Szeptember közepén mennék Hollandiába a korábbi munkáltatómhoz (csak másik leányvállalat), és úgy érzem kicsit elvesztem adóügyekben. (A vállalat MO-on, utána B vállalat MO-on, és most újra A vállalat, csak Hollandiában)
A kérdésem az, hogy a mostani évben szerzett külföldi jövedelmem hogyan adózik, illetve mit érdemes csinálnom:
Információim szerint a külföldön szerzett jövedelmet a 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (32-es paragrafus) alapján be kell vallanom Magyarországon, és ami adólevonás volt vele kapcsolatosan külföldön, azzal nagyjából csökkenthetem az adókötelezettségemet. Megnéztem a holland adózást, és azt látom, hogy az első 17319 EUR jövedelem sávban szinte csak TB-t (31,15%), és minimális adót(2,5%)-ot kell fizetnem. Úgy látom, hogy ebben az esetben a holland bérem után ki kell tehát fizetnem a TB-t, és a magyar adót, ami így a bérem (31,15%+36%) 67,15%-át elveszi, plusz a szolidaritási adó. Így a nettóm a bruttóm 29%-a lenne, ami nekem nem tűnik reálisnak, gondolom valamit rosszul értelmezek.
Váom az ötleteket, hogy mit érdemes csinálnom!
Köszönöm
gorcst