelentési kötelezettsége van a NAV felé (K51), és így fut össze a NAV-nál, hogy az aki igénybe veszi a kedvezményt az orvos valóban kiállította számára.
sz.judit

HozzászólásSzerző: winnie777 » hétf. ápr. 29, 2013 10:02 am

Tudom, hogy nem konkrétan az adókedvezmény igénybevételéhez lett kiállítva 2007-ben ez az igazolás, viszont a 2010-es változásoknál kiemelték, hogy a 335/2009 (XII.29) Korm.rendelet és a 49/2009. (XII.29) EüM rendelet hatálybalépését megelőzően kiállított végleges állapotot megállapító igazolást érvényesnek kell tekinteni...
A 0953 kitöltési útmutatójában pedig ez áll:
"A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a
saját összevonás alá eső jövedelme utáni adóból. Súlyosan fogyatékosnak az a személy
tekintendő az adózás szempontjából, aki súlyos egészségkárosodással összefüggő
jogosultságról szóló jogszabályban meghatározott betegségben szenved, vagy rokkantsági
járadékban részesül. Az egészségkárosodás minősítése a 83/1987. (XII.27.) MT rendelet, a
15/1990.(IV.23.) SZEM rendelet és a 164/1995.(XII.27.) Korm. rendeletek alapján történik."
Ez az igazolás pedig a fent említett 164/1995 (XII.27) Korm. rendelet alapján van kiállítva. (És tudom, hogy sokan ez alapján veszik igénybe a kedvezményt, csak nem vagyok benne biztos, hogy szabályos-e)
winnie777

HozzászólásSzerző: sz.judit » hétf. ápr. 29, 2013 7:44 pm

Ez mind igaz, amit leírtál, de a "7 pontos" nem igazolás. Azon is, meg az igazoláson is szerepel, hogy meddig érvényes, vagy végleges. Én is találkoztam most egy olyan emberkével, akinek a munkáltatója a 7 pontos alapján 2012-ben megadta az adókedvezményt, érdekes módon az előző években nem,. Ennek kapcsán érdeklődtem a NAV-nál, ahol megerősítettek abban, hogy a 7 pontos nem jó. Meg kellene próbálni - ez az én ötletem, de legfeljebb nem sikerül - hogy a 7 pontos alapján az orvos kiállítja az igazolást. A NAV-hoz kontroll adatszolgáltatással az orvos jelenti, hogy kinek ad ki igazolást. Ezen fel lehet tüntetni az érvényesség kezdetének azt az időpontot, amely a 7.pontoson van.
a 7 pontos kiadásáról nincs, ill. nem volt adatszolgáltatási kötelezettség.
sz.judit

Vissza: SzJA