Adófórum

Adózási és számviteli információk

önkéntes nyugdijpénztár

SzJA

önkéntes nyugdijpénztár

HozzászólásSzerző: Tényiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne. 2009 júniusában a férjem  nyugdíjba ment. Mivel tavaly dolgozott is és nyugdíjas is volt szja bevallást kell leadnia. 2009-ben a tíz évet meghaladó önkéntes nyugdijpénztánban lévő megtakarítását kifizették (mely adómentes). A kifizetésről  részletes elszámolást is kapott. Szeretném tudni, hogy a 0953 nyomtatványon kell-e szerepeltetni, ha igen  melyik sorában kell ezt beírni.  Erről igazolást is kellett volna kapnunk a Nyugdíjpénztártól? Most csak az elszámolás van. 

Másik kérdésem az lenne, hogy a befizetendő adókülönbözetet tudom-e utalni bankon keresztül, mert csekkem sajnos nincs, vagy be kell menni csekké az APEH-hoz. 

Köszönöm a választ 

Tényiné

Tényiné

önkéntes nyugdijpénztár

HozzászólásSzerző: Kispálné Inci » hétf. feb. 22, 2010 8:09 pm

Az adókülönbözetet elutalhatod lakossági folyószámláról, de a közlemény rovatban tüntesd fel a befizető  adóazonosító jelét.

A nyugdíjpénztárral kapcsolatban pedig attól függ, hogy mi van az igazoláson. Szerintem ott nyugdíjként van feltüntetve (mivel azt írod, hogy adómentes), de ezt meg kell nézni. Ha az elszámoláson nyugdíjszolgáltatásként tüntetik fel, akkor nyugdíj, és a 12 sorba kell írni.

(Szja. törvény 3 § 23. pontja meghatározza, hogy mit tekint nyugdíjnak) 

Nyugdíj a nyugdíjpénztár által nyugdíjszolgáltatásként nyújtott összeg. (Az mindegy, hogy önkéntes, vagy nem.)

Remélem érthetően írtam le, üdv.

Kispálné Inci

Vissza: SzJA