Adófórum

Adózási és számviteli információk

Diákmunka utáni járulékok

SzJA

HozzászólásSzerző: Zsolteey » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Helló!

Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg milyen járulékokat kell fizetni a diákmunka után. Keresgéltem neten, de amit találtam vagy 2005 körüli volt vagy olyan hogy diákszövetség bla bla bla.

Eddig a legérthetőbb amit találtam: http://www.diakmunkakozpont.hu/ --->diákoknak-->adózás. Itt szépen le van írva minden. Azonban egy nyavajás dátumot se találok rajta.

A helyzetem pontosan: Most érettségizek (tehát középiskolás vagyok), utána szeretnék dolgozni. Hogy hol, az megvan, hogy mit az is megvan, hogy mennyiért az is megvan. Hogy mit vonnak le, az nincs meg. Nem szövetkezeten keresztül fogod dolgozni! A havi pénz kb 100000 ft lesz.

Valaki leírná pontosan, hogy jelenleg érvényes jogszabályok alapján mikor mit vonnak le!?  SzJA-n kívül kell még valamit fizetni (pl: magánnyugdíj vagy EÜ járulék)?

Végül még egy kérdés: a munkáltatómnak jobb az ha én diákként vagyok ott? Ha igen, miért, ha nem, miért?

Nagyon szépen köszönök minden választ!

Zsolteey.

Zsolteey

HozzászólásSzerző: HIDNA » pén. jún. 15, 2007 11:04 am

Ha nem a diákmunka központon keresztül leszel foglalkoztatva, akkor teljesen megegyezik a béred számfejtése minden más dolgozóval. Munkaszerződést kell kötni Veled, a béredből levonásra kerül: 8,5% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkavállalói járulék, valamint 18% SZJA, csökkentve havi 9.000.-ft adójóváírással. Klári
HIDNA

HozzászólásSzerző: erdoapolas » pén. jún. 15, 2007 12:34 pm

Szia! A jogszabály nem tesz külömbséget a felnőtt és a diákmunka között, csak munkaviszonyról beszél, így minden járulékalapot képező jövedelem után meg kell fizetni ajárulékokat és a tételes EHO-t is. ( 1997.éviLXXX.tv.Tbj.4§.k.) éa Tbj. 18§.- 24.§.)

Ha a munka jellege olyan, hogy ügy ellátására/ nem eredménykötelem/ lehet létesíteni megbízási jogviszonyt és a megbízási díj a minimálbér 30% /65500Ft alatt marad, nemlesz biztosított, nincs járulékfizetés, csak szja és százalékos EHO, de nem szerez nyugdíjra szolgálati időt és eb. pénzbeli ellátásra sem jogosult.

erdoapolas

HozzászólásSzerző: Zsolteey » pén. jún. 15, 2007 1:48 pm

Köszi a válaszokat, szomorúan veszem tudomásul, hogy így megcsesz*etem a diákságomat....

erdoapolas: A második bekezdésedet nem nagyon értem.

"Ha a munka jellege olyan, hogy ügy ellátására/ nem eredménykötelem/ lehet létesíteni megbízási jogviszonyt és a megbízási díj a minimálbér 30% /65500Ft alatt marad, "     Ezt a részét egy kicsit részleteznéd?!

Köszi szépen.

Zsolteey.

Zsolteey

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szomb. jún. 16, 2007 5:33 am

Szia! Ne legyél szomorú, szép pénz amit kapni fogsz, fogadd el, hogy lesz levonás az természetes de valamikor te is leszel nyugdíjas és ez az időszak is beszámít. Ha pl. alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgoznál, az is beszámítana de amellett kellene fizetned az egészségügyi szolgáltatásért 9%-ot.  
erdoapolas

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. jún. 16, 2007 9:40 am

Szia Zsolteey!

