Adófórum

Adózási és számviteli információk

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

Számvitel

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: andreatorma2005 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nemzetközi fuvarozással foglalkozó társaságomat ellenőrzik 2007-re, "egyes adónemekre". Mindnet kérnek, légyszi segítsetek. Kérdésem: nagyon sok az EUR-os bevételem, és kiadásom. Külföldön csak kis fecniket kapnak az autopályáról. Ezeket mindig elszámoltam költségként. Jó ez így? Milyen árfolyamot kell alkalmaznom a költségek elszámolásánál? Hogy néz ki egy valutapénztár analitika? FIFO vagy átlagárfolyam? Nem lehet azokat is az aznapi MNB-n elszámolni, mert az könnyebb lenne? Iszonyat meló a pár euros tételekről (kb. 1000 db fecni) folyamatos FIFO-t csinálni. Másik: az euro-t folyamatosan beváltotta, de nincs róla papír, mert neppernek adta el. Mit csináljak, hogy váltsam át forintra? A forintpénztáram x millióval mínuszos, az eurosom viszont x millióval plusszos. Egyelőre ennyi, légyszi segítsetek a válaszaitokkal.

 

 

andreatorma2005
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: Babu » szomb. jan. 26, 2008 2:36 pm

Szia!

A nálam lévő cégeknél minden számlára az MNB középárfolyamot alkalmazom. Ezt le is írtam a számviteli politikában.

Én is költségként leírtam az autopálya díjakat. Annyi, hogy mellétettem egy fordítást, hogy magyarul mit jelent.

A pénztáranalitikát egy sima excell táblában vezetem, mert az én programom nem tudja kezelni, csak a forintot. Szerintem nem kell róla nagy valami.

Én úgy gondolom, ha nem milliókat váltott át valutáról simán az napi árfolyamon átkönyvelheted a Ft pénztárba.

De szerintem ennyire részleteibe nem mehet bele, mert nem lezárt üzleti év. Gondolom megnézi az összes költségvetési számlákat, illetve az áfa analitikát.

 

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: andreatorma2005 » szomb. jan. 26, 2008 4:09 pm

Szia Babu!

Az előbb írtam egy csomót, de eltünt, megpróbálom újra leírni.Köszönöm válaszodat. Ha jól értelmezem, Te mindent MNb árfolyamon számolsz el. Azt is ami bekerül a valutapénztárba és azt is ami kikerül. A problémám az, hogy 2007-ben van nyitóban 11.000 Eur, ebből mondjuk 2000 Eur 250 Ft-os árfolyamon a többi 9000 meg még vagy 3 másik árfolyamon. Elvileg a költségszámláimat ebből a valutakészletből fedezem. Én is MnB-vel számoltam el eddig mindent, de a valaki azt mondta, hogy FIFO vagy átlagárfolyamon szabadna. Nagyon nehéz, és időigényes lenne, ha ezeket alkalmaznám, ennél egyszerűbb, ha a külföldi számla napján (pályadíj, Euroval fizeti) érvényes MNB-vel állítom be a költséget. Elvileg 100 EUrt elkölt, akkor az t250 Ft-os árfolyamon kellen költségként leírni? Az aznapi MNB meg 252,5, mondjuk. Akkor vétettem valami hibát ezzel? Abban igazad van , hogy biztosan nem ezt nézi, meg hivatkozhatok is, rá, hogy még nincs lezárva az év. Gondolom...   

 

 

andreatorma2005
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: PROZAK » szomb. jan. 26, 2008 5:24 pm

Én úgy látom elég nagy problémák vannak a számviteli törvény ismeretének hiánya miatt.

1. A valutapénztár esetében a növekedést a számviteli politikában rögíztett bank választott árfolyamán kell könyvelni. Ez lehet az MNB is, de megjegyzem, hogy az MNB-nek egy árfolyama van, tehát középárfolyamról nehezen beszélhetünk ebben az esetben.

2. A csökkenét a számviteli politikában rögzített árfolyamon (könyv szerinti árfolyamon) kell könyvelni, ezl lehet átlagárfolyam, vagy FIFO is. MNB nem jó!

