Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítség!Semmi közöm az őstermelőkhöz!

SzJA

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérlek segítsetek a következő kérdésekben (abszolút analfabéta vagyok ebben a témában sajnos):

Húgom tavaly őstermelői igazolványt váltott ki, heti 40 órás munkaviszonya van. Apukám meghalt, és van egy kevéske kis föld, a támogatást pedig nem akartuk az államnak adni. Lényegében egy ismerős műveli.

1., még nem kértem adószámot, azt olvastam márc.31-ig lehet megtenni. Mit x-elek a nyomtatványon? Alanyi mentes, kompenzációs felárat választom? Nem akarunk áfát!

2., 0758-at ugye nem kellett beadnom?

3., 0858-at negyedévente küldenem kell, bevétele gyakorlatilag=0, jövedelmet nem vesz ki

4., 0753-an x-elnem kell, hogy 0703-at nem kell beadnia?

5., bevallás határideje május 20?

6., számlát kell adni, ha van értékesítés, vagy felvásárlási jeggyel megy továbbra is a dolog?(már ha lesz egyáltalán bevétele)

7., 2008 évről, mivel adószámos lesz, mi lesz az szja bevallás határideje?

Van még valami teendőm?

Köszönöm szépen!

Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. márc. 12, 2008 10:00 pm

Szia Nelly!  Adószámot kell kérni, amelyen alanyi mentes, komp.felár mellett kell választani. 2. Ha van munkaviszonya, akkor nem őstermelőként biztosított, ezért 758 és 858 bevallás sem kell, mivel nem fizet semmit.  Ha őstermelői bevétele 2007-ben 600eFt alatt volt, nem kell bevallani az őstermelést,  igy nyilatkozni sem kell  a 703-ról. Bevallási határidők május 20. Adószám nélkül nem ujítják meg az őstermelői igazolványt. Ugy emlékszem, hogy az adószámról bejelentést kell tenni az FVM-nek a G002lapon. Felvásárlónak lehet értékesíteni felv.jeggyel, akkor komp.felárra jogosult, saját értékesítés pedig lehet számla vagy nyugta alapján alanyi mentesen. Nem tudom kihagytam-e valamit. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. márc. 13, 2008 4:10 am

Szia Nelly!

Egyetértek Ani válaszával, szerintem nem igazán hagyott ki semmit:

1/ úgy van két x kell rá, az alanyi mentes és komp.felár., ez a leg célravezetőbb, mert akkor a felvásárló ad kompfelárat, de lehet magánszemélynek is értékesíteni, számlát kiállítani.

2/,3/a heti 36órát elő munkaviszonyos, mint őstermelő nem biztosított, így nem kell a 0858-at küldeni.

4,/5/ 6/Nem kell adóbevallásában semmit jelölni, mert ha nem éri el 600eFt-ét a bevétele , nyilatkozni sem kell. Határidő május 20.

6/ A komp.felárasnál a felvásárló ad számlát, a saját magénszemélynek történő értékesítésről számlát, nyugtát állít ki. Attól még, hogy nem biztos, hogy lesz bevétel, azért a nyugta és számla tömböt , szigorú számadású nyilvántartások könyvét még célszerű megvenni.

7/a 2008.évi bevallás egyenlőre még úgy néz ki, hogy 2009.május 20., de hol van még az évvége, addig ez még módosulhat.

Amikor az őstermelői igazolványt váltják ki, akkor a falugazdász kéri az adószámot, két oldalas nyomtatványt + egy nyilatkozatot töltet ki, hol termelenek, mennyi lesz a várható termés , ár stb. . Amit ott visszakap másod példányt, az apeh adószám kérőt és az őstermelői igazolványt most már együtt kell őrizni.

A G002 lap  a regisztrávióhoz kell, akkor ha támogatást vesz igénybe, vagy az adóbevallásában akar adókedvezményt érvényesíteni, ennélkül nem kap támogatást, így elképzelhető, hogy már van regisztrációs szám, mert a földalapúhoz már a múlt évben is kellett.

Ügyfélkaput célszerű intézni, mert jövőre már a támogatás igény is netes lesz.

A március 31. igazán január 15. a törvény nem vátozott, de nem büntetnek, ha valaki március 31-ig kéri meg, erről én csak közleményt láttam.

Bocsi Ani egy kicsit a magam gondolatait is összefoglaltam, most itt.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 13, 2008 6:27 am

Szia Márti! Az utolsó mondatodat nem kellett volna írnod!  Hát ez természetes, minél többen válaszolnak, annál jobb. Már késő volt, elég szükszavura sikeredett a válaszom, meg Nelly volt a kérdező, aki fél szavakból is érti, ugy gondoltam. Jut eszembe még a stat.hivatalnak is mintha lenne egy bejelentő nem? Igaz hogy én nem küldtem semmit. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. márc. 13, 2008 6:38 am

Szia Ani!

Igazad van, amikor megkapja az adószámot akkor be kell küldeni a KSH Győrbe aTPL09-es apeh nyomtatványon. Én elkezdtem már pótolni Őket és küldik is vissza szorgalmasan a KSH-tól.

Abban is igazad van, hogy Nelly tényleg félszavakból érti, ahogy ide-oda kapkodunk a sok össze-vissza bevallásban, meg jelentésben már amikor leírok bővebben valamit, már magamat is gondolkodásra kényszerítem, mert tényleg ott tartok már számokba, szavakba, sorokban beszélek , itt nyerek időt, ilyenkor legalább még gondolkodom is. Ahogy Zsuzsa írta az előbb a pénzmosásinál lassan a 24 órás kérdőjel jön.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 13, 2008 6:50 am

Ha lesz egy kis időm, én is pótolom a KSH adatlapot is. Szeretném megkérdezni, hogy Neked nincs gépjármüvez. oktatód? Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. márc. 13, 2008 9:50 am

Köszönöm Mindkettőtöknek! 

Már az idén is lesz okmányirodai reg., mert azt választottam, hogy a falugazdász adja be elektronikus úton a földalapú támogatáshoz az igényt (nem bénázok azzal is). Akartam, hogy én legyek a meghatalmazott, mert úgyis nekem kell intézni, a húgom elfoglalt is, no meg az egész kínai neki, de csak úgy lehetnék, ha előtte nekem is FVM regisztrációt kérnénk. Azt nem mondták a falugazdászi hivatalban, hogy csak adószám birtokában fogják az őstermelőit megújítani.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Vissza: SzJA