Erdőápolás válaszának második, számodra még egy kicsit értelmezhetetlen bekezdése az jelenti, hogy lehet olyan szeződést is kötni (ez nem munkaszerződés, hanem un.: megbízási szerződés) amely egy konkrét feladat elvégzésére (ügyellátásra) szól. Ebben az esetben egy picit kedvezőbbek az adózási és járulékfizetési feltételek, mert 2 lehetséges alternatíva létezhet:

1). A kapott díjazás havi összege nem éri el a mindenkori minimálbér 30%-át -ekkor nem jön létre biztosítási jogviszony - ezért csak SZJA-t kell fizetni belöle és a megbízódnak is alacsonyabb a teher a kifizetés után. Erről azonban azt kell tudni, hogy ha nem vagy máshol biztosított, tehát senki nem fizet utánnad járulékot, akkor tekintettel az április 01-óta bevezetésre került járulékfizetési kényszerre, magadnak vagy pl.: a szüleidnek kell utánnad megfizetni a havi kötelező jelleggel előírt járulékot, azért, hogyha  véletlenül orvoshoz kerülsz ott ne kelljen az ellátásért majd fizetned.

2). A kapott dijazás eléri a 30%-ot egy nagyjából azonos terheket jelent mint a munkaviszony, de az adó ill. járulékok alapja csak a dij 90%-a illetve költségelszámolási lehetőséged van. Ez azt jelenti, hogy ha az elvállalt feladattal kapcsolatosan költségeid merülnek fel, azokat elszámolhatod a beveteleddel( megbízási dijaddal) kapcsolatosan és csak a különbözet lesz adó ill. járulékköteles.

Nagyjából ennyi, amiről Erdőápolás tájékoztatni próbált. Tudod ez egy szakmai fórum és néha beleesünk abba a "hibába" hogy elfelejtjük, hogy bár mi már "félszavakból" is értjük egymást, de a fórumot más is olvassa ill. olvashatja, akinek még kevesek a félszavak.

Ha még van valami kérdésed, vagy nem értesz valamit, kérdezz nyugodtan és biztos valaki a segítségedre lesz. Kívánok Neked kellemes munkahelyet és munkáltatót valamint  jó munkát!

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: garbo50 » szomb. jún. 16, 2007 11:07 am

Szia Zsuzsa!

A hallgatói jogviszony nem biztosítotti jogviszony? 

Én úgy értelmezem, hogy nem kell fizetni a szülőknek, illetve a hallgatónak a 9 %-ot fizetni, míg ez a jogviszonya fenn áll.  Az oep honlapján található magyarázatokból legalábbis nekem ez jön le. Lehet, hogy tévedek?

Egészségügyi szolgáltatásra jogosult az, aki
középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos magyar állampolgár – valamint nemzetközi szerződés vagy az oktatási miniszter által adományozott ösztöndíj alapján létesített tanulói, hallgatói jogviszonyban álló külföldi állampolgár – tanulója a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosultak) [illetve, a tanulói/hallgatói jogviszony megszűnését követő további 45 napig (ha a jogviszony 45 napnál rövidebb volt, akkor a megszűnését követően az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a tanulói jogviszony idejével hosszabbodik meg)] ha tb-i szempontból belföldinek minősül,

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. jún. 16, 2007 2:25 pm

Szia Garbo!

De igen - igazad van. Én túlléptem a 45 napon, mert az írta a kérdező, hogy jelenleg diák, de idén érettségizik és utánna dolgozik. Köszi a kiegészítést.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Zsolteey » szomb. jún. 16, 2007 3:39 pm

Sziasztok!

Köszönök szépen minden választ, azthiszem mostmár nagyjából tisztába vagyok azzal amivel szerettem volna :)

Zsuzsa: ismerem az érzést, mármint a félszavakból ist :) Én számítástechnikában vagyok "jártas", számtek jellegű fórumokon vagyok jártas és hát van hogy én is beleesek ebbe a hibába. :)

Zsolteey

Vissza: SzJA