Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalányadózó járuléka munkaviszony mellett

SzJA

HozzászólásSzerző: Stefani1 » kedd ápr. 23, 2013 3:59 pm

Szóval nálam a NAV jelezte a hibát, mert én elfelejtettem ikszelni,az átalányadózás tényét, és a jövedelmi adatokat.

Az alábbit írták, javításra felszólítva:
"Nyilvántartásunk szerint munkaviszonyos egyéni vállalkozó(26-os alk.min.kód) aki
átalányadó hatálya alá tartozik, akkor a 7. 9. sorokba összeget kell írnia. Ha a tevékenysége
középfokú végzettséget igényel (garantált bérminimum 114.000.- Ft). 7. sor: garantált
bérminimum : 114.000.- 9. sor: garantált bérminimum másfélszerese : 171.000.-"

Tehát miután már végig olvastam a Tbj. törvényt és a SZOCHO törvényt is egyet értek velük, hogy csak a nyugdíj és Egészségbiztosítási járulék esetében kell adatot szerepeltetni (munkaerőpiaci járulék pedig nulla jelen esetben).
Ha a SZOCHO-nál is kellett volna nekik adat, akkor feltételezem, hogy azt is írták volna.

Szóval, jó lenne azért még egy-két hasonló vélemény, már csak a megerősítés végett.

Stefi
Stefani1

HozzászólásSzerző: szelingerne » kedd ápr. 23, 2013 4:04 pm

Szia Stefi !

Ezt találtam :
2013-tól heti ugyanis a 36 órát elérő munkaviszony mellett is lehet átalányadózást választani. A Tbj. 31. § (4) bekezdése – ahol is a jogszabály azt taglalja, hogy nem kell a heti 36 órát elérő vállalkozónak eleget tennie a havi minimális járulékkötelezettségének – jelenleg kivételként szerepelteti az átalányadózó egyéni vállalkozót. A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény nem tartalmazza ezt az utalást. Tehát ez azt jelenti, hogy a heti 36 órás munkaviszonya mellett átalányadózást folytató egyéni vállalkozó az átalányadó alapja után fizeti meg a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, míg a minimálbér után a nyugdíjjárulékot és a minimálbér 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot. Ezt orvosolná a módosítás és így mind a szociális hozzájárulási adót, mind pedig az egyéni járulékokat az átalányadó alapja után kell majd megfizetni.
szelingerne

HozzászólásSzerző: Stefani1 » kedd ápr. 23, 2013 5:12 pm

Nos látod, pont ezért írtam, hogy kellenek a partnerek egy-egy törvény olvasásához, és megvitatásához, mert tényleg el lehet benne veszni.

Szóval ahogy számolgatom, ha tényleg kell fizetni a 27%-ot is, és az egyéb járulékokat is, akkor biztos, hogy már nem igazán éri meg sok (munkaviszony melletti) vállalkozónak az átalányadózást választani, mert nem mindegy, hogy csak 16%-ot kell fizetni, vagy 44%-ot (tehát még járulékokat is), azaz 60%-ot az átalányadó alap után. Hát így viszont egy katasztrófa ez.
Az én ügyfelem ezt most úgy látom sajna bebukta (és ez az én hülyeségem is, mert előbb is utána nézhettem volna).
De, valószínű, így a szüneteltetésből, majd megszüntetés lesz.
Ha meg mégis lesz munkája éppen, akkor majd újra indítja a vállalkozást, és nem választja az átalányadót.
Mert akkor kérdem én kinek érte meg az átalányadó választás (munkaviszony mellettiről beszélek még mindig), ha így több a leves, mint hús?

Stefi

Most egyenlőre feladom, mert bele zavarodtam a törvény olvasásba.
Majd egyszer folytatom.
Stefani1

HozzászólásSzerző: szelingerne » kedd ápr. 23, 2013 5:36 pm

Stefi az én vállalkozómnak még így is megéri, mert 80 %-os ktg. hányad alá tartozik, villanyszerelő,nem kell számlát gyűjtögetnie a 20 %-os bevétel után ez kedvezőbb, mint a vállalkozási jövedelem utáni adózás.
Mára nekem is elegem van ebből, a szoc.adóját én is elcsesztem, de őnellenörizni fogom és rendben lesz.
Szép estét, jó pihenést kívánok, egyébként a közvetlen e-mail címem: lakicsedit@freemail.hu

Edit
szelingerne

HozzászólásSzerző: Stefani1 » szer. ápr. 24, 2013 8:20 am

Szia Edit!

Szóval reggel tiszta fejjel végig olvastam megint a törvényt, és most már számomra is egyértelmű, hogy a 27%-ot is fizetni kell az átalányadó alapja után.
Jó volt ez az eszmecsere.
Számoltam én is egy kicsit, és júniustól valóban már megéri neki az átalányadózás.
Sajnos a Tb.járulékok tekintetében azért így is bukta volt 1-6 hóra vonatkozóan.
stefiki@freemail.hu

Stefi
(stefiki@freemail.hu)
Stefani1

Előző

Vissza: SzJA