Adófórum

Adózási és számviteli információk

kifizetői adólevonás bérleti dijból

SzJA

HozzászólásSzerző: molnarkati » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni tőletek: Az új szabályozás alapján (a bérleti díj az összevont adóalap része) hogyan és hány százalék SZJA-t kell a kifizetőnek levonnia és befizetnie az ingatlan bérleti díjából illetve hogyan kell ezt a 08-as bevallásban megjeleníteni? Maradt a 25% forrásadó vagy a magánszemély nyilatkozata alapján a szuperbruttósított összeg után 16% az adó?

Köszönettel: Kati

molnarkati

HozzászólásSzerző: Robbanto » kedd jan. 04, 2011 5:57 am

Szia!

A bérbeadó választhat tételes költségelszámolást, ha erről nyilatkozatot adott, ha nem ad, akkor a bérleti díj 90%-a az adóalap, amely után szuperbruttósítasz, és ennek az adója a 16% SZJA, ami összevonandó jövedelem már 2011-ben.

Üdv R.

Robbanto

HozzászólásSzerző: duoasz » kedd jan. 04, 2011 9:17 pm

2011.-ben: a szuperbruttósított összeg után kell 16% szja-t fizetni a 25% forrásadó helyett. Mivel módosítás történt, ezért már nem a kifizető vonja le és fizeti be és vallja be havonta a 08-son, hanem a bérbeadó saját maga fizeti meg és vallja be. Ktg elszámolás módja szinte ugyanaz, mint az előző évben, azaz vagy tételes vagy nyilatkozat híjján 10%-s általány. Változás, hogy écs-t is elszámolható. További változás, hogy az 1M Ft bérleti díj elérésénél már annak a bérbeadónak is meg kell fizetnie az ehot, aki olyan ingatlant ad bérbe, amiben életvitelszerűen lakik is.

Üdv: Anita

duoasz

HozzászólásSzerző: Norbi01 » kedd jan. 04, 2011 9:29 pm

Csak annyi kiegészítést tennék, hogy én úgy tudom, hogy ha a bérbeadó nyilatkozik a költségátalány választásról akkor a bérlő is bevallhatja az SzJA-t.

Üdv: Norbi

Norbi01

HozzászólásSzerző: Robbanto » szer. jan. 05, 2011 7:33 am

Sziasztok!

Szerintem is kérheti azt a bérbeadó - ha kifizetőnek minősül - hogy vonja le az adóelőleget tőle és utalja el az APEH-nak. Szerintetek idén is max 50% költségelszámolási lehetőség van a nyilatkozat adása estében vagy idén már több is lehet?

Üdv R.

Robbanto

HozzászólásSzerző: duoasz » szer. jan. 05, 2011 10:14 am

Sajnos figyelmetlen voltam, valóban kérheti a bérbeadó, hogy a kifizető vonja le és vallja be az szja-t, de csak akkor, ha nem kötelezett számlaadásra a magánszemély. A kérdésből számomra nem derült ki, hogy a magánszemély ad-e számlát vagy sem a bérleti díjról és alapban úgy kezeltem, hogy ad számlát. Ez még itt számomra még mindig kérdéses. Molnárkati tudnád pontosítani a kérdésednek ezen részét?

"Amikor a magánszemély az ingatlan bérbeadást az Art. szerinti ’kifizető’ részére nyújtja, akkor a kifizetőnek adólevonási kötelezettsége keletkezik, ha nem számlaadásra kötelezett magánszemélynek fizeti ki a bérleti díjat. Amennyiben a magánszemély számlaadásra kötelezett, csak akkor kell adót levonni tőle, ha ezt nyilatkozatban kéri. Ha az adót a kifizető nem vonja le, vagy nem kifizetőnek történik a bérbeadás, akkor a magánszemély negyedévente önadózással fizetheti meg a számított adóelőleget."

Üdv: Anita

duoasz

HozzászólásSzerző: molnarkati » szer. jan. 05, 2011 10:34 am

Kedves Anita!

Köszömöm az eddigi segítséget; a bérbeadó nem számlaadásra kötelezett (egyébként nyugdíjas) és kéri is, hogy a kifizető fizesse be az adót helyette. Hogyan kezelendő a 08-as nyomtatványon a levont SZJA?

Üdv: Kati

molnarkati

HozzászólásSzerző: duoasz » szer. jan. 05, 2011 11:39 am

Kedves Kati!

Sajnos még az idei évre nincs fenn a 08-s, ezért csak a tavalyi évre vonatkozólag tudok segíteni:

1008M-s lap 429-s sorának a b, oszlopába írod a teljes bérleti díj összegét, majd a d, oszlopba az szja-t amit a kifizető levont tőle. A kettő különbözete fogja kiadni az utolsó oszlopban és a ténylegesen kézhez kapott díjat. Így az évközben a kifizető által befizetett szja-k rendeződnek, kifutnak nullára a bevallással.

Anita

duoasz

HozzászólásSzerző: nemzeti » hétf. jan. 10, 2011 9:00 pm

Sziasztok!

Hasonló esetem van nekem is. A bérbeadóm nem kötelezett számlaadásra, ilyenkor viszont azt írja elő az art. hogy számviteli bizonylatot kell kiállítania. Ilyet lehet venni a nyomtatványboltban, vagy elég egy excel tábla?

Másik, hogy hogyan alakul az EHO fizetési kötelezettsége? Ha tudjuk már év elején, hogy az év második felében eléri a bérbeadásból származó jövedelme az 1 millió Ft-ot, akkor már év elejétől el kell kezdeni levonni a 14% EHO-t? 

És még egy: költségként elszámolható a lakás rezsije? Gondolom ezekhez is kellenek számlamásolatok.

Előre is köszi

Gyöngyi

nemzeti

Vissza: SzJA