Adófórum

Adózási és számviteli információk

Térítés nélkül átvett eszköz, készlet kezelése

Számvitel

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Segítsenek nekem légyetek szívesek. Egyesület, egyszeres könyvvitel, egyszerűsített beszámoló. Térítés nélkül vettünk át magánszemélytől kis értékű tárgyi eszközt, és készletet ( konkrétan ruhákat). Igazolást nem adtunk ki az adományról,mert nem tudna vele mit kezdeni.

Nyilvántartásba vettük, mind a tárgyi eszközt, mind a készletet piaci áron, mert hogy a magánszemélynél nem volt nyilvántartási ára a dolgoknak.

A kis értékű T.E.-re évvégén ÉCS-t számoltunk el  egyösszegben. Jól csináltuk vagy nem szabad elszámolni, de akkor hogyan vezetem ki ? A készletek raktáron vannak piaci értéken. A mérlegbe a térítés nélkül átvett eszközöket úgy tudom nem szabad beállítani. 

Hogyan kezeljem a mérlegben és az eredménykimutatásban az ÉCS-t és hogyan a raktáron lévő készleteket ? 

Köszönöm. Bea 

jozsa_b

HozzászólásSzerző: Túriandi » csüt. jan. 31, 2008 8:16 am

Szia!

Térítés nélküli átvétel a Számviteli törvény alapján rendkívüli eredményt képez. Egyszeresben én ezt a nyilvántartási értéket pénzmozgással nem járó bevételbe számolnám el, mind a két esetben, hiszen a tárgyi eszköz écs-je ott van költségként, és bevételbe is benne kell lennie. Szerintem rosszul tudod, hogy a térítés nélkül átvett eszközöket, készletet a mérlegben nem lehet szerpeltetni, ez meg változott és kettősbe rendkívüli bevételként kell könyvelni 1-es illetve a készletet 2-es számlaosztállyal szemben. Mert az elszámolt écs kiüti a tárgyi eszköz piaci értékét a 98-ban, mikor eladod a készletet, az pedig 814-be kerül át 2-ből és a tényleges jövedelmed marad csak meg a 91-ben. Egyszeresnél én betenném pénzmozgással nem járó bevételbe /ha van még ilyen sora, régen könyveltem egyszerest/ és betenném écs, valamint készletbe is. Így lesz egyensúlyba a mérleged. Szerintem a nyilvántartásba vételt jól csináltátok és még annyit fűznék hozzá, hogy én kettősbe elhatárolnám a készlethez tartozó rendkívüli bevételt a készlet eladásáig/átadásáig. Most nem tudom, de otthon utána nézek, hogy egyszeresben hogyan működik az időbeli elhatárolás, vagy van e egyáltalán ilyen.

Túriandi

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. jan. 31, 2008 2:27 pm

Szia !

Az egyszeresben, mivel nem a teljesítéshez, hanem a pénzmozgáshoz kapcsolódik, nincs elhatárolás. Ebben teljesen biztos vagyok. :))

Az eredménykimutatásban van egy Pénzbevételt nem jelentő bevételek sor, de ebbe - szerintem a készletek, tárgyi eszközök értékesítési bevételei, követelés eladás, csere, bartel, stb ügyletek, kötelezettségek nem pénzzel történő kiegyenlítése tartozik bele.

Aztán van olyan sor - már ami érdekes lehet e szempontból - a ráfordítást jelentő elszámolások. Mint segítséggel megtudtam ide kell tenni az ÉCS-t és a vásárolt készletek záró-nyitó egyenlegét.

Szóval az ÉCS helye meg van s mivel kisértékű TE, egyösszegben elszámolom. És slussz-passz.

Ami a térítés nélkül átvett eszközöket illeti, hát forgattam az utóbbi időben a számviteli tv.-t eleget, de nekem nem tűnt fel, a nullás számla osztály "eltűnése". Lennél olyan kedves és megírnád, hogy mely paragrafus hivatkozik arra, hogy lehet szerepeltetni a mérlegben. Úgy tűnik, hogy lemaradtam valamiről.

Köszönöm szépen. Bea 

jozsa_b

Vissza: Számvitel