Adófórum

Adózási és számviteli információk

Önkéntesekkel kapcsolatos kérdések

SzJA

HozzászólásSzerző: alfredeperjesi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

az önkéntesekkel (egészségpénztár és nyugdíj) kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

1. 10 év letelte után ki lehet venni pénzt, de adó kerül levonásra. 

Az akkori vagy a mostani SzJA szabályok szerint vonják majd az adót?

A 11. évtől érvényes évenkénti 10%os adóalap csökkentés csak a 2007.12.31. előtti befizetésekre vonatkozik?

2. Két részre bontják a megtakarítást:  tőke illetve hozam. A tőke adóköteles, míg a hozam adómentes.

Az adómentes munkaadói hozzájárulás a hozamba kerül?

A visszautalt adókedvezmény a tőkét növeli?

Az adókedvezmény igénybevételének nincsenek jövedelem korlátok? (pl évi 3,5M a tandíj esetén a határ)

3. Egészségpénztár (EP) esetén mikor kerül levonásra az adó?

Milyen számlára utalják az EP - ra vonatkozó adókedvezmény összegét?

4.  Még mindig nem értem, miért jó nekem ha befizetek 334000 Ft - ot és visszakapok 100000 Ft - ot (a hozamot és az inflációt egyenlőnek tekintem)?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,

Alfréd

alfredeperjesi

HozzászólásSzerző: loncika » vas. nov. 22, 2009 4:11 pm

4. Nemcsak te nem érted, hanem még sokan mások sem...... persze ha megéred a 72 éves kort vagy hamarosan a 76 éves kort, tuti meg fogod látni mit fognak levonni.....az öregségi nyugdijkorhatárt betöltött tagokra és onnan kezdve számitott 10 évre vonatkozik a 10 év

!... de hogy mi a tőke és mi a hozam ( !?)  azt még maguk a pénztárak se tudják, különben kapott volna minden tag  (esetleg) egy tájékoztatást  erről legalább évenkénti bontásban....

egyébként  a legapróbb betüvel szedve  minden kötvényben vagy az utmutatójában benne van, hogy a kifizetéskor érvényes adójogszabályok szerint történik a kifizetés.... szj + eho jelenleg

megjegyzem amikor bevezették, ha jól emlékszem , nekem ugytünik adómentes volt a visszafizetés 10. év után....de ze már a mult.

loncika

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 22, 2009 9:01 pm

Szia!

Én annyit tudok, hogy a Tőke kivét csak nyugdíjas kor elérésekor adómentes. Ennek előtte 36% Szja és 11% Eho-t von le a nyugdíjpénztár a kifizetéskor. A levont Szja-ról igazolást ad, majd az Szja bevalláskor kiderül hogy jár e vissza a 36% Szja-ból. A Hozam viszont 10 év eltelte után adómentesen kivehető. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd nov. 24, 2009 8:59 pm

.

gyorkosolga

Vissza: SzJA