Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magánszemély 1 hónapra bérbeadná személyautóját

SzJA

HozzászólásSzerző: Eszteer » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv! Magánszemélyként szeretném 1 hónapra bérbeadni egy barátomnak (szintén magánszemély) a személyautómat. Szeretnék számlát adni róla neki és bevallanám az APEH-nak. Nem szeretném indokolni, hogy miért kell hivatalos út, ha egyszer jóbarátom az illető. Az ördög nem alszik! Nem akarok félni 5 évig az APEH –tól. Szóval tisztán szeretnénk  a bérbeadást és korrektül. 1 hónapra váltsak ki olyan magánszemélyes adószámot (mint a lakást bérbeadók)? Aztán szerződés, számla beszerzése, 25-%-os forrásadó? Így jó? Aztán 1 hónap után vissza is adom az adószámomat és kész? Köszönettel: Eszter.
Eszteer

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd júl. 13, 2010 4:38 pm

Igen. De a 25 % adón kívül még 27 % EHO-t is fizetni kell.

Bocs, törlöm, eltévedtem.

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd júl. 13, 2010 5:47 pm

A személyautó bérbeadása ingó bérbeadásnak minősül és önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az ebből elért jövedelem.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem adózásában jelentős VÁLTOZÁS 2010-től, hogy az adóalap a jövedelem adóalap-kiegészítéssel növelt összege.  Az adóalap-kiegészítés általános szabály szerint 27%.

madora100

HozzászólásSzerző: Eszteer » kedd júl. 13, 2010 6:20 pm

Ismételt üdvözletem mindenkinek, tehát.. lefeküdt a gyerek (időm mint a tenger) és masszív web surfing-ba kezdem a témában. Javítsanak ki kérem ha nem jól értettem az APEH-os információs füzetet: az ingóság bérbeadása az Szja törvény alapján az összevont adóalapba tartozik, önálló tevékenység.  Az APEH-os tájékoztató füzet az önálló tevékenységről egy mezei ember számára is értelmezhetően leírta, hogy az adóelőlegnél szorozzam fel az alapot majd 1,27-el -adóalap kiegészítésként. Aztán az adótábla szerint számoljak. Nem lesz 5 millió forint jövedelmem, számolhatok a 17%-al adóelőleget? Negyedévente 12-ig kell megfizetnem az előleget. Az alap meghatározásánál majd kiválasztom a költségelszámolást (gőzöm nincs melyiket még) és a választásomtól majd 1 adóévig nem térhetek el. 10%-osról áttérhetek a tételesre év közben, de visszafelé már nem tehetem meg ugyanezt. Az információs füzet 4. pontját nemtudom, hogy jól értem e: amennyiben a magánszemély nem folytat vállalkozási tevékenységet és áfa-köteles tevékenységet, akkor adószámot nem kell igényelnie, elszámolásaira alkalmazhatja az adóazonosító jelét is. Amennyiben azonban az említett körök valamelyikébe beletartozik, adószámot kell kérnie az adóhatóságtól az önálló tevékenységének bejelentésével. Megnéztem mit neveznek vállalkozási tevékenységnek, azt amit rendszeresen végzek, üzletszerűen és bevétel szerzés érdekében. Akkor most nekem muszály erre az 1 hónapra az adószámot kiváltani, aztán vissza is adni ahogy letellik az 1 hónap? Egészségügyi hozzájárulást és TB-t kell fizetni? Van főállásom. Elnézést a szertelenségem miatt, próbálok magamon segíteni J hálás köszönettel: Eszter.
Eszteer

HozzászólásSzerző: Eszteer » kedd júl. 13, 2010 8:01 pm

Úgy látom néhány weblapon, hogy nem képez TB alapot az ingóság bérbeadása. Az Egészségügyi hozzájárulást még nem találtam meg.  Kérem, hogy akinek ideje engedi, az javítson ki vagy igazoljon. Közgazdasági előtanulmányaimmal eléggé nehézkesen haladok a témában. Nem idegen a nyelvezet, de melléfoghatok könnyen. Régen hallgattam már a fősulin Adózást.... :) Köszönettel: Eszter.

Eszteer

HozzászólásSzerző: Eszteer » kedd júl. 13, 2010 8:29 pm

Nos, úgy látom 27% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnem és mégiscsak kötelező kiváltani magánszemélyként egy adószámot az ingóságom bérbeadására. Azt hiszem minden egyéb olvasgatás már csak összezavarna. Az APEH-nak ezzel az információs füzeteivel van egy jó pontja nálam. Ismételt köszönettel: Eszter

Eszteer

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd júl. 13, 2010 9:40 pm

Eszter!

Az ingóság bérbeadásból származó jövedelem nem képez tb. alapot, nem alapoz  biztosítási jogviszonyt. Viszont a százalékos eho-t meg kell fizetni (27%) a bérbeadásból származó jövedelem után. 

madora100

HozzászólásSzerző: Eszteer » szer. júl. 14, 2010 1:25 am

Kedves madora100 nagyon-nagyon köszönöm a megerősítést. Szép napot kívánok! Eszter.
Eszteer

Vissza: SzJA