Adófórum

Adózási és számviteli információk

Scienet éves jutalék bevallása

SzJA

HozzászólásSzerző: kleslie » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A feleségemnek készítem a 0853-at  és 2008-ban volt scienet jutaléka, amiről van is igazolás. Az lenne a kérdésem hogy melyik sorba kell feltüntetni ezt a jövedelmet, és még annyit szeretnék kérdezni hogy a 08M30 nyomtatványt ki kell-e töltenem mint a feleségem munkaadója?

Előre is köszönöm: László!

kleslie

HozzászólásSzerző: apóca » pén. máj. 15, 2009 11:12 am

Igen, ha az alkalmazottnak volt jövedelme, akkor a munkáltatónak/kifizetőnek ki kell állítani a 08M30-at, mert az a magánszemély adóvallásának bizonylata. Én a jutalékot a 9. sorba írnám.  Itt költséget/költségátalányt is el lehet számolni. Nem kapott róla adóigazolást (08M30-t)? Minden kifizetőnek adni kell, mert enélkül nem lehet a kifizetőtől származó jövedelmet bevallani.
apóca

HozzászólásSzerző: k_katica81 » pén. máj. 15, 2009 12:34 pm

Szia!

Szerintem is az önálló tevékenység sorba kell írni és a bevétel csökkenthető a 10% költségátalánnyal.

Szerintem 11% ehot is kell utána fizetni. Persze ezt elvileg a kifizetőnek is le kellet volna vonni és akkor ez az igazoláson is szerepel. Ha nem vonta le a kifizető, akkor azt a magánszemélynek kell fizetni. Nem tudom, hogy ha esetleg külföldi cégtől kapja ezt a jutalékot, akkor is kell ehot fizetni?

Kata

k_katica81

HozzászólásSzerző: kleslie » hétf. máj. 18, 2009 3:18 pm

Szia Kata!

A scienet nem küldött semmit hanem a saját honlapján adott egy kinyomtatható igazolást a 91000 Ft jövedelemről, de ezek semmit nem vontak le. Szerinted ennél az összegnél is kell ekho-t fizetni?

Bocs a mekkésett válaszért de nem voltam gép közelében.

László

kleslie

HozzászólásSzerző: k_katica81 » kedd máj. 19, 2009 3:37 am

Szia László!

Én nem az ekho-ra gondoltam, hanem a 11%-os EHO-ra, mert szeritem ez a jövedelem az összevont adóalap része, de nem TB járulék köteles. De abban nem vagyok biztos, hogy ha esetleg külföldi székhelyű a cég, akkor is kell-e eho-t fizetni.

Szia

Kata

k_katica81

HozzászólásSzerző: kleslie » kedd máj. 19, 2009 7:46 am

Köszi Kata a segítséget, kifizetjük az EHO-t és már be is adtuk a bevallást. László
kleslie

Vissza: SzJA