Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlan összevonás

SzJA

Ingatlan összevonás

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. máj. 13, 2007 11:43 am

Anikó!

Megkövetlek, mert háromszori átnézés után sem vettem észre a fától az erdőt, vagyis nem tünt fel, hogy a bekerülési értéket két megvásárolt telek tekintetében kétszer vettem figyelembe. Természetesen igazad van, hiszen a számított jövedelem csökkentése a sávosan (idő függvényében) megállapított kulcsok alapján lehetséges. Szóval a levezetés annyiban változik, hogy a költségek között nem lehet figyelembe venni az 1999.évben megvásárolt 25ooo,-Ft értékű telket (ebből csak 2o% vehető figyelembe a számított jövedelemből történő levonásnál), nem vehető figyelembe a 2002-ben megvásárolt 180000,-Ft értékű telekingatlan (itt csökkentésre sincs lehetőség),  s nem lehet figyelembe venni a 737743,-Ft összegű építési költséget, mert az építés 2oo2 után történt (itt sincs mód csökkentésre). A költségek között csak az 1984.évben megvásárolt 100000,-Ft értékű telek ára vehető figyelembe minekutána ennek 1oo%-os értéke levonásba helyezhető a beszerzés éve miatt).

2oo6.évi értékesítés bevétele: 3 millió. Költség: 100000,-Ft. Számított jövedelem=2900000,-Ft  A számított jövedelem csökkenthető a 25000,-Ft értékű ingatlan 2o%-val. Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem alapja = 2895000,-Ft.

Még egyszer elnézést kérek.Az én ingatlanértékesítésből származó jövedelmem kiszámítása is ennek megfelelően történt a már hivatkozott apeh-os konzultáció alapján. A konzultáció éppen a telekösszevonás időpontjának értelmezésével kapcsolatos volt, s nem a számítás metodikájának mikéntje miatt. A telekösszevonás tehát nem eredményez újabb beszerzési időpontot, a telekrészek eredeti beszerzési időpontja a kiindulási alap a beszerzés évének meghatározása tekintetében.

Köszönöm, hogy addig erősködtél, amíg végre észrevettem, milyen blődséget írtam le.

Remélem, a kérdésfeltevő még tudja javítani a bevallását.

madora100

Előző

Vissza: SzJA