Adófórum

Adózási és számviteli információk

Az apeh FELSZÓLÍTOTT HIÁNYPÓTLÁSRA

SzJA

HozzászólásSzerző: sztanju » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Az APEH felszólított hiánypótlásra, mert  kevesebb adójóváírást igényeltem vissza mint lehetett volna.

Mit kell a helyesbítéshez kitöltenem és mit kell bejelölnöm? /0953 ast használjam?/

Adózói helyesbítéssel, vagy önellenőrzéssel küldjem vissza?

Bejelöljem a visszaigényelhető összeget?

Üdvözlettel.sztanju

sztanju

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. márc. 26, 2010 3:22 pm

Üdv Sztanju !

Kitöltési utmutató 4 oldal..

11. A  bevallás adózói javitása( helyesbitése )

Az adózói javitás ( helyesbités) lényege a teljes adatscere. Amennyiben a magánszemély jövedelem, járulék adatainak valamelyikét kell javitani a ( a o953-as bevallás lapjainak - kivéve a 0953-D és a 16-01-es lap valamelyik sora) akkor az adózói javitással helyesbitéssel nem érintett adatokkat ismételten közölni kell, vagyis nem csak az adózói javitásssal (helyesbitéssel érintett adatokat fel kell tüntetni. Az adózói javitás (helyesbités ) során az adózói javitással érintett bevallási időszak ( az eredeti 0953 as bevallásban szereplő ) valamennyi részletező lapját be kell nyujtania.

Fontos: Amennyiben az adózói javitás ( helyesbités) kötelezettség változást eredményezne, azaz az adóalap, az adó összege változna az adózói javitással, ugy a 0953-as bevallás tekintetében önellenőrzést kell végezni a 16-01 es lapon. Ebben az esetben az önellenőrzést jelölje a  főlapon az erre szolgáló helyen.

Üdv: hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. márc. 26, 2010 5:13 pm

Kipróbáltam fiktiv  adatokkal az adózói javitást és  a következőt tapasztaltam:

a korábban benyujtott bevallás vonalkódját be kell irni a kódkockákba mivel apeh-os hiánypótlás felszólitás érkezett

- bejelöltem az adózói javitásnál a  0953-at

- a teljes összeget visszakéri  ha bejelöltem hibásra fut.. de az előzőn be van jelölve biztosan

- javitottam az adójóváirás összegét és mindazon adatot ami ennek következtében módosul

ellenőrzés.. és igy hibátlanra fut...

Az előző bevallást be kell tölteni amennyiben géppel készült.. és ki kell javitani  az érintett adatot..  majd nyomtatás  és  aláirás  küldés..

Ha kézi kitöltáéssel készült.  akkor nincs vonalkód... de minden más ugyanaz.

Üdv: hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » pén. márc. 26, 2010 6:31 pm

Én már küldtem be ilyen hiánypótlásra javítást kb 2 hete. Az adózói javításnál nem kell bejelölni a 0953-at, én is bejelöltem, és jött az újabb hiánypótlásra felszólítást. Felhívtam az APEH-ot (BAZ megye), és egy segítőkész hölgy közölte, hogy ha beírtam fentre a javítás vonalkódját, akkor az adózói javítás 0953-at nem kell kitölteni. Kézzel összevezette a két bevallásomat, szerencsére nem kellett több javítást küldenem rá.

Hajni

baloghnehajni

HozzászólásSzerző: sztanju » szomb. márc. 27, 2010 6:56 pm

Géppel kitöltöttem a 0953-as bevallást,most már a megfelelő új adatokkal.

Az összeg visszaigényléséhez  be ikszeltem .Így elkészítve nem jelez hibát.

Azonban az adózói javítást , vagy külön a hibás bevallás vonalkódját beírom azonnal hibásnak minősíti.

Valamire csak kell hivatkoznom, hogy miért adtam be újra . Mit tegyek?

üdv. sztanju

sztanju

HozzászólásSzerző: sztanju » hétf. márc. 29, 2010 4:46 pm

Ma felhívtam telefonon az APEH ügyintézőt, aki azt mondta, hogy csak egy 0953 ast fogadnak el.

Még egyszer ne adjam be, hanem pár soros kérelemben kérjem, hogy végezzék el a szükséges korrekciót.

Üdv. sztanju

sztanju

Vissza: SzJA