 3. Úgy gondolom, hogy ezeket most az ellenőrzés előtt már elég nehéz lesz rendbe tenni.

4. A cégvezetőt már rá kellett volna venni, hogy a pénzváltásról is adja le a bizonylatot könyvelésre, mert anélkül a valutapénztár nem mutathat valós értéket. Ha a cég pénzét sajátjaként kezeli akkor a Btk. 317. §-a alapján sikkasztást követ el.

PROZAK
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. jan. 26, 2008 8:53 pm

Szia! Én sem könyvelek le egyetlen EUR-os számlát sem a valutapénztárból, ha nincs rá fedezet. Ma már a pénzintézeteken kívül a multik üzleteiben is van valutavásárlásra lehetőség.

Azt nem értem, hogy a valutapénztárban mit nevezel "plusz"-nak? Ha nincs meg az EURO, mert ki lett adva a fecnikre, akkor minuszos (de lehet hogy félreértem). Ami mínuszos, arra be kell adni "tagi kölcsönt", ami meg plusszos, azt ki kell adni a cégvezetőnek elszámolásra.

A kis fecniket meg csak akkor számolhatod el, ha a cég nevére szólnak. Ha nem, akkor legjobb, ha "törlöd" ezeket. Üdv:Napraforgó

A pénztárkönyvhöz  és az analitikához annyit fűznék: Ha a gépkocsivezetőnek előre adsz ki elszámolásra (amit viszont vezetni kell, erre elég egy "kockás" füzet") annyi  összeget ami elég úgymod 1 útra, akkor azt teljes egészében visszaveszed, és kiadod azt az összeget amit elköltött. A pénztárkönyv lehet egy különálló "forintos"  is, amiben EURO-ban vezeted le a BE/Ki-adásokat. Ilyen esetben 1 bizonylaton kiadod elszámolásra, 1 bizonylaton visszavételezed és 1 bizonylat alatt számolod el a behozottakat.

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: andreatorma2005 » vas. jan. 27, 2008 7:26 am

Kedves Mindenki!

Kedves PROZAK: Az Eur-t nem sajátjaként kezelte, mert azért váltotta át, hogy a forintban felmerülő költségeket ki tudja fizetni. És hiába magyaráztam neki, hogy kell róla papír, azt mondta, egyetlen bankba sem megy, mert a "szabadpiacon" többet adnak érte. Emberileg ezt én is megértem, de most fő a fejem, mit csináljak. Megoldás lehet, ha elszámolásra EUR-t adok ki neki, ő meg forinttal számol el? VAgy íratok vele valami nyilatkozatot, hogy ő mint ügyvezető ezt e pénzt mennyiért váltotta át? Saját célra nem használt fel belőle, és nem is a sajátjaként kezelte. Úgy gondolom, mivel devzaliberalizáció van, megtehette, hogy nem hivatalos váltóhelyen váltja be a valutáját. Csak milyen bizonylatot tegyek a pénztárba? A FIFO módszer alkalmazása meg egyszerűen azért lehetetlen, mert folyamatosan kerülnek elő hónapokra visszamenőleg bizonylatok, ami teljesen felborítaná az addig könyvelteket.

Kedves Napraforgó:  Az EUR pénztár azért plusszos, mert a valuta váltásról nincs bizonylat, így le sem tudtam könyvelni, pedig átváltotta forintra, hogy a forintban felmerülő költségeket ki tudja fizetni. a Kis fecnikről: több fórumon is írták, hogy a külföldi utak során felmerülő autópályadíjak esetében szinte lehetetlenség a cég nevére szóló számlát kapni. A legtöbb fuvarozónál a pályadíjakról szóló bizonylatok elszámolásra kerülnek, mert a menetlevélen, CMR-en visszakereshető, hogy valóban arra járt-e, amikor a bizonylat dátuma van, órára percre pontosan. Nem kamu bizonylatok, egyszerűen más kint a gyakorlat, mint nálunk, több helyen is láttam, ezt így csinálják. Ha nem így lenne, hogyan számolhatná el ezeket a költségeit?

 

andreatorma2005
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: Rozalinda » vas. jan. 27, 2008 7:37 am

Kedves  Nagraforgó!

