Adófórum

Adózási és számviteli információk

INGATLANÉRTÉKESITÉS ADÓJA

SzJA

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 28, 2008 12:29 pm

Ugyan már, miért lennél kapzsi? Szerintem teljesen temészetes, hogy az ember minél kedvezőbben akarja megúszni a fizetni-valókat. És tényleg szívesen segítünk ebben, ha van rá mód. 

Én most nem tudtam kibúvót kitalálni :-(((

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. ápr. 28, 2008 12:44 pm

Sziasztok!

A bővített kitöltési útmutató szerint a megszerzésre fordított összeg: öröklés útján szerzett ingatlan esetén az illeték megállapításához meghatározott forgalmi érték (nem a hagyatéki terhekkel csökkentett "tiszta érték"). Igy tulajdonképpen a hagyatéki terhek benne vannak a szerzési értékben.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: panni1021 » hétf. ápr. 28, 2008 3:39 pm

Helló Zsu !

Azt nem irtad, hogy mikor örökölted az ingatlant? Azt is 2007-ben ?

Most csináltam én is egy bevallás- ingatlan értékesités után, szintén öröklésről volt szó.

Van egy ismerős, aki egy kicsit segitett benne. Az illeték alapjául szolgáló költség vonható le.

De ott is vigyázni, hogy hány felé kell osztani. /hány örökös van.!/Ha több, mint hat éve örökölted, akkor lehet még levonni költséget- évente 10-10%-ot. /és persze az illetéket, amit megfizettél. 

panni1021

HozzászólásSzerző: ZsuzsaJudit » hétf. ápr. 28, 2008 9:50 pm

Köszi Pannika, olyan aranyos vagy, és mindenkinek köszönöm a segitséget. Igen, többet örököltünk, mert hárman vagyunk testvérek, és a helyzetet tovább bonyolitja, hogy az egyikük csak féltestvérem.

De még a részarányokkal elboldogulgattam valahogy. Itt csak a költségek oldala nem volt világos, mert elég tág fogalom lehet az, amit az APEH "szerzési költségnek" fogalmaz. Anyukám 1998-ban halt meg, ott levonhattam 40%-ot, Apukám 2004-ben, ott semmit.

Annyira jó érzés, hogyha az ember nem tud valamit, és beir az adóforumra, mindig megkapja a szükséges segitséget. És azt is érzem, hogy sokszor nem a pontgyüjtésre megy ki a válaszadás, hanem tényleg emberségből, segiteni akarásból..és ez tényleg nagyszerü.

Mindenkinek - neked is - minden segitséget  köszönök.

Zsuzsa.

ZsuzsaJudit

Előző

Vissza: SzJA