Adófórum

Adózási és számviteli információk

késedelmes illetékvisszafizetés

SzJA

HozzászólásSzerző: ani_222 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Tudna segíteni nekem valaki, hogy hol lehetne panasszal élni (érdemben foglalkozzanak is vele) az Illetékhivatal lassú ügyintézésével kapcsolatban? Édesanyám novemberben adott be egy illeték visszaigénylési kérelmet és meg mindig nem foglalkoznak vele, mondván nagyon sok munkajuk van. Úgy hallottam, hogy lehetne kérni kamattal emelten a visszaigénylést, de konkrétan azt sem tudom mennyinek kellene lenni az ügyintézési időnek és hol lehetne a kamatot kérni. Akinek van ezzel kapcsolatban információja legyen szíves írja meg nekem! Köszönettel: Ani

ani_222

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jún. 05, 2008 9:38 pm

Szia!

Az alábbi segítséget ajánlom: 

Az illeték törlése, visszatérítése 

Az illetékekről szóló törvény (Itv.) szerint a meg nem fizetett illeték törlésének, illetve a megfizetett illeték visszatérítésének csak a törvényben megállapított esetekben van helye. Az Adó szaklap 2008/4. számában megjelent cikk részletesen foglalkozik az illetékek törlésével és visszatérítésével.

De az illetékekre is az ART szabályai vonatkoznak, tehát ha a kiutálás a törvényi határidőn túl történik késedelmi pótléknak van helye. Abban sajnos, hogy mennyi a kiutalással kapcsolatos határidő nem tudok segíteni - ezért is ajánlom a fenti újságot. Amit tudok még az az, hogy az államigazgatási határidő jellemzően 30 nap, de itt is vannak ettől eltérő szabályozások is.

Találsz az interneten ingyenes jogi fórumot - ott jogászok is ügyködnek - javaslom esetleg próbáld meg ott is feltenni a kérdésed. Ők mégis szakavatottabbak mint mi. (Ha itt is van jogász - akkor bocs!)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: SzJA