Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérleti díj számlázása

SzJA

Bérleti díj számlázása

HozzászólásSzerző: escheuring@drotposta.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

EVA-s egyéni vállalkozó vagyok, aki magánszemélyként bérbe ad egy lakást.  Azt már kitudakoltam az APEH-tól, hogy a bérbeadás külön adózik, tehát nem kell EVA-s bevételnek tekinteni. A kérdésem, hogy hogyan állítom ki a számlát?  A bérleti díjat kiszámlázom pl. 50 000 Ft, melyből a kifizető levonja a 25 % forrásadót, s a különbözetet kifizeti. Én azonban a közüzemi ktg-ket is tovább szeretném számlázni. Ezt tételesen soroljam fel a számlán, s rakjam mellé a közüzemi számla fénymásolatát, hogy mi alapján jött ki az összeg? Forrásadót csak a bérleti díjból vonok, ilyenkor a közüzemi ktg-t nem kell belevenni? Év végén a SZJA bevallásomban a közüzemi díjakkal kell valamit csinálnom? Az adószámom 3 lesz, nem lesz gond a kifizetőnél, hogy mentesen fogok számlázni?

Köszönöm a segítségeteket. 

escheuring@drotposta.hu

Bérleti díj számlázása

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. jan. 21, 2008 7:49 am

Szia! Szerintem félre tájékoztattak, mert EVA-san adózik a bérbeadás akkor is, ha nincs a tevékenység a váll.igazolványban.  A rezsi számlák  pedig,  ha nincsen átírva a mérőóra a bérlő nevére szintén  bevétel és azután is meg kell fizetni  az EVA-t, ezért célszerű átíratni. A kifizető levonja a 25%-os forrásadót, ahogyan írod és a különbözetet fizeti ki. Mária
valterjozsefne

Bérleti díj számlázása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. jan. 21, 2008 8:32 am

Egyetértek az 1.sz.válasszal. Evás egyéni vállalkozónak az ingatlanbérbeadásból származó jövedelme is EVÁ-s bevétel lesz, fügetlenűl attól, hogy arra magánszemélyként jelentkezett be.Az adószám is megegyezik, mert másik számot nem adnak egyéni vállalkozónak. A költségeket ne számlázd, ki hanem irasd át a számlákat a bérlőre. Nekem van ilyen esetem, nagyon rossz választ kaptál, de ezt ellenőrzésnél nem fogadják el.
Kardos.Judit

Bérleti díj számlázása

HozzászólásSzerző: Cininéni » hétf. jan. 21, 2008 5:42 pm

Szia!

Had kérdezzem meg, ez csak evás egyéni vállalkozóra vonatkozik ugye? Tehát ha főállású és nem evás akarja mint magánszemély bérbe adni az ingatlant, rá ez nem vonatkozik??

Cininéni

Bérleti díj számlázása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd jan. 22, 2008 7:53 am

Szia !

Ha nem egyéni vállalkozóként adja bérbe és nem EVÁ-s akkor rá nem vonatkozik.Az adószáma akkor is egy, de számlatömböt külön-külön használjon.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Vissza: SzJA