Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztrák kamatadó

SzJA

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: MonokiM » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy osztrák kifizetőnél magyarországi haszonhúzónak befektetési jegye után Ausztriában 0 % kamatadót írnak jóvá, mert ez az ottani szabályok szerint (1 év || 1 nap után) így adózik.

Mi a magánszemély teendője itthon az adatszolgáltatással és a fizetendő kamatadóval kapcsolatban? Kell-e itthon egyáltalán kamatadót fizetnie?

Köszi a válaszokat: Margit 

MonokiM

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. nov. 06, 2006 4:32 pm

SZia Margit!

Ugy tudom, hogy minden belföldi magánszemély által Magyarországon és külföldön, 2006. szeptember 1-jétől elhelyezett megtakarításra, amelyen kamatjövedelem képződik vonatkozik a kamatadó...Viszont a magyarországon elhelyezett megtakarítások után a bank automatikusan vonja a kamatadót igy nem kell bevallani sem illetve megfizetni sem külön, hanem az adóval csökkentett összeget kapja a magánszemély. Azonban mivel ez külföldön elhelyezett pénz, igy ezt sztem valamilyen modon neked kell rendezni, megprobálok utánaolvasni holnap az irodámban, hogy ha addig nem válaszol valaki más, hogy mi a teendő...

Esetleg azt tudom elképzelni, hogy ugy müködik ez esetben mint az árfolyamnyereség adó, és az Szja bevallásban kerül bevallásra a banktol kapott igazolás alapján.... de ez csak tipp, inkább csak hangosan gondolkozom...

üdv: Barti

Bartiiroda

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. nov. 06, 2006 7:33 pm

Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik, akkor a magánszemélynek kell bevallania és befizetnie a negyedévet követő hó 12-ig. Kérdés, hogy erről az osztrák hitelintézetnek kell-e valamilyen adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak. Valamint, hogy van-e a kettős adóztatási egyezményben erre bármilyen más rendelkezés.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: potor@mailbox.hu » hétf. nov. 06, 2006 8:13 pm

A magánszemélynek kell bevallania(0653), s a beszámítás módszerével kiszámítani, megfizetni az adókülönbözetet. Ebben az esetben a 0% miatt itthon adózik a teljes kamatjövedelem.
potor@mailbox.hu

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: MonokiM » kedd nov. 07, 2006 6:50 am

Sziasztok!

Az Adóvilág X. évfolyam 11-12. számban van egy cikk: A megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatása az Európai Közösség területén címmel. Sajnos ezt elolvasva sem tudom a kérdésre a választ. A cikk nagy részében még azt veszi alapul, mikor még 0 % volt nálunk a kamatadó és csak egy nagyon rövid részben tárgyalja a 2006.09.01. utáni helyzetet. Az is inkább a külföldi illetőségű haszonhúzók szemszögéből.

Legyetek szívesek, értelmezzétek nekem ezt a cikket az osztrák kamatadó magyar haszonhuzója szemszögéből.

Köszönettel: Margit

MonokiM

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: Fildi » csüt. nov. 09, 2006 3:46 pm

Szia

Utána olvastam a kettős adós egyezményben, amely szerint esetedben csak Mo-n adóztatható, feltehetően a kifizetésnél illetőség igazolást kérnek. Így szerintem teljesen mindegy -legalábbis adózási szempontból-, hogy hol fekteted be a pénzedet, inkább az számít, hol milyen mértékű kamatot fizetnek utána.

A bevallása és befizetés a mo-i szabályok szerint történik, ahogy fentebb is említették, de mivel a magánszemély szerzi meg, neki kell bevallania, a beszámítás ténye pedig fel sem merül.

Üdv.

Fildi

Osztrák kamatadó

HozzászólásSzerző: MonokiM » hétf. nov. 13, 2006 9:37 am

Kedves Fildi! :)

Tehát: mindegy, hol és mikor milyen kamatadójú kamatot kapok, mindenképpen a magyar kamatadót akárhogyis, de be kell vallani és megfizetni?

Szia: Margit

MonokiM

Vissza: SzJA