Én  is  ugy   létom,  hogy  a  külföldi  autópálya  dijakról  nem  lehet  a  cég  nevére  szóló  számlát  szerezni.   Egyik  ügyfelemnél  ez  hét millió  forintnak  megfelelő  költséget  jelent. Bankban  váltotta  be  a  forintot  euróra,  erről  a  cég  nevére  szóló  bizonylat  van.  Euróval  fizette  az  autópálya dijat Ausztriában,  Németországban, stb  és  csak  "fecnit"  kapott.   Az  autópálya  üzemeltető  utóbb  sem  volt  hajlandó  kiállitani  a  cég  nevére  szóló  számlát.  MEGPRÓBÁLTUK.  

Elképzelhetetlennek  tartom,  hogy  saját  polgáraik  esetében  ezek  az  országok  ne  találtak  volna  megoldást  a  költség  elszámolásra.

Nekünk  azt  tanácsolta  a  könyvvizsgáló,  hogy  ne  irjuk  le  költségként  a  fecniket,  mert  nem a  cég  nevére  szól.

Na  most  ettől  nemcsak  a társasági  adóalapja  nő.  Hanem  a  pénztári  pénzkészlet  is.  Olyan  pénzt  vagyunk  kénytelenek  kimutatni  a  pénztárban,  ami  nincs  is  benne. 

Egyébként  más  módon  bizonyitható,  hogy  a  kamion  ezen az  autópályán  közlekedett,  CMR,  tachtográf,  stb.  Ez  kell,  hogy  bizonyitsa  az  autópályadij  költségkénti  elszámolásának  jogosságát. 

Hát  ez  lett   a  fából  vaskarika  ügye.     Remélem van  rá  megoldás....    Üdv  Rozalinda 

 

Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. jan. 27, 2008 7:53 am

Szia! A két pénztár közti váltást szerintem elintézheted átvezetésin, adott napon a számlavezető bankod vételi árfolyamán átvezetési számla beiktatásával a forint pénztárba teszed. Tehát pont annyival könyveled, mintha a cég bankban váltotta volna forintra.pl. nyomtatsz egy banki árfolyam listát.Mivel a pénz csak egyik pt-ból a másikba vándorolt, talán ezt egy ejnye,miért nem őrizték meg a banki bizonylatot?Mert nem cégnévre kérte, azt hittük, magánszemélyre szólót nem tehetünk a könyvelésbe ......stb. Én bevallom elkövettem már olyat, hogy tagi kölcsönt adtak forintban, és a valuta pt-ból lett visszafizetve,szerintem ebben is lehet gondolkodni(aláírt bevételi-kiadási) Üdv:Éva
M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. jan. 27, 2008 3:47 pm

Szia!

A Pénztárakat én a helyedben minél előbb rendezném.Ha a valutapénztárban fizikailag nincs pénz, akkor azt mindenképpen kiadnám az ügyvez.nek elszámolásra, a Forintpénztárba meg adjon tagi kölcsönt. Az az ő dolga, hogy valamiképpen szerezzen a kiadott az "EUR-ból átváltva Forintot". Majd ha ez meg van, akkor a tagit is vissza lehet adni.

 A kis fecnikkel sem vagy egyedül... tudom hogy nem kamu bizonylatok, csakhát...nem tudom az Apeh hogyan fogadja. Mivel az egyik cégnél decemberben "berobbantak" az ilyen költségek, és azt mondták ez csak szaporodni fog, akkor mondtam, hogy tegyük rendbe. Kapcsolatba/szerződésbe  léptünk a  MIN....Kft-vel, aki "UTA kártyát" biztosít a soföröknek, mely használatával minden külföldi költség gyűjtve számlán jön a cég nevére. Üdv:Napraforgó

 

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

S.O.S. ellenőrzés nemz. fuvarozónál

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. jan. 27, 2008 3:51 pm

Szia Rozalinda!

Ahogy a 8-as válaszomban is írtam, milliós tételeknél legjobb megoldás az "UTA" kártya, bár biztosan  másfajta kártyás megoldás is van. Ez a számla havi 2-szer jön, részletezve az országok, hazai is és hogy autópálya, parkolás vagy üzemanyag. Üdv:Napraforgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron